ŠTÍTEK: čaj

Meduňka lékařská má dlouhou a bohatou historii, která sahá až do starověkého Egypta.
Meduňka je úžasná bylinka. Už ve středověku byla považována za všelék a rostla ve všech klášterních zahradách. V dnešních bouřlivých dobách se opět hojně dostává ke slovu. Kromě jiného totiž navrací klid mysli a pomáhá s usínáním. Meduňka také celkově příznivě ovlivní kvalitu spánku. Lékárník Filip Škarda připravil přehled toho, na co se meduňka používá, jak z ní připravit sirup i čaj a poradil, jak si meduňku vypěstovat a nasušit do zásoby.

Toužíte po klidném spánku? Pomůže levná bylinka, která zároveň podporuje trávení

Zdraví
Jetel luční je oblíbenou plevelnou bylinkou, která nabízí pomocnou ruku nejen při menopauze.
Fialově kvetoucí plevelnou bylinu teď najdete úplně všude. Deset centimetrů vysoká vytrvalá rostlina má příjemnou sladkou chuť a využívá se k léčbě široké škály zdravotních neduhů. Hlavní využitelnou složkou jetele lučního jsou přírodní estrogeny, které pomáhají po menopauze navracet pokožce pružnost a ulevovat od návalů horka, pocení i výkyvů nálad.

Úplně běžná bylina s květy podobnými pažitce pomůže v menopauze i od vrásek

Zdraví
Kopřiva má schopnost odvodňovat organismus a díky tomu pročišťuje tělo a zbavuje organismus toxinů.
Její sběr a užívání jsou hitem hlavně na začátku jara. Kopřiva totiž patří mezi první léčivé rostliny, které mohou lidé po konci zimy sbírat. To ovšem neznamená, že jindy by kopřivy člověku neprospívaly. Jedním z jejich úžasných účinků je schopnost odvodňovat organismus. Díky tomu kopřivy mimo jiné pročišťují tělo a zbavují je toxinů. Pití kopřivového čaje také pomáhá lymfatickému systému.

Každý se jí vyhýbá, přitom dokáže odvodnit a detoxikovat tělo. Podpoří i lymfu

Zdraví
Čaj z maliníku obsahuje mnoho prospěšných látek, včetně železa a vápníku.
Maliník je nenáročná rostlina, která roste jako plevel a přitom v sobě skrývá spoustu zdravotních benefitů. Pro jeho účinky ho porodní báby používaly v bylinných směsích odpradávna. Čaj z maliníku uvolňuje svalstvo, zkracuje porod a pomáhá s rekonvalescencí. Užívat jej začněte několik týdnů před porodem. Pokračovat můžete i po porodu. Přečtěte si, kdy začít pít čaj z maliníku, na co všechno je maliník dobrý a pro koho maliník vhodný není. 

Lék, který vám roste na zahradě: Urychluje porod a pomáhá v šestinedělí

Rady, tipy
Na konci srpna a během září se začínají na bezových keřích objevovat první černé kuličky, známé jako bezinky.
Jestli existuje nějaká rostlina, která léčí téměř všechno, na co si vzpomente, tak je to černý bez. A nejde jen o jeho pupeny a květy. Zužitkovat lze také plody, listy, větvičky, a dokonce i kořen. Bylinkářka Andrea Josková radí, na co je dobrá šťáva z černého bezu či na co se používají plody zvané bezinky. Připomíná také léčivé vlastnosti dalších částí keře. A věděli jste, že listy bezu si kdysi dávaly ženy do podprsenky?

