ŠTÍTEK: Latinská Amerika

V Uměleckém mlýně v Liběchově vystoupily v sobotu dvě kapely.
/FOTOGALERIE/ Povodněmi a komunistickým režimem zdevastovaný mlýn v sousedství zámku v Liběchově, jemuž se už několik let snaží vrátit život sdružení Umělecký mlýn v Liběchově, byl v sobotu 20. července dějištěm koncertu kapel Mr. Loco a Harmasan. Na zapadlý dvorek v centru města, které je počtem obyvatel nejmenším na Mělnicku, si našlo cestu několik desítek místních i přespolních diváků, někteří z nich dokonce poprvé v životě.
20 fotografií

V liběchovském Uměleckém mlýně hrály kapely Mr. Loco a Harmasan

Volný čas
Protesty zemědělců v únoru letošního roku.
Vstup České republiky do Evropské unie před dvaceti lety se silně dotkl i agrárnictví. Zemědělci se museli vypořádat s řadou výzev. V mnohých zůstala pachuť a názor, že EU české zemědělství likviduje. Dotace jen pro pro někoho, nekončící byrokracie, omezování výroby, potravinová nesoběstačnost a takový tlak na nereálné cíle Green Dealu, že český zemědělec skončí a nahradí ho levnější produkce z Latinské Ameriky nebo Asie – to jen část argumentů, kterou kromě nespokojených zemědělců využívají pro zisk jejich sympatií i politici. Jak je to doopravdy? Na to přináší odpovědi přehled Deníku.
167 fotografií

Mýty a fakta o Evropské unii: Drtí EU české zemědělce více než jiné?

Evropa pro Čechy
Jiří Hanzelka (vlevo) a Miroslav Zikmund byli vůbec prvními lidmi na světě, kteří projeli autem napříč Afrikou.
Jen málokterá dvojice kamarádů zažila tolik dobrodružství, útrap i štěstí jako cestovatelé Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka. Oba se od dětství hluboce zajímali o cizí země a měli sen společně procestovat celý svět. Smělý plán by se jim zřejmě i splnil, kdyby se neznelíbili komunistickému režimu. I tak ale stihli spolu projet Afriku, Asii, Latinskou Ameriku a Oceánii. Zkuste si v našem kvízu, co o těchto cestovatelských legendách víte.
11 fotografií

KVÍZ: Cestovatelské legendy Hanzelka a Zikmund. Znáte dobře životy dobrodruhů?

Cestujeme
Nový šéf Mezinárodní asociace exorcistů Karel Orlita na snímku vpravo dole.
Katoličtí biskupové by chtěli mít ve svých diecézích více vymítačů ďábla, často se jim ale nedaří nalézt kněze vhodné pro výkon této činnosti. V rozhovoru s katolickou agenturou SIR to řekl nový předseda Mezinárodní asociace exorcistů (AIE) a český katolický kněz Karel Orlita. Zdůraznil rovněž, že je mylné pohlížet na exorcisty jako na katolické čaroděje.

Ďábla do temnoty sváže. Šéfem exorcistů se stal Čech. Čarodějové nejsme, říká

Česko
Nutrie na labském břehu v Brné.
/FOTO, VIDEO/ Jsou roztomilé, poměrně nebojácné a potravu si od těch, kteří zavítají v Brné k Labi, klidně vezmou z ruky. Jenže nutrie do zemí koruny České vůbec nepatří. Doma je v Latinské Americe. Jako invazivní, nepůvodní druh dokážou těžce poškodit příbřežní porost a poničit břehy vodních toků. Zároveň přenášejí parazita zvaného hlístice, přenosného na člověka, u nějž pak napadá kůži.
6 fotografií

Roztomilé, ale nekrmit. Přemnožené nutrie by pro údolí Labe byly pohroma

Ústecko
Operačního robota Hugo vytvořeného jako komplexní řešení pro roboticky asistovanou chirurgii představila v Praze značka Medtronic.
/VIDEO, FOTO/ Robotické operace jsou super. Velké plus přinášejí především pacientům, kteří po řadě chirurgických výkonů, kdy není nutný tradiční operační zákrok, opouštějí operační sál nikoli s velkou ránou, jejíž hojení si vyžádá delší delší pobyt v nemocnici i rekonvalescenci. Jen s několika drobnějšími rankami – nebudou mít tedy velkou jizvu.
25 fotografií

