ŠTÍTEK: finanční trh

Renáta Kadlecová
Vklady v bankách, stavebních spořitelnách a družstevních záložnách jsou ze zákona pojištěny až do výše ekvivalentu 100 000 eur na klienta v jedné finanční instituci, což je nyní v přepočtu asi 2,5 milionu korun. Platilo to i v případě Sberbank CZ, která se v platební neschopnosti ocitla 28. února 2022.

Případ Sberbank CZ se chýlí ke konci

Moje peníze
Britská premiérka Liz Trussová, 14. října 2022.
Britská média se dnes shodně věnují osudu premiérky Liz Trussové v čele kabinetu, který vede teprve pět týdnů. The Guardian píše, že Trussová bojuje o politické přežití. Komentátor veřejnoprávní stanice BBC si klade otázku, jak dlouho ještě Trussová vydrží v Downing Street, Daily Express píše o blížící se rozhodující bitvě. Podle zjištění deníku Daily Mail se zákonodárci Trussovou pokusí sesadit již tento týden.
4 fotografie

Liz Trussová bojuje o přežití. Toryové tajně hledají náhradu, píše britský tisk

Státy mimo EU
Finance. Ilustrační foto
Vklady v bankách chrání Garanční systém finančního trhu. Peníze si lidé ukládají do bank nejen s vidinou zhodnocení, ale také z důvodu bezpečnosti. Co se však stane, když se finanční ústav dostane do potíží a padne, jako tomu bylo u Sberbank?  

Účinná a rychlá pomoc do sedmi dnů

Podnikání
Ilustrační foto
Garanční systém finančního trhu, který ze zákona ručí za vklady klientů ve finančních institucích, čeká v nejbližších dnech nový úkol. Od středy tohoto týdne bude prostřednictvím vybraných poboček Komerční banky vyplácet takzvané základní náhrady za vklady ve zkrachovalém Československém úvěrním družstvu se sídlem v Hradci Králové. 

GSFT vyplatí náhradu klientům zkrachovalého Čs. úvěrního družstva

Moje peníze
Jiří Rusnok.
Pro Českou národní banku je jedním z klíčových témat ochrana spotřebitele, jak jí ji ukládá zákon o ČNB. Významné změny v této oblasti se odehrály v prosinci loňského roku, kdy začal platit zákon o distribuci pojištění a zajištění. Tato zákonná úprava, která je v souladu s evropskou legislativou (směrnice IDD), přinesla nové povinnosti pro dohlížené pojišťovací zprostředkovatele, a to zejména s cílem zvýšit právě ochranu spotřebitele.
8 fotografií

Co nového přinesl v poslední době finanční trh spotřebitelům?

Ekonomika
Zakladatel Amazonu Jeff Bezos
V důsledku turbulencí na finančních trzích se řada magnátů letos dostala do červených čísel. Podle indexu 500 největších miliardářů agentury Bloomberg nejbohatší lidé na světě ztratili tento rok 451 miliard dolarů (10,15 bilionu korun). To je zásadní rozdíl oproti roku 2017, kdy své bohatství zvětšili o jednu miliardu dolarů. K těm, kdo z indexu agentury letos vypadli, patří český premiér Andrej Babiš nebo ruský magnát Oleg Děripaska.
5 fotografií

Letos nejvíce zbohatl Bezos. Kellner atakuje v žebříčku stovku, Babiš vypadl

Ekonomika
Ilustrační foto
/INFOGRAFIKA/ Nezaměstnanost v prvním měsíci nového roku vzrostla na 3,9 procenta. Oproti prosinci tak stoupla o 0,1 procenta. Přesto se jedná o nejnižší lednové číslo od roku 1998. Meziměsíční růst pak pokračoval, ale proti prosinci zpomalil. Bez práce bylo zhruba 289 tisíc lidí, volných míst přibylo na 231 tisíc. Vyplývá to z údajů Úřadu práce, která dnes zveřejnil.
6 fotografií

Nezaměstnanost v lednu stoupla, na úvod roku je však nejnižší za dvacet let

Ekonomika
Ilustrační foto.
Zájem o bankovní i nebankovní půjčky na vánoční dárky v našem okrese upadá. Lidé si podle odborníků z finančního trhu více rozmýšlejí, jestli si krátkodobou půjčku před svátky vzít a pak řešit mnohdy nepříjemné starosti.

