ŠTÍTEK: zpravodajský server

Astronaut Scott Kelly
Píše se 2. března 2016 a v kazašské stepi právě přistála návratová kabina ruské rakety Sojuz, v níž se na Zemi vrátila dvojice ostře sledovaných obyvatel Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Jejich kosmická mise trvala přesně 340 dní, což stanovilo nový americký rekord. Zasloužil se o něj dnes šestapadesátiletý Scott Kelly. Muž, který rád překonává rekordy. 
7 fotografií

Rok žil ve vesmíru. Izolace je těžká, popisuje. Obavy měl ale z něčeho jiného

Věda a technika
Zpravodajský server deník.cz.
Dobrý den, milí čtenáři. Jsme nesmírně rádi, že navštěvujte náš zpravodajský server Deník.cz, který vydává společnost VLTAVA LABE MEDIA a. s. Rádi bychom vás včas a srozumitelně informovali o novinkách, které se na našich stránkách chystají. Jednou z nich je souhlas se zpracováním tzv. cookies prostřednictvím online rozhraní. O co přesně jde?

Deník.cz žádá své čtenáře o souhlas kvůli EU, na ochraně dat nic nemění

Česko
V Antarktidě tají miliardy tun ledu a ledovce následně putují v moři kolem jižní polokoule.
Rychlost a míra nynějšího globálního oteplování přesahuje jakýkoliv podobný případ za posledních 2000 let, tvrdí vědci. Slavné historické události, jako malá doba ledová, se podle nich nedají srovnat s mírou oteplování, které jsme svědky v posledním století. Výzkum vědců ukazuje, že argumenty, jež používají takzvaní klimaskeptici, už nadále nejsou platné, napsal zpravodajský server BBC.
22 fotografií

Nynější oteplování nemá v posledních 2000 letech obdoby, tvrdí vědci

Svět
Papež František
Papež František daroval 500 tisíc dolarů (11,5 milionu korun) na migranty ze Střední Ameriky, kteří na cestě do Spojených států zůstali v Mexiku. V sobotu pozdě večer o tom informoval Vatikán. Peníze podle zpravodajského serveru BBC pocházejí z fondu katolické církve Peter's Pence, který po celém světě shromažďuje prostředky z církevních sbírek.  
4 fotografie

Lidé v úzkých. Papež daroval 11,5 milionu migrantům ze Střední Ameriky

Svět
Internet. Ilustrační foto.
/ANKETA/ Zpravodajské servery zkoušejí zpoplatnit obsah. Chtějí vylepšit služby a zvýšit si příjmy. Podle zastánců by poskytování unikátních informací mělo být zpoplatněno jako kterákoliv jiná služba. Naproti tomu odpůrci tvrdí, že informace by měly být zadarmo. Pomůže zpoplatnění obsahu redakcím? Nepřesunou se někteří čtenáři spíše na neplacené servery? Deník přináší shrnutí argumentů obou stran. 

ČERNÁ A BÍLÁ: Měli bychom platit za internetové zprávy?

Černá a bílá
Orangutan tapanulijský
Unikátní orangutan tapanulijský byl poprvé popsán před necelými dvěma lety. Tehdy jeho populace celosvětově čítala na 800 jedinců, což ho zařadilo mezi nejohroženější druhy zvířat. Nyní tento lidoop čelí hrozbě okamžitého vyhynutí – a to kvůli výstavbě elektrárny, která je součástí čínské iniciativy Pás a stezka. Informoval o tom zpravodajský server BBC.
5 fotografií

Odsouzen k vyhynutí? Populaci vzácného orangutana ohrožuje výstavba přehrady

Svět
Bojovníci hnutí Tálibán
Afghánské hnutí Tálibán neplánuje zmocnit se celého Afghánistánu vojensky, ale dává přednost dialogu. Podle zpravodajského serveru BBC News to uvedl jeden z vůdců hnutí Šer Muhammad Stanikzáí v Moskvě, kde dnes končí dvoudenní konference o Afghánistánu. Stanikzáí však zároveň zopakoval, že Tálibán nepřistoupí na příměří, dokud se z Afghánistánu nestáhnou zahraniční jednotky.
5 fotografií

Nechceme se zmocnit Afghánistánu silou, upřednostňujeme dialog, tvrdí Tálibán

Svět
Útočník pobodal v britském Manchesteru trojici lidí
Muž vyzbrojený nožem pobodal v pondělí večer v centru Manchesteru na stanici železnice a tramvaje tři osoby - muže, ženu a policistu. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC s odvoláním na policii. Útočníka zadržela policie, stanice Manchester Victoria je uzavřená. Policie případ šetří jako teroristický útok. Podle bulvárního deníku Daily Mail křičel muž "Alláh".  
3 fotografie

V Manchesteru útočil muž vyzbrojený nožem. Zřejmě šlo o teroristický čin

Svět
Vězení. Ilustrační snímek
Karel Šroubek, po kterém od roku 2003 v souvislosti s vyšetřováním vraždy pátrá česká policie, se vyhne vyhoštění z Nového Zélandu. Tam si momentálně odpykává trest za přechovávání drog, po jehož vypršení mu hrozila deportace ze země. Novozélandská vláda mu však nyní udělila mimořádné povolení k pobytu, píše novozélandský zpravodajský server stuff.co.nz.  

Český kickboxer vězněný na Zélandu vyhoštěn nebude, dostal povolení k pobytu

Svět
Ilustrační foto
Velkým problémem německé ekonomiky je vývoz výrazně převyšující dovoz zboží, uvedl ve středu Institut pro ekonomický výzkum se sídlem v Mnichově. Podobný přístup přitom škodí i ekonomikám obchodních partnerů země. Problematika se však netýká jen Německa. Obchodní model s převažujícím exportem v současné době praktikují i jiné evropské země včetně České republiky. Informoval o tom zpravodajský server CNBC.
4 fotografie

Německý obchod s důrazem na export je hrozbou pro ostatní země, říká ekonom

Ekonomika
Patrick Zandl (uprostřed)
Český internetový podnikatel a novinář Patrick Zandl, který je považovaný za jednoho z "otců českého internetu" projevil zájem o členství v České pirátské straně v Brandýse nad Labem. Informoval o tom na internetovém fóru Pirátů. Muž, který v minulosti mimo jiné založil portály Mobil.cz/Technet.cz (dnes iDnes) a byl dlouholetým šéfredaktorem serveru Lupa.cz, prý chce nepravidelnou spolupráci přetavit v systematickou. 
6 fotografií

Nová posila Pirátů? Do jejich řad míří internetový guru Patrick Zandl

Česko
Ilustrační foto
Náměstek Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Zdeněk Blahut rezignoval na svůj post. Skončí k 15. lednu. Blahut to sdělil zpravodajskému serveru Neovlivni.cz, podle kterého se rozhodl odejít sám po nástupu vlády Andreje Babiše (ANO). Blahut byl náměstkem civilní rozvědky od září 2014, do funkce ho jmenoval tehdejší ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Blahut tehdy vystřídal Miroslava Tomana.

Náměstek civilní rozvědky Blahut rezignoval. Kvůli detektoru lži v aféře pošty

Česko