ŠTÍTEK: pohádka

Zlom v kariéře Andrey Růžičkové přinesl seriál Vyprávěj (2009 - 2013), v němž ztvárnila hlavní ženskou postavu
Slovenské herečky se v českých filmech a seriálech objevují od rozdělení Československa pravidelně. Jejich čeština je téměř dokonalá, jejich krása a talent jsou nepopiratelné. Andreu Růžičkovou ještě jako Kerestešovou sledovaly miliony televizních diváků v seriálu Vyprávěj, Táňa Pauhofová exceluje třeba v Mádlově novince Vlny a Natália Germáni zazářila ve snímku Její tělo. A čím by byly pohádky Anděl páně 2, Čertí brko a Nejlepší přítel bez půvabu Vicy Kerekes, Judit Pecháček či Kristíny Svarinské? První jmenovaná Andrea Růžičková slaví 21. července 40. narozeniny, a proto vám Deník nabízí zajímavosti z jejího života i života jejích neméně úspěšných kolegyň.  
6 fotografií

Slovenské hvězdy českých filmů: Kde se vzaly Kerestešová, Pauhofová či Kerekes

Film a televize
Tomáš Pavlíček (vpravo) a Jan Vejnar získali Českého lva za komedii Přišla v noci, která se pohybuje na tenké hraně černého humoru a hororu.
Od neděle budou v Chrudimi filmaři natáčet Můry, dětský komediální film s prvky hororu. Odehrává se v panelovém sídlišti a jeho okolí, takže režisér Tomáš Pavlíček si zvolil jako dějiště snímku lokalitu Na Šancích, kde strávil rané dětství. Po nahlédnutí do jeho filmografie je zřejmé, že do Chrudimě nepřijede žádný nezkušený nováček.

Kdo bude natáčet Můry v Chrudimi? Je to režisér letošní vánoční pohádky

Zprávy
Strach ze tmy se u dětí začne objevovat kolem druhého roku a přetrvávat může až do 9 let. Jedná se o zcela normální věc. Strach ze tmy přichází v době, kdy se rozvíjí fantazie.
Strach ze tmy je u dětí zcela normální. Většinou se s ním poprvé setkáte u dětí ve věku 2 let. Vědci přišli na to, co za strachem ze tmy stojí. Může za něj zcela nevinná věc. Strach ze tmy přichází ruku v ruce s explozivním rozvojem fantazie. Problém je, že malé děti nedokážou mezi fantazií a realitou rozlišovat stejně dobře, jako dospělí. Přečtěte si, co dělat, když se dítě bojí tmy a kdy strachy řešit s lékařem.

Vědci přišli na to, proč se děti bojí tmy. Může za to nevinná věc

Rady, tipy
Přírodní památka Klepec
/FOTO, VIDEO, TIP NA VÝLET/ Slouha, Fůra sena, Obří záda, Šplíchalův kočár a  Umyvadlo. Pro většinu lidí na první pohled jen nahodilá slova, pro obyvatele obce Přišimasy velmi známá jména. Nad její částí Skřivany se totiž tyčí vrch Klepec. Místo, které působí jako vystřižené z pohádek nebo fanstasy filmů, je významnou přírodní památkou a v jeho lesích se skrývají žulové skály, jež nesou tyto názvy. 
26 fotografií

Podívejte se do pohádky. Lesy přírodní památky Klepec stráží mohutný Slouha

Volný čas
Ryan Gosling jako kaskadér.
Další prázdninové dny nabízejí nejen krásné letní počasí, ale také spousty akcí, kam jít ve dvou nebo s dětmi. O víkendu se v Prachaticích můžete zaposlouchat do jazzu při jedinečném Bohemia JazzFestu nebo si užít sobotní koncert či nedělní pohádku na pláži Křišťanovického rybníka. Je toho mnoho, tak vybírejte. Přinášíme program až do středy 17. července.

Tipy na kulturu: Bohemia JazzFest, Tančírna na Kratochvíli i procházky městy

Volný čas
Skalní obydlí, Lhotka.
/FOTO, VIDEO/ Jak se žilo v bytě přímo ve skále? Kdysi realitu, dnes už kuriozitu, představuje jedna z expozic mělnického regionálního muzea. Na návštěvu do Lhotky u Mělníka lze v létě vyrazit pokaždé od čtvrtka do neděle nebo ve svátečních dnech. A také druhou červencovou středu, kdy se tam koná komentovaná prohlídka pro rodiny s dětmi nazvaná Tetička Mína vypravuje, navíc s dílničkou a pohádkou.
11 fotografií

Život ve skalním bytě: Komentovaná prohlídka ve Lhotce nabídne i pohádku

Volný čas
Z fotbalového utkání I.B třídy Červené Janovice - Kácov
Hořký konec fotbalové pohádky jménem Červené Janovice. Zdejší klub po několika úspěšných sezonách, kdy tady hrály hvězdy jako Tomáš Řepka či Martin Jiránek, už netáhne a nebude nastupovat v kraji, jeho místo zaujme druhý celek okresního přeboru, celek Malešova. Podle vyjádření dnes už bývalého manažera červenojanovického klubu Jiřího Kubíka, který minulý týden na svoji funkci rezignoval, je problém v nedostatku hráčů. 
61 fotografií

Konec pohádky. Celebrity jsou pryč, Červené Janovice řekly kraji sbohem

Fotbalové perličky
Vlasta Janečková a Ladislav Mrkvička během natáčení pohádky Vodnická čertovina (1996).
Olomoucká rodačka Vlasta Janečková se stala jednou z nejplodnějších českých pohádkových režisérek a scenáristek. Na kontě má oblíbené tituly jako Popelka, Čertův švagr nebo Zlatovláska. Během natáčení poslední zmíněné pohádky se dala dohromady s představitelem hlavní role Petrem Štěpánkem, který pak byl téměř čtyřicet let jejím manželem. Připomeňte si s Deníkem nejslavnější pohádky z dílny filmové tvůrkyně, která by 2. července oslavila 90. narozeniny.