Zájem o půjčky na vánoční dárky upadá

Bruntálsko
Ilustrační foto
Lidé, kteří jsou při nakládaní se svými penězi opatrní, mají logicky méně možností, jak své úspory zhodnotit. I pro ně ale finanční trh nabízí jisté možnosti. Pokud patříte do této skupiny, přináší vám Josef Uchytil, finanční poradce Partners, pár tipů, jak se pustit do investování a s čím jako konzervativní investor počítat.  

Jak můžete vydělat, když se bojíte rizika? Poradíme

Ekonomika
Guvernér ČNB Jiří Rusnok a premiér Bohuslav Sobotka
Demise vlády, kterou dnes oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), neohrozí vývoj ekonomiky ani vnímání země zahraničními investory. Česko totiž těží z předchozí dlouhé stability. Vyplývá to z vyjádření analytiků. Určitou reakci lze podle nich čekat u kurzu koruny, který by mohl být více rozkolísaný.

Demise vlády podle analytiků ekonomiku ani finanční trhy neovlivní

Ekonomika
Ilustrační foto.
Praha - Bankám a spořitelnám v Česku stoupl v roce 2016 souhrnný čistý zisk meziročně o 8,4 miliardy na 74,73 miliardy korun. Bilanční suma sektoru ke konci roku činila 5,981 bilionu korun, což je proti konci roku 2015 růst o 492 miliard Kč.

Banky v Česku loni vydělaly téměř 75 miliard korun

Ekonomika
Vít Kalvoda.
/ROZHOVOR/ Výhrůžné zprávy, rozbité okno nebo zapálené auto. Podobná překvapení zpestřují od Nového roku život Brňana Víta Kalvody. Muže, který se až do letoška věnoval boji proti takzvaným finančním šmejdům, kteří své klienty díky poplatkům připravují o peníze. O problematice natočil i dokument. „Čekal jsem, že to bude studentský šuplíkový film," říká Kalvoda. Netušil, že dokument bude oblíbený a vzbudí pozornost kritizovaných firem.
12 fotografií

Muž, který bojoval proti šmejdům: Někdo mi zapálil auto, raději jsem skončil

Česko
Vít Kalvoda.
Brno /ROZHOVOR/ - Výhrůžné zprávy, rozbité okno nebo zapálené auto. Podobná překvapení zpestřují od Nového roku život Brňana Víta Kalvody. Muže, který se až do letoška věnoval boji proti takzvaným finančním šmejdům, kteří své klienty díky poplatkům připravují o peníze. O problematice natočil i dokument. „Čekal jsem, že to bude studentský šuplíkový film," říká Kalvoda. Netušil, že dokument bude oblíbený a vzbudí pozornost kritizovaných firem.

Muž, co bojoval proti šmejdům: Někdo mi zapálil auto, tak jsem raději skončil

Brněnsko
Renáta Kadlecová
Praha - Zkrácení lhůty pro zahájení výplat náhrad zákazníkům zkrachovalých bank na sedm pracovních dnů a také změna názvu. S těmito okolnostmi se musel v posledním roce vypořádat Garanční systém finančního trhu, který až donedávna lidé znali jako Fond pojištění vkladů. V jeho čele stojí už jedenáct let výkonná ředitelka Renáta Kadlecová.

