ŠTÍTEK: Jan Marek

Mezi osobnostmi, které jsou pochovány na zlínském Lesním hřbitově je i hokejista Karel Rachůnek.
Z jeho vyprávění běhá mráz po zádech. Ruský hokejista Ilja Ljubuškin z Anaheimu má i po téměř čtrnácti letech stále živé vzpomínky na leteckou tragédii, při které zemřeli hokejisté klubu KHL Lokomotiv Jaroslavl. O život tenkrát přišli i tři Češi Jan Marek, Josef Vašíček a Karel Rachůnek. „Když jsem byl malý, Rachůnek byl můj idol. Po tom, co zemřel, hrál jsem s jeho hokejkou,“ prozradil hvězdný obránce z NHL.

Fasovali po mrtvých. Rus z NHL hrál s hokejkou Rachůnka, který tragicky zahynul

Hokej
Lidé před jedenácti lety zapalovali svíčky na uctění památky Jana Marka u jindřichohradeckého zimního stadionu.
Před jedenácti lety byla 7. září také středa a Jindřichův Hradec dostal pomyslný dvojitý zásah. Odpoledne se začala šířit zpráva o tragickém pádu letadla nad ruskou Jaroslavlí a za pár desítek minut bylo i potvrzené, že v troskách letadla zahynul také hokejista Jan Marek - jindřichohradecký rodák. Otřáslo to celým jeho rodným městem a lidé na několika místech ve městě začali zapalovat svíčky. Večer se městem začal šířit dým a zpráva o tom, že v historickém jádru hoří pivovar.
35 fotografií

Už je to jedenáct let, kdy Hradečáky šokovala smrt jejich hokejisty Jana Marka

Hokej
Popularita elektrických koloběžek stoupá. Jenže s rostoucím počtem přibývá kolizí s vážnými zraněními a škodami
Popularita elektrických koloběžek stoupá. Nejen u Čechů, ale v rámci celé Evropské unie. Není se čemu divit. Oproti kolům jsou skladné, rychlé a při jízdě kromě řízení a brzdění nemusíte vyvinout žádnou jinou fyzickou aktivitu. Dalším benefitem je úspora za drahá paliva či jízdenky v městské hromadné dopravě. Jenže s rostoucím počtem přibývá kolizí s vážnými zraněními a škodami.
4 fotografie

Velká změna pro majitele ekoloběžek: Na silné stroje bude potřeba povinné ručení

Česko a EU
Starosta Prahy 7 Jan Čižinský.
Lídr hnutí Praha sobě Jan Čižinský ve středu 22. června nařkl pražskou TOP 09 z toho, že je zapletená do korupční kauzy dopravního podniku. Podle Čižinského se obviněný Matej Augustín stal ekonomickým ředitelem dopravního podniku i díky TOP 09 a strana usilovala o to, aby se její poradce a zákulisní postava Jiří Fremr stal členem dozorčí rady dopravního podniku. 

Rezignujte, vyzval europoslance a předsedu pražské TOP 09 starosta Čižinský

Praha
Doprava v Brně. Ilustrační foto
/INFOGRAFIKA/ Osobní auto srazilo loni v druhé polovině června ženu v brněnské Úzké ulici. Vjelo na chodník a vrazilo do lavičky u zastávky, na níž seděla. Žena zraněním podlehla. Při nehodách v Brně loni zemřelo dalších pět lidí, sedmdesát utrpělo těžké poranění. Podle nově vydaných statistik Generali České pojišťovny je Brno v bezpečnosti silničního provozu za rok 2021 nejhorší ze všech krajských měst v republice.

Nejnebezpečnější situace v dopravě? Z krajských měst v Brně, uvádí statistiky

Z okolí
Ilustrační foto
Peněženku, mobilní telefon či jiné cennosti řidiči v zaparkovaném autě většinou nenechávají. U dokladů od vozidla to ale bývá jinak. Takzvanou "zelenou" kartu, malý techničák a někdy dokonce i velký technický průkaz ukládají ledabyle třeba za stínítkem či v přihrádce u spolujezdce. To se ovšem nemusí vyplatit. 

Nenechávejte doklady v autě, varují řidiče pojišťovny. Zkrátí odškodné

Česko
Češi čím dál více při pohybu po městě volí přesun pomocí elektrokoloběžky
Češi čím dál více při pohybu po městě volí přesun pomocí elektrokoloběžky. Oceňují na nich výhodu rychlého přesunu i šetření peněz za drahé pohonné hmoty. Jen v Praze je těchto malých vozidel v provozu přes dva tisíce a lze očekávat, že jich ještě přibude. Jenže ze zdánlivě bezstarostné jízdy se v případě nehody může stát noční můra. Škoda se pak může vyšplhat i do statisícových částek a veškeré úhrady míří rovnou za viníkem.
4 fotografie

Jezdíte na časované bombě, varují pojišťovny e-koloběžkaře. Nehod přibývá

Česko
Ilustrační fotografie.
S návratem běžného provozu na silnice v Královéhradeckém kraji přibývá také nehod způsobených srážkou s volně žijícími tvory. Od loňského října do letošního března zaznamenali policisté v Královéhradeckém kraji 571 srážek se zvířaty, oproti stejnému období před rokem počet nehod vzrostl o 25 procent. Vyplývá to z pravidelné statistiky pojišťovny Generali a Centra dopravního výzkumu, která pomocí indexu SRNA popisuje fenomén nehod způsobených srážkou se zvířetem, nejčastěji právě srnou.

