ŠTÍTEK: Mnichovice

Ilustrační foto.
Kladensko - Záplavy, jinak také Turyňský rybník
 u Kamenných Žehrovic na Kladensku, získal svoji současnou podobu coby vodou zaplavená proláklina po těžbě černého uhlí. Od roku 1985 jsou Záplavy vyhlášeny přírodní rezervací. Nyní získají další prim pro lidi s problémy pohybového aparátu. Vznikne zde lepší přístup k vodě právě pro lidi s handicapem.

Rybáři na vozíku budou 
mít na Kladensku nové místo na Záplavách

Středočeský kraj
Ilustrační foto.
Praha - Středočeská lyžařská střediska investují do svého rozvoje a připravují pro návštěvníky novinky. Novinářům to řekli provozovatelé areálů. Třeba Šibeniční vrch u Mnichovic u Prahy provádí největší investice od začátku svého provozu. Ve středních Čechách lze navštívit lyžařské centrum v Mnichovicích a Chotouni u Prahy, areál Monínec u Sedlce-Prčice na Příbramsku a v Kvasejovicích na Příbramsku. Celkově letos provozovatelé investují několik milionů korun.

Středočeská lyžařská centra chystají novinky, investují miliony

Praha
Rakovničtí pozemkáři přehráli President
Rakovník – I v dalším podzimním extraligovém kole si rakovničtí pozemní hokejisté připsali další tři body do tabulky, tentokrát na domácí umělé trávě rozstříleli soupeře z Mnichovic, když třetinu gólů obstaral nejlepší rakovnický střelec Martin Seemann. Jeho bratra v brance tentokrát zastoupil nadějný Lajtner, do zápasu se dostali i dorostenci Trejbal a Hamouz.

Pozemkáři rozdrtili Mnichovice

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Praha - Hned dvě oznámení o podivném chování neznámého řidiče, z něhož se pak vyklubal 52letý muž, přijali od stejné ženy pražští strážníci. O nedělním incidentu, který vyvrcholil pěstním útokem, informovala ve středu vedoucí kanceláře ředitele městské policie Irena Seifertová.

KRIMI MIX: Vybržďující muž se ohnal i pěstí

Zločiny a soudy
Ilustrační foto.
Brno - Soudci se musejí k politice a volbám vyjadřovat obezřetně, váže je povinnost zdrženlivosti. Ústavní soud (ÚS) dnes proto zamítl stížnost Kamila Kydalky z Městského soudu v Praze, jenž podle kárného senátu chyboval, když aktivně vstoupil do debat kolem voleb v Mnichovicích u Prahy. Podle ÚS Kydalka skutečně porušil povinnost zdrženlivosti, která představuje zvláštní omezení svobody projevu u soudců. Představitelé justice si musejí uchovávat odstup od politické soutěže, a to na jakékoliv úrovni, zdůraznil ÚS.

Ústavní soud: Soudce má při vyjadřování k politice povinnost zdrženlivosti

Česko
Nehoda ve Struhařově.
Praha - Téměř dvě hodiny trval zásah profesionálních hasičů z Říčan a dobrovolné jednotky z Mnichovic na místě dopravní nehody ve Struhařově na Praze-východ, kde se ve středu bočně střetly dodávka a motocykl. Třebaže nabouraná vozidla na pohled nevyhlížela nijak zle, šlo o velmi vážnou havárii. Motorkář utrpěl těžké zranění a zůstal uvězněn mezi svým strojem a oplocením pozemku jednoho z domů.
8 fotografií

Po těžké nehodě odvážel motorkáře vrtulník

Nehody
  MNICHOVICE, RUDNÁ, LIBČICE. Obce, kde by mohly vzniknout nové sběrné dvory
Rudná - Kam s odpadem? Několik měst v okolí Prahy plánuje výstavbu sběrných dvorů. Problémem však je najít pro ně vhodné místo. Odpadu stále přibývá, zatímco místa, kam s ním, je nedostatek. Proto se některá města poblíž Prahy rozhodla vybudovat nové sběrné dvory. Nejdál jsou v realizaci svého plánu Mnichovice.

Města plánují sběrné dvory. Rudná chce jeden pro více obcí

Z okolí
Ilustrační foto.
Praha - Prodejce zahradní techniky a bazénů Mountfield loni zvýšil tržby o 15 procent na 4,5 miliardy korun. Na dotaz ČTK to uvedla společnost. V roce 2014 firma měla tržby 3,9 miliardy korun a zvýšila šestkrát zisk na 84 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti.

Mountfield loni zvýšil tržby o 15 procent na 4,5 miliardy korun

Ekonomika
Pražský okruh. Ilustrační foto.
Praha - Část Pražského okruhu byla o víkendu na 24 hodin zcela uzavřena kvůli kontrole tunelů. Úsek mezi třetím a 15. kilometrem se řidičům opět otevřel v neděli v poledne. Oznámilo to ředitelství silnic a dálnic ČR. Kromě uzavírky frekventované silnice zkomplikovaly v sobotu i v neděli dopravu v okolí Prahy nehody na dálnici D1.