Krach banky nebo záložny? Garanční systém zajistí výplatu peněz za sedm dnů

Ekonomika
Čínská vlajka
Šanghaj (Čína) - Čínská centrální banka dnes překvapila finanční trhy zvýšením krátkodobých úrokových sazeb, týdenní sazbu pro finanční operace na volném trhu zvedla o 0,10 bodu na 2,35 procenta. Nárůst je to sice mírný, ale potvrzuje předpoklad, že čínské úřady hodlají omezit odliv kapitálu a zmírnit rizika ve finančním sektoru. Vyšší úroky by měly vést firmy ke snižování dluhů a odrazovat od spekulativních investic.

Čínská centrální banka zvýšila úrokové sazby

Ekonomika
Pražská burza. Ilustrační foto.
Praha - Akcie na pražské burze ve čtvrtém letošním týdnu posílily, od minulého pátku index PX stoupl o 0,9 procenta na 936,9 bodu. Největší nárůst zaznamenaly akcie petrochemickému holdingu Unipetrol, nejhůře se vedlo cenným papírům telekomunikační společnosti 02 CR, vyplývá z výsledků burzy. V minulém týdnu české akcie nepatrně oslabily.

Akcie na pražské burze v týdnu posílily o 0,9 procenta

Podnikání
Ilustrační foto.
Londýn (Velká Británie) - Pokles objemu světového devizového obchodování v důsledku ústupu spekulativních investorů a omezení rizikových aktivit bank ohrožuje budoucí globální finanční stabilitu. V dnešní zprávě na to upozornila Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS), které se říká "centrální banka světových centrálních bank" a která dohlíží na finanční stabilitu ve světě.

Pokles devizového obchodování ohrožuje finanční stabilitu

Ekonomika
Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje.
Soul - Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje byla dnes v 19:00 místního času (11:00 SEČ) oficiálně zbavena svých pravomocí. Parlament už předtím odhlasoval její sesazení. Úřadujícím prezidentem se stal premiér Hwang Kjo-an, který řekl, že učiní maximum, aby zajistil pokračující fungování stabilní vlády.

Prezidentka Jižní Koreje byla oficiálně zbavena pravomocí

Svět
Ilustrační foto
Frankfurt - Finanční stabilita eurozóny čelí rostoucím rizikům v důsledku politických změn v Evropě a ve Spojených státech. To by mohlo v případě některých členských zemí vyvolat pochybnosti ohledně schopnosti financovat dluhy. Uvedla to dnes podle agentury Reuters Evropská centrální banka (ECB).

ECB: Politické změny ohrožují finanční stabilitu eurozóny

Ekonomika
Pražská burza. Ilustrační foto.
Praha - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu oslabily, od minulého pátku index PX klesl o 1,8 procenta na 884,4 bodu. Největší růst zaznamenaly akcie mediální společnosti CME, nejhůře se vedlo cenným papírům Komerční banky, vyplývá z výsledků burzy. Předchozí týden akcie posílily o téměř procento.

Akcie na pražské burze v týdnu oslabily o 1,8 procenta

Podnikání
Washington (USA) - Maloobchodní tržby ve Spojených státech v říjnu znovu nad očekávání rostly a růst prodeje za poslední dva měsíce byl nejvyšší za dva měsíce od roku 2014. Proti předešlému měsíci se tržby zvýšily o 0,8 % po zářijovém vzestupu o 1 %. Údaje dál zvýšily přesvědčení finančních trhů, že americká centrální banka (Fed) brzy zvýší úrokové sazby.

Maloobchodní tržby v USA v říjnu pokračovaly v silném růstu

Ekonomika
Ilustrační foto
Washington (USA) - Překvapivé vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách rozkolísalo světové finanční trhy. Akcie postihl vesměs propad hodnoty, klesají i mnohé měny. Evropské burzy i dolar ale po počátečním šoku velkou část ztrát smazaly, pomohl jim Trumpův smířlivý projev. Cena zlata naopak stoupla. 

