ŠTÍTEK: Evropská kosmická agentura

Lucie Ráčková
Ještě jí nebylo třicet let a už se pravidelně podílí na trénování cvičných astronautů a přednáší o výzkumu člověka ve vesmíru. Sedmadvacetiletá Lucie Ráčková se v roce 2022 vydala kvůli výzkumu na čtyři měsíce na Antarktidu a dnes je pravděpodobně jedinou Češkou, která absolvovala prestižní Space Studies Program na International Space University. A plní si i další sny… Na ten největší ale zatím čeká.
6 fotografií

Češka ve 27 letech překvapuje. Trénuje cvičné astronauty a spolupracuje s NASA

Společnost
Mezinárodní vesmírná stanice ISS
První umělá družice Sputnik, první člověk ve vesmíru, lidská stopa na Měsíci, sondy Voyager, Webbův teleskop nebo kosmický turismus. Mnoho významných milníků během vesmírných závodů vzniklo při soupeření USA a Sovětského svazu. Jenže i po studené válce NASA, ESA a další agentury dokázaly významně posunout bádání mimo Zemi. Připomeňte si nejvýznamnější události, které se dosud staly.

Vesmírné závody začaly Sputnikem. Dnes už nejsou výsadou dvou velmocí

Vesmír
Asteroid v blízkosti Země. Ilustrační snímek
Ohromný asteroid o velikosti hory se ve čtvrtek večer přiblíží k Zemi. Další lze očekávat v sobotu, bude ale mnohem menší. Podle Evropské kosmické agentury je lidé mohou pozorovat pomocí dalekohledů pro amatérské astronomy nebo on-line. Vědci ubezpečili, že ačkoliv se objekty budou nacházet v blízké vzdálenosti, kvůli které je označují za potenciálně nebezpečné, riziko srážky s planetou nehrozí.

Zemi mine zabiják planet, další asteroid proletí o víkendu: Kdy je pozorovat

Vesmír
Ilustrace exoplanety Speculoos-3 b u své hostitelské hvězdy.
Nově objevená exoplaneta Speculoos-3 b je zvláštní z více důvodů. Ačkoliv dosahuje velikosti Země, rok na ní uběhne za pouhých sedmnáct hodin. Taky je zde podle belgických vědců věčný den a noc. Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) uvedl, že se nachází poměrně blízko naší planety, a dokonce by zde mohl být život.

NASA objevila exoplanetu o velikosti Země. Rok tu trvá pouze několik hodin

Vesmír
Sovětský kosmonaut Alexej Leonov při svém druhém a posledním letu do kosmu v roce 1975.
Před 90 lety se narodil sovětský kosmonaut Alexej Leonov. Přepsal dějiny objevování vesmíru - jako první člověk provedl takzvaný spacewalk, tedy výstup do volného kosmu. Tento kousek ho ale málem stál život. Na dosah měl i další vesmírné prvenství - kdyby Sověti vyhráli závody o přistání na Měsíci, byl by to právě Leonov, kdo by udělal „velký krok pro lidstvo“.
11 fotografií

Alexej Leonov: Jako první vstoupil do volného vesmíru, málem při tom zemřel

Historie
Sonda před Sluncem. Ilustrační snímek.
Nadpozemsky vypadající jevy na Slunci zachytila zblízka sonda Solar Orbiter Evropské kosmické agentury (ESA). Na komentovaných záběrech agentura ukázala, co se děje na povrchu hvězdy, a jak úkazy, jako například koronální déšť či spikule, postupují do tamní atmosféry. Vědci se domnívají, že podobné pozorování jim může pomoci vyřešit dlouholetý paradox ve sluneční fyzice: sluneční atmosféru žhavější než povrch.
6 fotografií

Takové záběry Slunce lidé ještě neviděli. Sonda zachytila déšť, spikule i krajku

Vesmír
Čínský student z pražské Univerzity Karlovy objevil pětitisící kometu. Jubilejním nálezem pomohl agenturám NASA a ESA při průzkumu vesmíru. Ilustrační foto
Čínský student z pražské Univerzity Karlovy Hanjie Tan objevil pětitisící kometu. Jubilejním nálezem pomohl agenturám NASA a ESA při průzkumu vesmíru. Česko považuje za klíčového průkopníka v oblasti pozorování malých mimozemských těles s významnými astronomy. Inspirací mu jsou například Zdeněk Ceplecha a Luboš Kohoutek. Postavení místní vědy o vesmíru ve světě rovněž bylo důvodem, proč se zde rozhodl studovat.