Odkvetl, ale přesto pomáhá. Sběr bezu se stále vyplatí, zlepší trávení i imunitu

Zdraví
Tymián má zelenošedé listy s krásnou vůní, která evokuje horký letní den.
Květen je měsíc, kdy rozkvétá jedna z nejvoňavějších bylinek. Aromatický tymián má své nezastupitelné místo v kulinářském umění, kde umí výrazně povznést chuť masa, těstovin i zeleniny, ale také při domácím léčení nejrůznějších neduhů. I když jeho účinky ještě nejsou spolehlivě vědecky prokázány, lidé tymián s úspěchem používají při nachlazení, k léčení trávicích problémů či na hojení ran. Tymián však pomáhá i při dalších problémech, a navíc usnadňuje hubnutí.

14 léčivých účinků koření, které máte doma: Posiluje imunitu, pomáhá s hubnutím

Zdraví
Čajů fest 2024, zahrada Českého rozhlasu Sever, Ústí nad Labem.
/FOTO, VIDEO/ Už 11. ročník oblíbeného festivalu plného čaje, pohody a muziky. To byl letošní Čajů fest v Ústí nad Labem, který si návštěvníci opět mohli během neděle vychutnat ve venkovních prostorech Českého rozhlasu Sever od 10 do 19 hodin. Mimo ochutnávky čaje si milovníci čajů mohli poslechnout hudbu, účastnit se meditací, vzít děti na divadelní představení, užít si bubenické vystoupení, nebo třeba relaxovat při masáži.
57 fotografií

Čajové perly, muzika i masáže. To byl letošní Čajů Fest. Jak se vám líbil?

Volný čas
Čaj z květů bezu pomáhá při prochladnutí
Před heřmánkem smekni, před bezem klekni. Toto staré české přísloví mluví za vše. Bez černý má studiemi prokázanou řadu léčivých účinků. Zkušená bylinkářka Karolína Josková pro Deník vysvětluje, co léčí květ černého bezu a na co je zase dobrá bezinková šťáva. Prozradí i to, jak správně připravit z černého bezu čaj, abychom se nepředávkovali.

Před bezem klekni. Bylinkářka radí, jak nechybovat při sběru a sušení květů bezu

Zdravý život
Masáž kartáčem před koupelí rozproudí lymfu a pomáhá i proti celulitidě.
Zbavuje tělo toxinů a odpadních látek. Přestože je lymfatický systém jedním z nejvýkonnějších, patří i k nejvíce opomíjeným systémům v našem těle. Je přitom životně důležitý pro naši ochranu před nemocemi a pokud nefunguje, jak má, poznáte to i navenek. Otoky, celulitida, nadýmání a marná snaha zhubnout jsou některé ze signálů, že je třeba zpomalený lymfatický systém znovu nastartovat.

Nemůžete zhubnout? Zkuste 10 tipů, jak rozproudit lymfu, zbavit se únavy a otoků

Zdraví
Od 22. do 25. dubna proběhl na 6. ZŠ a MŠ Kladno, Doberská, již 14. ročník tradičního Týdne Země.
/FOTOGALERIE/ Od 22. do 25. dubna proběhl na 6. ZŠ a MŠ Kladno, Doberská, již 14. ročník tradičního Týdne Země. Je to týden, kdy se celá škola intenzivně zabývá otázkami ochrany životního prostředí formou projektové výuky. Hlavními patrony a organizátorkami akce jsou skvělé učitelky přírodopisu Martina Švorcová a Daniela Cajthamlová, které svým nadšením z projektového týdne vždy nadchnou k činorodé práci celou školu.
41 fotografií

Podívejte se: Žáci 6. základní školy si užili Voňavý týden s bylinkami

Čtenář reportér
Kokoška pastuší tobolka se stala součástí tradiční medicíny Číny a Japonska. Využívaly se zejména její močopudné účinky a schopnost zastavit krvácení.
Rostlinku s poetickým názvem kokoška pastuší tobolka můžete najít téměř všude, což rozhodně netěší zahrádkáře ani zemědělce, kteří ji považují za obtížný plevel. Ale kokoška pastuší tobolka má i svou světlou stránku. A tou je její léčebné využití. Je velkou pomocnicí pro ženy a dívky, které trpí gynekologickými problémy, ale umí také zmírňovat krvácivost z nosu i z ran a regulovat krevní tlak. Kokoška pastuší tobolka byla dlouho jen součástí lidového léčitelství, vědecké výzkumy však naznačují, že její potenciál je opravdu velký.