Překvapivé vítězství Trumpa rozkolísalo světové finanční trhy

Ekonomika
Porovnej24
Praha - Nízké nebo dokonce záporné výnosy na dluhopisech, klesající úrokové sazby na spořicích účtech, volatilní akciové trhy. Finanční trh přeje hypotékám a úvěrům. Spoření už jde hůře. Kam s penězi, aby aspoň něco vydělaly?

Kde se peníze zhodnocují a kde se nevyděláte nic

Ekonomika
Ilustrační foto
Frankfurt - Německá prokuratura v dolnosaském Braunschweigu zahrnula do svého vyšetřování z podezření na manipulaci s finančním trhem nynějšího předsedu dozorčí rady automobilky Volkswagen Hanse Dietera Pötsche. Oznámila to dnes sama automobilka. Pötsch byl loni, kdy propukl firemní skandál s obcházením emisních testů, finančním ředitelem Volkswagenu.

Vyšetřování VW z tržní manipulace se rozšířilo i na Pötsche

Ekonomika
ERB bank
Praha - Česká národní banka odejmula ERB bank povolení k činnosti. Hlavními důvody byly nefunkční řídicí a kontrolní systém banky a nákup dluhopisů v rozporu s právními předpisy. Rozhodnutí nabylo dnes právní moci. V návaznosti na to ČNB podá soudu návrh na jmenování likvidátora ERB bank.

Česká národní banka odejmula ERB bank povolení k činnosti

Ekonomika
Ilustrační foto.
Londýn (Velká Británie) - Kurz eura vůči dolaru dnes poprvé od července sestoupil pod hranici 1,1 USD. Americká měna v poslední době těží z vyhlídek na růst úrokových sazeb ve Spojených státech. Kolem 11:00 SELČ vykazovala jednotná evropská měna pokles o zhruba 0,1 % na 1,094 USD.

Euro poprvé od července kleslo pod hranici 1,1 USD

Ekonomika
ERB bank
Praha - ERB bank není schopna dostát svým závazkům, oznámila dnes Česká národní banka. Do sedmi pracovních dnů musí Garanční systém finančního trhu (GSFT) začít s výplatou náhrad vkladů klientům. GSFT očekává výplatu náhrad vkladů za celkem 3,6 miliardy korun. Banka s ruským kapitálem ERB bank se zaměřuje hlavně na financování českého exportu do Ruska, ale poskytuje i běžné bankovní služby. V ČR má pobočky v Praze a v Karlových Varech. Ruský vlastník ERB tvrdí, že mu ČNB brání v záchraně banky.

ČNB: ERB bank není schopna dostát svým závazkům

Ekonomika
ČNB
Praha - Členové bankovní rady se na zasedání ve čtvrtek 29. září shodli, že není možné vyloučit zavedení záporných úrokových sazeb pro podporu režim devizových intervencí nebo jeho hladkého ukončení. Vyplývá to ze záznamu z jednání bankovní rady, který dnes ČNB zveřejnila.

ČNB nevylučuje zavedení záporných sazeb

Ekonomika
Ilustrační foto
Šanghaj – Rizika vzniku bankovní krize v Číně se zvyšují. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) ve svém nejnovějším hodnocení mezinárodního bankovnictví a finančních trhů uvedla, že nadměrný růst úvěrů v Číně signalizuje zvyšující se riziko pro vznik bankovní krize v zemi v příštích třech letech.

Banka BIS varuje před krizí v čínském bankovnictví

Ekonomika
Ilustrační foto.
Praha - Státní dluh během pololetí stoupl o 18 miliard korun na 1,691 bilionu korun. Údaje z poloviny července dnes potvrdilo ministerstvo financí. Na každého Čecha tak hypoteticky připadá dluh zhruba 160.000 korun. Podle červencového vyjádření MF je za růstem dluhu větší prodej státních dluhopisů díky příznivým podmínkám na finančním trhu.

Státní dluh v pololetí stoupl na 1,691 bilionu Kč, potvrdilo ministerstvo

Ekonomika