Část Pražského okruhu byla den uzavřena kvůli kontrole tunelů

Praha
Ilustrační foto
Mnichovice (Praha-východ) - Na dálnici D1 u Mnichovic nedaleko Prahy dnes srazilo osobní auto chodce. Jedenašedesátiletý muž střet nepřežil, řekla mluvčí středočeské policie Markéta Johnová. Dálnice ve směru na Prahu byla po nehodě asi tři hodiny průjezdná jen jedním pruhem, před místem srážky se tak vytvořila několikakilometrová kolona.

Na dálnici D1 u Prahy srazilo auto chodce, srážku nepřežil

Česko
Ilustrační foto.
Keblov – Sbor dobrovolných hasičů slaví v sobotu 30. července 105. výročí založení sboru. Na louce za letním parketem směrem na Němčice budou v 11 hodin oslavy zahájené ukázkou požárního útoku provedeného v dobových uniformách družstvem SDH Mnichovice pomocí historické stříkačky tažené koňmi.

Keblovští hasiči slaví v sobotu 105. výročí

Volný čas
PŘED KOLAUDACÍ. Město Mnichovice rozšířilo kapacitu čistírny odpadních vod.
Mnichovice - Dlouhodobě nedostatečná mnichovická čistička se dočkala intenzifikace. Náročný projekt doprovázela řada překážek. Stavba byla zahájena v srpnu roku 2014, už krátce po zahájení prací se objevily první problémy. „Překážkou bylo problematické geologické podloží," komentuje starostka města Petra Pecková.

Nová čistírna odpadních vod zkušební provoz zvládá

Z okolí
Havárie kamionu na D1.
Říčany -  Velmi vážné dopravní komplikace na výjezdu z metropole východním směrem přinesla v pátek na celé dopoledne nehoda kamionu na dálnici D1 u Říčan. Havárie na 12. dálničním kilometru ve směru jízdy k Benešovu se čtvrt hodiny po sedmé ráno neobešla bez účasti záchranářů, protože řidič utrpěl lehké zranění; po prohlídce ho zdravotníci ponechali na místě nehody.
17 fotografií

Kamion zašpuntoval dálnici D1 u Říčan

Nehody
NÁPAD UŽ JE NA PAPÍŘE. Takto má vypadat nové mnichovické hřiště
Mnichovice - Pořádají sbírky na opravu toho stávajícího. Výsledkem by měl být multifunkční prostor pro školu i veřejnost s názvem Podhorky.Výzva k projektu na vznik nového multifunkčního hřiště byla uveřejněná v roce 2012. O dva roky později se iniciativy chopili žáci ze Základní školy TGM v Mnichovicích. Tehdejší 7. B se účastní soutěží, organizuje akce a tak shání prostředky.

Žáci ze základky vydělávají na nové hřiště pro všechny

Z okolí
Situační foto nehody.
Praha - Hodně kuriózní nehodu cyklisty (40), který se na Praze-východ zranil po střetu s chodci, vyšetřují dopravní policisté od 19. června. Nehoda se tehdy udála na lesní cestě nedaleko obce Louňovice, připomněl ve čtvrtek Zdeněk Chalupa z územního odboru středočeské policie pro Prahu-venkov: Jih. 

Chodci prý srazili batohem cyklistu

Zločiny a soudy
KALY z mnichovické čistírny má pojmout nová kompostárna.
Mnichovice - Kompostárna, kterou vybudovaly Mnichovice a sousední Struhařov, měla pojmout bioodpad a kaly z čistíren odpadních vod obou obcí. Nakonec však musí Mnichovice hledat úložiště jinde. Společný projekt Mnichovic a Struhařova měl být řešením toho, kam dávat biologický odpad, jako je posekaná tráva či spadané listí, a zároveň se měl zbavit kalu z čistíren obou obcí.

Mnichovice hledají kompostárnu. Tíží je množství kalu z čistírny

Z okolí
Středočeští hasiči odstraňují napadané stromy po bouřce.
Praha - Hasiči ve středních Čechách vyjížděli kvůli přívalovému dešti a bouřkám během čtvrtka a pátečního rána ke 143 zásahům, přičemž denní průměr činí 35 výjezdů. Nejvíce zásahů měli na Nymbursku, Příbramsku a v okrese Praha-východ. Nejčastěji hasiči čerpali vodu a odstraňovali popadané větvě a stromy ze silnic. V pátek to řekl mluvčí krajských hasičů Jaroslav Gabriel.