Plevel s tajemným jménem zázračně pomáhá při ženských zdravotních problémech

Zdraví
Přednáška o čajích v žatecké knihovně.
Prostřednictvím přednášky Čaje a jejich příprava zavítal do Městské knihovny Žatec lektor čajové tematiky a teatender Ing. Zdeněk Nepustil z agentury Dobré čaje pro inspiraci, pohodu a lepší zdraví. O čaje, byliny, čajovou kulturu a vše, co s ní souvisí, se zajímá desítky let.

Přednáška o čajích v žatecké knihovně

Čtenář reportér
Namáčení semínek před zaséváním usnadňuje klíčení a chrání rostlinu před škůdci.
Okurky patří společně s rajčaty či paprikami mezi nejoblíbenější zeleninu, kterou lze na zahradě pěstovat. Pro bohatou úrodu okurek v letní sezóně je samozřejmě důležitá kvalitní půda, dostatečná zálivka i hnojení. Před samotnou výsadbou se však vyplatí namáčet semena do výluhu z heřmánku. Proč? Nejenže usnadní klíčení, ale zároveň ochrání budoucí rostlinu před škůdci i plísněmi. A čím zdravější rostlina, tím vyšší úroda v období sklizně.
4 fotografie

Pěstování okurek: nejlepší metoda, se kterou v létě nebudete stačit sklízet

Zahrádkaření
Kapelou Synkopa prošel Pavel Novák i Jaroslav Wykrent
Neuvěřitelných šedesát let na hudební scéně oslavila v sobotu večer koncertem v Městském domě legendární přerovská kapela Synkopa, se kterou začínali hrát v roce 1964 zpěvák Pavel Novák a skladatel Jaroslav Wykrent. I když už oba známí umělci odešli do hudebního nebe, písničky Synkopy nestárnou. A jak ukázal vyprodaný sál, má kapela věrné fanoušky dodnes.
50 fotografií

Legendární Synkopa oslavila šedesátku. Vzpomínalo se na Nováka i Wykrenta

Přerovsko
Účinky řebříčku pro lidské zdraví jsou nedocenitelné
Řebříček je léčivá bylina, kterou běžně najdete na prosluněných loukách a mezích. Vypadá nenápadně, ale výčet neduhů, s nimiž dokáže pomoci, je pořádně dlouhý. Přečtěte si, na co všechno řebříček pomáhá. Kvete od června do září a pokud si ho nechcete natrhat v létě na louce nebo koupit sušený v lékárně, můžete si tenhle léčivý zázrak vypěstovat doma. Je to snadné a doba sázení semínek je právě teď v dubnu.

Léčila Achillea a „válí se“ všude kolem. Čistí krev i dutiny, pomáhá na migrénu

Zdravý život
K léčení chorob se popenec užívá od 12. století, kdy se rozšířil pod názvem švýcarský čaj.
Popenec obecný je drobná rostlinka, která k žalu zahradníků umí poměrně rychle pokrýt velké plochy záhonů doslova jako koberec. Kvete už zjara a bylinkáři o ní hovoří jen v superlativech. Podle nich totiž popenec umí léčit neuvěřitelné množství chorob a neduhů. Pod názvem zemní břečťan nebo plazivý Charlie jej znají i v Anglii. Připravují z něj například omlazující koupel nebo unikátní léčivý olej. Popenec však užívejte rozumně v malých dávkách jako lék. Obsahuje látky, které mohou poškodit nemocná játra a také způsobit potrat. 