Je z Číny, studuje v Praze. Student objevil 5000. kometu: Česko mě inspiruje

Vesmír
Přes tisíc lidí odstartovalo turistickou sezonu v Černé hoře. Měli eso v rukávu
První dubnovou neděli odstartovala pochodem z Blanska do Černé Hory Turistická sezóna v regionu Moravský kras a okolí. Boskovičtí se vydali autobusem od Zlaté růže do Hořic a po Hořickém hřebenu až do pivovaru Černá Hora. Na letošním ročníku nazvaném Eso v rukávu byli odměněni nositelé největšíjo a nejmenšího ESA, perníkového a šunkového ESA a také zvířecího ESA. 
43 fotografií

Přes tisíc lidí odstartovalo turistickou sezonu v Černé Hoře. Měli eso v rukávu

Čtenář reportér
Vesmírný odpad. Ilustrační snímek
Kus vesmírného odpadu nejspíš pocházejícího z Mezinárodní vesmírné stanice propadl domem ve Spojených státech a jen těsně nezasáhl uvnitř se nacházející dítě. Ojedinělým případem se nyní zabývá kosmická agentura NASA, která zjišťuje původ předmětu. Ačkoliv jsou pády trosek z vesmíru na lidská obydlí výjimečná, v minulosti se už několik podobných událostí stalo.

Vesmírný odpad spadl na dům a málem zasáhl dítě. NASA případ vyšetřuje

Vesmír
Brankář Litvínova Matej Tomek
Patrně největší překvapení základní části tohoto ročníku číhá ve čtvrtfinále play-off na hokejisty Komety. Ti svou čtvrtfinálovou sérii zahájí v neděli na domácím ledě s Litvínovem, který se meziročně zlepšil v základní části o šest pozic a skončil pátý. V předkole pak přemohl Plzeň 3:0 na zápasy. Deník Rovnost srovnal sílu obou soupeřů na jednotlivých postech.

Litvínovská pomsta? Tomek na Kometu umí, Severočechům hapruje obrana

Hokej
Brankář Litvínova Matej Tomek
Patrně největší překvapení základní části tohoto ročníku číhá ve čtvrtfinále play-off na hokejisty Komety. Ti svou čtvrtfinálovou sérii zahájí v neděli na domácím ledě s Litvínovem, který se meziročně zlepšil v základní části o šest pozic a skončil pátý. V předkole pak přemohl Plzeň 3:0 na zápasy. Deník Rovnost srovnal sílu obou soupeřů na jednotlivých postech.

Litvínovská pomsta? Tomek na Kometu umí, Severočechům hapruje obrana

Hokej
Ze země do vesmíru. Lichtenštejnský dům láká na neobyčejnou výstavu
Schopnosti českých vědců a techniků jsou známé po celém světě. Jejich technické umění často vznikalo v dětských zájmových kroužcích, kde se jim věnovali techničtí nadšenci, mnohdy ještě v dobách Svazarmu, kde usedali k vysílačkám, aby navazovali spojení s celým světem. A po mnoha letech se tak mladým studentům podařilo dosáhnout úrovně, aby vypustili raketu mířicí do stratosféry planety Země. Samozřejmě byla nezbytná spolupráce s vědeckými institucemi a s přátelenými firmami, které mladé nadšence podporují finančně i technickým vývojem.
39 fotografií

Ze země do vesmíru. Lichtenštejnský dům láká na neobyčejnou výstavu

Čtenář reportér
Minilaboratoře pro provedení tří experimentů přímo ve vesmíru vyrábí odborníci z brněnské společnosti SAB Aerospace. Astronauti v těchto speciálních přístrojích přivezou příští rok na Mezinárodní vesmírnou stanici lidskou moč, kostní dřeň i žabí embrya.
/VIDEO/ Proč zdravým lidem ve vesmíru výrazně klesá imunita až na úroveň starých lidí? Nebo jak na palubě vesmírných lodí hnojit rostliny pomocí lidské moči? Odpovědi na tyto otázky má evropským vědcům pomoci zjistit brněnská společnost. Její tým sestavuje vybavení pro provedení tří experimentů na Mezinárodní vesmírné stanici. Podívejte se ve videoreportáži na detaily.