Středočeští hasiči měli kvůli bouřkám čtyřikrát víc zásahů

Z okolí
Ilustrační foto.
Praha /FOTOGALERIE/ - S kolegy ze Slovenska spolupracují kriminalisté z Prahy-venkov: Jih při prověřování trestné činnosti dvojice mužů, kteří si prý v zahraničí přišli na miliony. V přepočtu na české koruny to dělá zhruba 21 milionů, připomněl policista Zdeněk Chalupa. „Od konce loňského roku uskutečnili v peněžních ústavech na Slovensku pod cizí identitou několik neoprávněných výběrů finanční hotovosti," konstatoval.
4 fotografie

Odhalí svědci cestu k milionům?

Zločiny a soudy
Situační pohled dopravní nehody v Černokostelecké ulici v Říčanech u Prahy.
Praha - Okolnosti dopravní nehody, při níž bylo na sklonku dubna v Říčanech vážně zraněno dítě, šetří dopravní policisté z Prahy-venkov: Jih. Nyní se obracejí na veřejnost s žádostí o pomoc. Hledají svědky nešťastné událostí, k níž došlo v sobotu 25. dubna vpodvečer.

Policie hledá svědky zranění dítěte při nehodě v Říčanech

Z okolí
Dobrovolníci při čištění Sázavy.
Posázaví – Druhou desítku ročníků bohulibé očistné akce načnou už v pátek 8. dubna tisíce dobrovolníků. Až do neděle 10. dubna budou v rámci jarního úklidu gruntovat břehy i koryta vodních toků. Akce Čistá řeka Sázava, kterou od jejího začátku organizuje neziskovka spojená s Posázavím, pomáhá každoročně uklidit řeku na celém jejím toku, který má téměř 200 kilometrů. Dobrovolníci ale čistí také její přítoky. „Tak například děti ze Základní školy Teplýšovice vyčistí Křešický potok, žáci z Mnichovic pomohou od nepořádku potoku Mnichovky a uklízet se bude také Benešovský a Jevanský potok už od Vyžlovky," uvedla manažerka projektu Čistá řeka Sázava Denisa Cibulková ze společnosti Posázaví

Dobrovolníci vyrazí k vodě na třídenní brigádu, začíná jedenácté čištění Sázavy

Volný čas
Ilustrační foto.
Praha - Železniční dopravce Arriva zahájil prodej jízdenek na lince z Prahy do Benešova a mezi Prahou a Trenčínem přes Olomouc a Uherské Hradiště. Základní jízdné do Benešova vyjde na 50 korun a do Trenčína, kam bude dopravce jezdit o víkendech, na 350 Kč. V tiskové zprávě to dnes uvedla společnost. Provoz mezi Prahou a Benešovem Arriva zahájí v pondělí 29. února.

Arriva zahájila prodej jízdenek do Trenčína a do Benešova

Ekonomika
Šestnáctý ročník koštu vín v Moravanech.
Moravany /FOTOGALERIE/ – Střelka kompasu příznivcům vína ukazovala v sobotu jednoznačně směrem na Moravany. Tamní vinaři a zahrádkáři totiž připravili rekordní počet vzorků v šestnáctiletých dějinách jejich koštu. Akci si nenechal ujít ani Josef Vladyka, který bydlí v Mnichovicích nedaleko Prahy. „Jezdím sem už šest let a vozím si víno i domů do Čech. Tam se pak vždycky s kamarády shodneme, že v Moravanech mají luxusní vzorky," pochválil muž.
17 fotografií

Ochutnali i ryzlink z přelomu tisíciletí. Titul šampiona zůstal v Moravanech

Hodonínsko
Ilustrační foto
Praha - Na trať z Prahy do Benešova vyjedou na konci února spěšné vlaky soukromé společnosti Arriva. Firma spadající pod německého železničního dopravce Deutsche Bahn chce navíc od března provozovat také víkendový expres Praha - Trenčín. V obou případech tak hodlá činit na vlastní podnikatelské riziko. Informoval o tom deník E15.

Arriva bude provozovat vlaky z Prahy do Benešova a Trenčína

Podnikání
Ilustrační foto
Praha – Na trať z Prahy do Benešova vyjedou na konci února spěšné vlaky soukromé společnosti Arriva. Firma spadající pod německého železničního dopravce Deutsche Bahn chce navíc od března provozovat také víkendový expres Praha – Trenčín. V obou případech tak hodlá činit na vlastní podnikatelské riziko. Informoval o tom dnešní deník E15.

Arriva bude provozovat vlaky z Prahy do Benešova a Trenčína

Ekonomika
Ilustrační foto.
Praha - Na podobnou sérii vloupání do rodinných domů si nepamatuji. To v úterý řekl Deníku kriminalista z Mnichovic Martin Filipovič, zástupce vedoucího kriminalistů územního odboru středočeské policie pro Prahu-venkov: Jih, když informoval o tom, že se podařilo utnout nebývalou zlodějskou sérii. 

Jediný muž vykradl 23 domů

Zločiny a soudy