Počet srážek se zvířaty meziročně vzrostl v kraji o čtvrtinu

Z okolí
V Kunraticích u Frýdlantu vybírají na opravu hodinového stroje a pořízení odbíjení na kostele Všech svatých.
Už přes dva roky se snaží v Kunraticích u Frýdlantu nashromáždit peníze na opravu věžních hodin na kostele Všech svatých, který je dominantou obce s necelými čtyřmi sty obyvateli. Založili pro tyto účely veřejnou sbírku s transparentním účtem a peníze postupně přibývají. Přesto ještě nějaký čas potrvá, než se je povede nashromáždit. Pomoci může každý.
4 fotografie

V Kunraticích chtějí probudit hodiny. Vybrali už 250 tisíc. Podpořte je

Liberecko
Jan Marek je známý turnovský hodinář. Restauruje i věžní hodiny, třeba i ty na hradě Křivoklát.
/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Na to, že chce být hodinářem, přišel Jan Marek z Turnova v patnácti letech, tedy skoro před třiceti lety. Chtěl dělat řemeslo a když se rozhodoval které, padla volba na hodinařinu. Bylo chvíli po sametové revoluce a v odborném školství stále převažovaly socialistické manýry. Pokud chceš na řemeslo, musíš mít příslib zaměstnání. V hodinářství to v té době neplatilo.
8 fotografií

Zrestauroval hodiny na Křivoklátě. Teď turnovský hodinář opravuje orloj od vraha

Jablonecko
Lidé v Česku doplácejí na staré a neaktualizované pojistné smlouvy.
Před sedmi lety postavil pan Martin z Lounska u svého rodinného domu garáž. Po vyřízení kolaudace nezapomněl ani na pojištění, tím ale pro něho „akce garáž“ skončila. Až do začátku letošního února. O posledním lednovém víkendu mu totiž vichřice poničila střechu. S fotodokumentací proto vyrazil do pojišťovny a žádal výplatu peněz, uspěl však jen částečně. „Bohužel jsem v minulosti neaktualizoval svoji smlouvu. Vyplacené pojistné bude stačit jen na hrubou opravu. Místo zhruba 80 tisíc korun jsem obdržel o téměř 20 tisíc méně,“ přiznává pan Martin.
5 fotografií

Lidé doplácejí na staré pojistky majetku. Škody platí ze svého

Ekonomika
Covidové oddělení nemocnice v západočeských Domažlicích
Až tři měsíce. I tak dlouho si teď musejí počkat někteří zájemci o sjednání životní pojištění pokud prodělali nemoc covid-19. Pojišťovny totiž zařadily onemocnění mezi rizikové. Znamená to, že než dojde k podpisu smlouvy, zdravotní stav klienta si finanční instituce nechávají detailněji prověřit. Vyplývá z ankety, kterou Deník udělal mezi největšími pojišťovacími ústavy.
26 fotografií

Kdo prodělal těžší covid, na pojistku si počká a navíc si připlatí

Ekonomika
Silniční kontrola na Vysočině, ilustrační foto
Stačí mít potvrzení o povinném ručení k automobilu (takzvanou zelenou kartu) u sebe v elektronické podobě a ukázat ji policistům na vyžádání ve svém mobilu? Jeden z řidičů zastavených kontrolou před dvěma lety byl přesvědčen, že ano. Dopravní policistka ale dokument nesmlouvavě žádala ve vytištěné verzi. Středočeský úřad loni její stanovisko potvrdil, a obviněnému řidiči uložil pokutu 1500 korun. Řidič se ovšem tak snadno nevzdal, a případ po sérii odvolání skončil až na ministerstvu financí.
8 fotografií

Novinka pro řidiče: Zelenou kartu nemusejí tisknout, stačí ji ukázat v mobilu

Česko
Extraliga plochá dráha za účasti týmu Markéta Praha, AK Slaný, ZP Pardubice, Liberec.
Mezinárodní mistrovství ČR - Extraliga družstev dospěla v úterý 21. září čtvrtým kolem do svého závěru. Před mítinkem v Praze bylo již rozhodnuto o mistrovském titulu, ten se letos stěhuje na východ Čech zásluhou jezdců AMK ZP Pardubice, ale ve hře bylo stále ještě umístění na dalších příčkách. Slánský tým nakonec skončil třetí za pražskou Markétou.

Slánští útočili na první místo, ale zlý závěr je připravil o medaili

Ostatní sporty
SDH Hvězdlice oslavil 135 let od založení sboru.
V pátek 3. září 2021 se v Nových Hvězdlicích okres Vyškov uskutečnila oslava 135. výročí tamního sboru dobrovolných hasičů. V šest hodin se sešli v kulturním domě na slavnostní schůzi. Zahájení provedl starosta SDH Jan Kolofík a přivítal všechny přítomné hosty a všechny hasiče. Kulturní vložku si připravili naši mladí hasiči. Slavnostní projev přednesl velitel Lubomír Stenchlák. Starosta městyse Hvězdlice ing. Zdeněk Tejkal popřál do dalších let hodně úspěchu a po proslovu připnul slavnostní stuhu na náš prapor.
48 fotografií

Hvězdlice slavily. Hasiči měli výročí, stará garda předvedla dávnou stříkačku

Čtenář reportér