Plazivý Charlie: Bylinka, kterou lidé považují za plevel. Přitom léčí i omlazuje

Zdraví
Arabfest lákal během sobotního rodinného programu na exotické pochoutky, orientální bazar i výstavu věnovanou arabským sportovců.
Čtyři dny plné arabské kultury nabízí návštěvníkům od 11. do 14. dubna Arabfest v Plzni. Na velkém sobotním rodinném programu v kulturním centru Papírna mohli lidé ochutnat exotické pochoutky. Nechyběla ani pravá turecká káva připravovaná tradičním způsobem nebo u nás málo známé druhy čaje. Návštěvníky lákala i výstava věnovaná arabským sportovcům a orientální trh.
10 fotografií

Arabfest nabídl blízkovýchodní street food, orientální trhy i sport

Plzeňsko
Čaj z listů a z kořene pampelišky je životabudičem pro slinivku
Pampeliška, neboli smetánka lékařská, právě svými žlutými květy rozzářila louky a stráně. Jednu z nejznámějších bylinek můžete zpracovat úplně celou. Léčivé účinky mají kořeny, stonky, listy i květy pampelišky. Jako životabudič pro svoji slinivku z ní ale budete potřebovat jen listy a kořen, ze kterých si připravíte léčivý čaj. Pampeliškový kořen má očistné účinky také na játra a žlučník.

Elixír na čištění slinivky právě kvete. Najdete jej snadno, uvařte si léčivý čaj

Zdravý život
Slupky z cibule mají mnohé využití. Podpoří vaše zdraví, ale krásně vám obarví i kraslice.
O tom, že je cibule královna kuchyně a zelenina, bez které se žádný kuchař neobejde, jistě není pochyb. Ale co cibulové slupky? Už naše babičky dobře věděly, že nás slupky z cibule mohou zbavit řady neduhů, fungují jako hnojivo a dají se s nimi krásně obarvit velikonoční kraslice. Způsobů využití cibulových slupek je ale mnohem víc. Víte, že vám slupky z cibule pomohou proti křečím v lýtkách, účinkují na nespavost, vyrážku a obarví vlasy? Pomohou i zlepšit imunitu, proto je rozhodně nevyhazujte.
7 fotografií

Slupky, které běžně vyhazujete: Léčí, barví, nic nestojí a mají desatero využití

Domácnost
Kopřivu coby léčivku používali lidé už v době bronzové.
Konečně nastal čas sběru prvních jarních bylinek. Pro naše předky představovaly záchranu při řadě zdravotních neduhů a také první zdroj čerstvých účinných látek po dlouhé zimě. Královnou mezi jarními bylinkami je nepochybně kopřiva. K jaké léčbě se kopřiva hodí? Jak kopřivu vyluhovat, na co výluh použít a jak dlouho se může pít čaj z kopřivy? Na rady jsme se zeptali lékárníka.
7 fotografií

Léčí močové cesty, cukrovku i vysoký cholesterol. Už ji můžeme hledat venku

Zdraví
Je hodně důležité umět si vše časově naplánovat
Osud zavál pedagožku ze základní školy Jitku Šimůnkovou z Čankova na Karlovarsku do zcela jiného oboru. Kvůli péči o svou maminku přestala s učením. Krátké působení pro firmu zabývající se bylinnými směsmi a kořením jí ukázalo cestu, která ji dodnes naplňuje. Otevřením vlastní firmy Nebe v hubě si splnila svůj velký sen. Se svými čaji a dalšími výrobky sbírá i řadu ocenění.
6 fotografií

Nechtěla úvěr. Na rozjezd Nebe v hubě si žena vydělala v kiosku na horách

Příběhy a rozhovory
Heřmánkový čaj
Problémy s usínáním nebo častým probouzením během noci má mnoho lidí. Než ale začnete uvažovat o lécích na spaní, zkuste dát šanci přírodě a nápojům, které vám pomohou. Popíjení heřmánkového čaje při čtení pěkné knihy nebo koupel s vůní levandule vám pomohou uvolnit se a připravit se na spánek. Co tedy večer pít, abyste spali dostatečně dlouhou dobu bez přerušení? Kdy pít naposledy, abyste v noci nemuseli běhat na záchod a jakým nápojům se určitě vyhnout?