Robot pro operační sál? Možnosti srovnatelné s legem a cena se škodovkou

Praha
Monika Srncová
Rádi bychom vás srdečně pozvali na kulturně cestovatelskou besedu o Kanárských ostrovech, kterou připravuje česká hudebnice Monika Srncová. Monika se po 20 letech vrací zpět do České republiky, aby s vámi sdílela své hluboké zážitky a pohledy na ostrovy, které před 20 lety přijala za svůj druhý domov. Studiem na místní konzervatoři a AMU v oboru housle a viola si vytvořila nejen hudební spojení, ale také se ponořila do místní kultury.

Kanárské ostrovy a jejich odvrácená tvář: Zažijte autentický pohled obyvatele

Čtenář reportér
Nemocnice v Rakovníku.
/FOTOGALERIE/ Rakovnická porodnice se připravuje na otevření centra něžných císařských řezů, které zatím nabízí jen pár nemocnic v Česku. Nevšední metoda, kdy se rodička při císaři může někdy dokonce i podílet na vytažení miminka z dělohy, byla ještě před několika lety známa jen ze zahraničních luxusních klinik. Nyní s ní počítají i v Rakovníku. Dvě tamní lékařky míří do Německa na zkušenou.
4 fotografie

Rodička si při císaři sama vytáhne dítě z dělohy? Možná už brzy i v Rakovníku

Rakovnicko
Obrazce na planině Nazca.
V jižní části Peru se po tisíc let rozvíjela kultura Nazca. Do světového povědomí se zapsala svými záhadnými geoglyfy, obřími obrazci v poušti, které již sto let vzbuzují pozornost vědců i široké veřejnosti. O jihoamerické kultuře Nazca bude 23. března v rámci cyklu Café Nobel v děčínské kavárně Coffee&Books přednášet Monika Brenišínová ze Střediska ibero-amerických studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Café Nobel v Děčíně: Záhadné obrazce na planině Nazca

Čtenář reportér
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na tiskové konferenci v Kyjevě k výročí ruské invaze na Ukrajinu, 24. února 2023
Některé body čínského plánu na ukončení války mezi Ukrajinou a Ruskem podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského dávají smysl, s jinými ale nesouhlasí. Na tiskové konferenci k výročí ruské invaze na Ukrajinu uvedl, že s Čínou lze spolupracovat. Pokud spojenci Kyjeva dodrží své slovo a splní své úkoly, ukrajinské vítězství bude nevyhnutelné, uvedl také prezident a zdůraznil, že je potřeba navázat bližší partnerství se zeměmi Latinské Ameriky a afrického kontinentu, jejichž podpora Ukrajině chybí.
144 fotografií

Čínský mírový plán? Některé body smysl dávají, připustil Zelenskyj

Státy mimo EU
Kanárské ostrovy a jejich odvrácenou tvář představí hudebnice Monika Srncová.
Česká hudebnice Monika Srncová, přilétá zpět do České republiky realizovat měsíční turné cestovatelských a kulturních přednášek o Kanárských ostrovech, kde našla před 20 lety svůj druhý domov. Cílem besed je přiblížit ostrovy z pohledu domorodce a představit nejen některé hudební nástroje, ale i kulturní krásy, které běžnému turistovi zůstanou skryty.
4 fotografie

Kanárské ostrovy a jejich odvrácenou tvář představí Monika Srncová

Čtenář reportér
Kanárské ostrovy a jejich odvrácenou tvář představí hudebnice Monika Srncová.
Česká hudebnice Monika Srncová, přilétá zpět do České republiky realizovat měsíční turné cestovatelských a kulturních přednášek o Kanárských ostrovech, kde našla před 20 lety svůj druhý domov. Cílem besed je přiblížit ostrovy z pohledu domorodce a představit nejen některé hudební nástroje, ale i kulturní krásy, které běžnému turistovi zůstanou skryty.
4 fotografie

Kanárské ostrovy a jejich odvrácenou tvář představí Monika Srncová

Čtenář reportér