Ve vesmíru se ze zdravých stávají trosky. Brněnský projekt pomůže zjistit proč

Brněnsko
Amazonky Beroun slaví výhru v základní části Amatérské ligy.
Hokejové Amazonky z Berouna v sobotu odehrály poslední utkání základní skupiny ligy v Amatérské regionální lize žen, když na půdě Lovosic vyhrály zápas o první místo 5:2. Nyní je čeká pohodový středeční vánoční trénink pohromadě s rodiči a pak už sváteční pohoda. Tu si koneckonců užily i při rozlučce v berounském Srubu.
3 fotografie

Video: Amazonky v závěru sfoukly Lovosice a ve srubu se mohlo slavit

Hokej
Satelitní snímky Prahy z družice Sentinel
Podívat se na hlavní město z oběžné dráhy nevyžaduje nutně místo ve vesmírné lodi. Daleko dostupnější jsou třeba snímky satelitní, které veřejnosti zprostředkovává program Copernicus. Deník přináší několik snímků z přelomu listopadu a prosince, kdy i povětrnostní podmínky umožnily objektivům satelitu zprostředkovat čistý pohled na zimní Prahu.
10 fotografií

Unikátní snímky. Podívejte se, jak vypadá zasněžená Praha z oběžné dráhy

Regiony
Pilot a záložní astronaut Aleš Svoboda
Česká republika nevyužije nabídku americké společnosti Axiom na let do vesmíru pro českého astronauta Aleše Svobodu. V současnosti nejsou na krátkodobou misi peníze. Její cena by činila 60 milionů dolarů (1,35 miliardy korun). Novinářům to ve středu řekl šéf odboru kosmických aktivit a výzkumu na ministerstvu dopravy Václav Kobera. Česko mělo na nabídku odpovědět do konce roku.

Svoboda do vesmíru nepoletí. Česko nevyužije nabídku na misi, nejsou peníze

Česko
Snímek pořízený vesmírným dalekohledem Euclid ukazuje barevný snímek části vesmíru s tisíci hvězdami a galaxiemi v Evropském středisku pro vesmírné operace (ESA/ESOC) v Darmstadtu, Německo, 7. listopadu 2023
Evropská kosmická agentura (ESA) v úterý 7. listopadu zveřejnila první snímky vesmíru, které pořídil její vesmírný dalekohled Euclid. Podle agentury se dosud nikdy nepodařilo zachytit vesmír tak ostře v takovém rozsahu. Na záběrech je vidět například oslnivá mlhovina Koňská hlava, dosud neviděné vzdálené galaxie a vířící masy hvězd zachycených v nejmenším detailu. 

ESA zveřejnila barevné snímky vesmíru z mise Euclid. Udivují svou ostrostí

Vesmír
Steve Moses zaznamenal v jedenácti duelech pouze tři branky.
První čtvrtina základní části hokejové extraligy kvaltuje ke konci a týmy v tabulce se začínají skupinkovat. Kometa se jako už tradičně v posledních letech nachází v našlapané pasáži kolem středu české nejvyšší soutěže. Z osmé pozice sice po jedenácti kolech ztrácí jen tři body na čtvrtý Třinec, ale zároveň má náskok pouze čtyř bodů na dvanáctou Plzeň. Co podle Deníku Rovnost Kometě zatím schází k tomu, aby se vyšplhala mezi smetánku?

Slabá místa Komety. Střelec i mozek hledají formu, chybějí opory

Hokej
Otevřete s námi pár okýnek vesmíru dokořán.
Už tento čtvrtek 5. října se na novinových stáncích objeví nové číslo prestižního časopisu National Geographic, které je mimořádně věnováno výhradně vesmíru. Na jeho české verzi se podíleli pracovníci a spolupracovníci Hvězdárny a planetária Brno. Součástí vydání je unikátní mapa hvězdné oblohy s plakátem mlhoviny Sloupy stvoření v podání Webbova kosmického dalekohledu.

Nenechte si ujít nové vesmírné číslo National Geographic. Je nadpozemské

Vesmír