Popelka, Zlatovláska i seriál Kamarádi. Režisérce Janečkové by bylo 90 let

Film a televize
Food festival v Jičíně
Letošní léto slibuje bohatý program plný hudby, filmu, divadla a sportovních aktivit. Město Jičín připravilo přehled všech akcí, které se budou konat během prázdnin, včetně nedělních koncertů v parku a sobotních pohádek v jezuitské koleji. Nechybí ani letní kino a velké akce jako Vinný košt a Food festival.

Hudba v parku, kino v zámku. Jičín představuje nabitý letní program

Volný čas
Dětská zóna na festivalu Ladná Čeladná.
Již podeváté se v podhůří Beskyd odehraje festival Ladná Čeladná a jako tradičně nabídne rozmanitý program pro mladší i starší děti. Chybět nebudou loutková divadelní představení, čtení pohádek s neziskovkou Celé Česko čte dětem, tvůrčí dílny, sportovní stanoviště, hry, soutěže i taneční workshop s dvojnásobným vítězem StarDance Janem Onderem. Dvoudenní festival v areálu Základní školy Čeladná začíná v pátek 2. srpna.
4 fotografie

Ladná Čeladná láká na hudební esa i pestrý program pro děti

Frýdecko-Místecko
Pohádka 2023
Letošní téma festivalu Jičín - město pohádky, které prostoupí celým festivalem, zní Věda děda Vševěda. Poprvé jsme přizvali umělkyni a grafičku Kateřinu Sankotovou, aby festivalu propůjčila tu pravou pohádkovou tvář. Je totiž autorkou letošních ilustrací a pohádkových dílen. Jičín do svého centra pozve všechny vědce a zvědavce, čaroděje a dobroděje, kosmonauty, mimozemšťany i pozemšťany, kouzelníky, skřítky a další tajuplné bytosti, které 11.–15. září 2024 promění pohádkové město v sídlo divů, pokusů, magie a kouzel.

Přípravy na 33. ročník festivalu Jičín - město pohádky jsou v plném proudu

Jičínsko
O zábavu pro děti se na divadelním festivalu postará několik uskupení. Hudebních, divadelních, výtvarných, s pestrým programem.
Od 21. do 28. června se uskuteční jeden z největších divadelních festivalů u nás, a to Mezinárodní divadelní festival Regiony. Z unikátní nabídky herců, loutkařů, muzikantů, tanečníků, akrobatů, poetů si vybere opravdu každý. Akce zaujme celou rodinu, i nejmenší diváky. Zážitky se to bude na místě jen hemžit a věřte, že nebudete vědět, co dřív navštívit. Čeká vás pulzující atmosféra nabitá setkáními a fantastickým divadlem.

Mezinárodní divadelní festival přinese spoustu radosti i dětskému publiku

Rodina
Král Ludvík II. Bavorský. Proslavil se jako mecenáš umění a stavitel krásných zámků. V osobním životě ale trpěl, trápily ho psychické problémy. Kvůli nim jej nakonec sesadili z trůnu.
Na jím postavená sídla v Bavorsku nyní míří tisíce návštěvníků. Jsou tak okouzlující, že i kvůli nim se mu přezdívá Pohádkový král. Skutečný příběh bavorského krále Ludvíka II. Wittelsbacha měl ale od pohádky daleko. Tento velký mecenáš umění a obdivovatel děl Richarda Wagnera byl při ztrátě samostatnosti svého království a následně přišel i o trůn, když jej prohlásili za nesvéprávného. Krátce poté zemřel za dodnes nevyjasněných okolností. 
24 fotografií

Záhadná smrt Pohádkového krále. Ludvíka II. Bavorského zřejmě zavraždili

Historie
Ludmila Bakonyi Selingerová alias Pohádková Lída vydává knihu říkanek Pohádková expedice.
Humorné říkanky o pohádkových bytostech a lidových zvycích můžete dětem číst z právě vycházející knihy Pohádková expedice od Ludmily Bakonyi Selingerové alias Pohádkové Lídy. „V hravých říkankách děti najdou postavy ze zámku, jako je princ, princezna, popletený král a zlá královna, nechybí drak, šašek, bílá paní, loupežníci, sudičky i bytosti interpretující přírodní síly,“ přestavuje knihu autorka.
12 fotografií

Příběhy byly vždycky můj svět, říká Pohádková Lída a zve k Pohádkové expedici

Českobudějovicko
Slavnostní předávání šeku mamince Štěpánka.
Od úterý 28. května do pátku 31. května se kino Hvězda a jeho přilehlé okolí proměnilo v pohádku. Proběhl zde totiž třetí ročník Kadaňského pohádkového festivalu. Tentokrát s mottem Fantazie nezná hranic. A letošní ročník prožil šťastný konec. Festival navštívilo přes 8000 návštěvníků a přes Charitu Kadaň se vybralo 100 tisíc korun, které pomohou v léčbě Štěpánkovi. Ten se narodil v Kadani, nyní žije ve Slaném.
3 fotografie

Návštěvníci festivalu pohádek v Kadani vybrali pro Štěpánka 100 tisíc korun

Chomutovsko