ŠTÍTEK: Karel Zeman

Jiří Suchý převezme na filmové škole čestnou výroční cenu asociace filmových klubů.
Rok co rok se pečou na horkém slunci, přesto se paličatě vrhají do filmového kotle. V pátek startuje Letní filmová škola Uherské Hradiště a slaví jubilejní padesátku. Diváky láká z různých důvodů. Je snazší se tam dostat do kina a utratí méně než na karlovarském festivalu. Letos má být navíc vylepšený systém vpouštění do sálů, více repríz i kinosálů. Vedle tradičního intelektuálního programu nabízí i nekorektní a ulítlé akce, cimbálovku, debaty, literární stan, virtuální realitu a tvůrčí dílny pro děti. Deník přináší tipy toho, co na akci, která začíná už tento pátek, rozhodně nevynechat.
8 fotografií

Horko není problém. Bezstarostná filmová jízda na Slovácku začíná

Film a televize
Muzea se mění. Dnes se snaží přilákat k návštěvě celou rodinu.
Muzea již dávno nejsou zkostnatělé instituce, ve kterých musí děti mlčet a potichu poslouchat. Mnohá muzea dnes nabízí nejen poučení v podobě zábavných a interaktivních expozic, ale také herničky, útulné kavárny a spoustu dětem na míru připravovaných akcí. Vybrali jsme pro vás deset muzeí, kde se vždy na děti těší.

10 muzeí, kde jsou děti vítány a bude je to tam opravdu bavit

Doma
Ohlédnutí za 63. Zlín Film Festivalem.
Připravovaný ročník nejstaršího a největšího festivalu filmů pro děti a mládež na světě už má své pevné obrysy. 64. Zlín Film Festival opět nabídne program napříč generacemi, přinese seriály pro mladé, ale připomene také výročí známých filmových tvůrců. Zlatý střevíček si letos odvezou Hynek Bočan a Bolek Polívka. Festival se letos uskuteční od čtvrtka 30. května do středy 5. června.
29 fotografií

64. Zlín Film Festival ovládne centrum Zlína. Co všechno letos nabídne?

Volný čas
Steetartová krása za zlínských zastávkách vám zpříjemní čekání na trolejbus
Už je známo, co by chtěli ve Zlíně zvelebit jeho obyvatelé. V rámci projektu Tvoříme Zlín posílali návrhy na zlepšení života ve městě představitelům radnice. Letošní 6.ročník zaznamenal rekordní zájem, od dubna do května poslali Zlíňané 56 návrhů. Do závěrečného hlasování prošlo přes pracovní skupinu složenou z pracovníků magistrátu 25 projektů.
22 fotografií

Příští rok zkrášlí ProroK další zastávku MHD ve Zlíně

Zlínsko
Hlavní role ve filmu Barbie hrají Margot Robbie a Ryan Gosling.
Na Barbie jsem do kina mířil s nízkým očekáváním, snad z obavy, že stylizace „růžového světa„“ bude působit směšně, herci se budou pitvořit a celý film bude zahalen v nanicovatém oparu vykřikování aktivistických hesel. O to větší a příjemnější je však překvapení z výsledného produktu, který vznikal pod vedením zkušené režisérky Grety Gerwig (Lady Bird, Malé ženy). Barbie hýří energií, humorem i stylem, na který se musí zaručeně chytit i vyznavači tzv. nekomerčních příběhů.

RECENZE: Barbie je hit! Margot Robbie dokáže i feminismus prodat s něhou

Volný čas
Filmové klapky  Salon filmových klapek  Golden Apple Cinema
63. ročník Zlín Film Festivalu se rychle blíží. První vlaštovkou, která na něj upozorňuje, je výstava filmových klapek. Dnes dorazila do Obchodního centra Zlaté jablko. Návštěvníci si zde mohou prohlédnout kolekci 126 umělecky ztvárněných klapek od předních českých výtvarníků. Obyčejné dřevěné klapky povýšili na umělecká díla autoři jako Kateřina Miler, Kristian Kodet, Michal Škapa nebo Josef Velčovský.
81 fotografií

VIDEO: Filmové klapky dorazily do Zlína, jsou předzvěstí známého festivalu

Zlínsko
Zdeňka Dokoupilová představuje podobu poštovních známek.
/FOTO, VIDEO/ Jeho dílo dodnes udivuje svým geniálním řešením. Letos v prosinci uplyne 300 let od smrti velké osobnosti, jejíž odkazem je řada stavebních skvostů. Jan Blažej Santini-Aichel (3. února 1677 - 7. prosince 1723) byl barokní architekt, který se proslavil svým jedinečným stylem nazývaným barokní gotika. Svoji výraznou stopu zanechal i v Rychnově nad Kněžnou a právě jemu je věnována nová poštovní známka, na níž je zobrazen rychnovský zámecký kostel Nejsvětější Trojice.
23 fotografií

Pocta Santinimu: rychnovský kostel Nejsvětější Trojice je na poštovní známce

Rychnovsko
Pivo. Ilustrační snímek
Kdo měl u nás loni nejlepší pivo? Podle takřka stovky degustátorů, kteří ochutnávali o víkendu piva při patnáctém ročníku Jarní ceny českých sládků, se v nejprestižnější kategorii českých ležáků stal laureátem tohoto ocenění pražský pivovar Trilobit. Degustátoři měli dost práce, do 15 kategorií se přihlásilo 149 pivovarů se 709 vzorky piv.
5 fotografií

Sládci rozhodli o nejlepším ležáku z minipivovarů. Je jím pražský Trilobit

Ekonomika
Film Ukradená vzducholoď byl inspirován knihou Dva roky prázdnin.
Ačkoli právě ve středu by bylo Julesi Vernovi už 195 let, jeho dílo provokuje filmové tvůrce k dalším a dalším zpracováním. První snímek podle jeho knih byl natočen už v roce 1902, ten zatím poslední – animovaná Cesta kolem světa za 80 dní – měl premiéru na Netflixu v roce 2021. U nás byl specialistou na verneovky režisér Karel Zeman, který se do literární fantazie francouzského spisovatele s úspěchem ponořil hned několikrát.
5 fotografií

Od knížek až k Oscarům. Vernův fantastický svět inspiruje filmaře dodnes

Film a televize
Filmové ateliéry Zlín.
První Zlínský filmový víkend nabídne návštěvníkům pestrý program sestavený z exkurzí, projekcí i besed se známými tvůrci. Na přehlídce vystoupí například režiséři Tomáš Hodan, Dan Svátek nebo Michal Nohejl. Filmoví fanoušci budou moci vidět pásmo krátkých filmů nebo unikátní projekci rozpracovaného filmu Dvě slova jako klíč. Na sobotu je připravena i velká filmová party.
2 fotografie

Projekce i párty. Zlínské filmové ateliéry se o víkendu otevřou veřejnosti

Zlínsko
Valentina Thielová ve věku 89 let zemřela 15. října 2022
Ve věku 89 let zemřela v sobotu v Praze herečka Valentina Thielová. ČTK to dnes sdělila její neteř Michaela Svatá. Thielová hrála ve více než 70 filmech. Známá je například jako profesorka Boženka ze Sněženek a machrů. Další role ztvárnila v řadě seriálů.

Zemřela herečka Valentina Thielová. Bylo jí 89 let

Film a televize