Archeologové objevili obří přehradu starých Mayů. Naplnila by 25 bazénů

Největší známou starověkou mayskou přehradu objevili archeologové na severoguatemalské lokalitě Tikal.

Archeologové objevili obří přehradu starých Mayů. Naplnila by 25 bazénů
Archeologové objevili obří přehradu starých Mayů. Naplnila by 25 bazénů
Zdroj: archiv

Tato stavba stará více než 1700 let poskytuje důležité informace o vynalézavosti Mayů, kteří museli pro svou početnou populaci zajistit dostatek vody i v obdobích sucha. Dosavadní výsledky výzkumu jsou zveřejněny v aktuálním čísle časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Mayové a tajemno. Poprvé jako průvodci globální změnou vědomí

Tento vodní systém byl tak chytře promyšlen, že dokázal pokrýt potřeby stále rostoucí mayské populace po dobu více než tisíce let, ocenil podle serveru spiegel.de mayskou stavbu vedoucí výzkumu Vernon Scarborough. Přehrada byla postavena kolem roku 250 našeho letopočtu z tesaných kamenných bloků, štěrku a hlíny. Součástí přehrady byl viadukt a nádrž o délce téměř 80 metrů a šířce 60 metrů. Vysoká byla asi deset metrů a mohla pojmout množství vody odpovídající přibližně objemu asi 25 plně napuštěných olympijských plaveckých bazénů.

Písek jako filtr

“Cílem našeho výzkumu je lépe porozumět tomu, jak starověcí Mayové dokázali zajistit pitnou vodu a obživu pro asi 80.000 lidí, kteří zde žili, což je mnohem větší počet, než by zde mohl existovat bez zásahů do přírodního prostředí. Mayové museli být velmi vynalézaví, i když měli k dispozici pouze nástroje a technologii na úrovni doby kamenné, vytvořili důmyslný a trvalý systém,” uvedl podle serveru sci-news.com antropolog Scarborough.

Nejenže je přehrada spojená dlážděnými a zpevněnými zdmi, ale tato stavba byla navíc vybavena i speciálně vytvořenými vodními filtry. “Tato filtrační vrstva sestává z křemenného písku, který se v celé rozlehlé oblasti Tikalu nenachází. Mayové odtud museli cestovat nejméně 30 kilometrů, aby získali tento druh písku, který pak použili jako vodní filtr. Byla to skutečně náročná dopravní operace. Vypovídá to o významu, který vodě a vodnímu systému přikládali," dodal geograf a spoluator studie Nicholas Dunning.

Mayská civilizace zeměpisně pokrývala oblast dnešního jižního Mexika, Guatemaly, Hondurasu, Salvadoru a Belize. V období mezi roky 250-900 našeho letopočtu dosáhli Mayové nejvyššího stupně rozvoje v celé předkolumbovké Americe v astronomii a v matematice a jako jediní v předkolumbovské Americe měli slabičné písmo.

FOTO: Reuters

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články