Špatně spíte? Nápoje, které vám pomohou spát jako dudek a ráno být jako rybička

Zdraví
Tea tasting v Havířově
Naši dva žáci z ISŠ Slavkov u Brna z oboru hotelnictví zavítali v úterý 20. února poprvé na soutěž na střední školu HOA a VOŠ Havířov. Zapojili se do kategorie Tea tasting, což znamená degustaci čaje. Soutěž měla dvě kola a přinesla studentům výzvu poznat a rozpoznat různé druhy čajů při slepé degustaci, kde museli identifikovat pět z deseti připravených čajů pouze podle chuti a aromatu.
2 fotografie

Žáci z ISŠ ve Slavkově se zúčastnili soutěže v degustaci čaje. Získali poznatky

Čtenář reportér
Jednou z bylin, které můžete pěstovat na balkoně a které pomáhají v boji se zdravotními problémy, ale i s  přebytečnými kilogramy, je bazalka.
V Indii ji uctívali jako posvátnou rostlinu, ve starém Římě bazalku považovali za koření lásky. I když ji možná berete jen jako aromatickou bylinku používanou běžně v kuchyni, dokáže si poradit s řadou zdravotních problémů. Bazalka je silný antioxidant a patří mezi nejlepší protizánětlivé byliny. Chrání cévní buňky před poškozením volnými radikály. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálů a brání i hromadění špatného cholesterolu.

Roste za oknem, má antioxidační účinky a čaji z jejích listů se říká tekutá jóga

Zdraví
Mocným pomocníkem při nachlazení může být horký nápoj, kterých v lékárně najdete spoustu
Doba nachlazení a chřipek je v plném proudu. Jedním z poměrně spolehlivých úlevných léčivých přípravků jsou horké nápoje. Ty pomohou snížit horečku a podle další přidané účinné látky třeba i přispějí k uvolnění rýmou ucpaného nosu. Farmaceutická asistentka Martina Lachnittová vysvětluje, že mají i stinnou stránku. Při špatném užívání totiž mohou ohrozit zdraví.

Dejte pozor na léčivé horké nápoje. Hrozí i předávkování, varuje holka z lékárny

Zdraví
Léčivé vlastnosti heřmánku i jeho vliv na krásu znali lidé už před tisíciletími
Krásná uklidňující vůně a příjemná chuť, to je heřmánkový čaj. Pije se od pradávna, protože lidé věděli, že prospívá jejich zdraví. Heřmánkový čaj pomáhá při kašli, rýmě, nachlazení i zažívacích potížích. Heřmánek také zlepšuje stav pokožky, hojí rány a uklidňuje pocuchané nervy. Léčivé účinky heřmánku se v současné době staly předmětem vědeckých výzkumů, které odhalily, že může pomáhat i diabetikům a onkologickým pacientům. Na co je dobrý heřmánkový čaj? Jak často se může heřmánkový čaj pít? A má heřmánkový čaj nějaké nežádoucí účinky?

Trápí vás nespavost nebo špatné zažívání? Zkuste ten nejobyčejnější a levný čaj

Zdravý život
Ledviny samy o sobě nebolí, protože nejsou inervovány.
Ledviny by si měl opatrovat každý, ale moc se nám to nedaří. Podle statistik v Česku trpí jejich chronickým onemocněním každý desátý člověk, což je zhruba milion Čechů. Jak poznat, že ledviny nefungují dobře a jaká bolest nás na to upozorní? Zachrání ledviny speciální odvodňovací přípravky, nošení ledvinových pásů, nebo užívání vitaminů? Otázky zodpověděl náš přední nefrolog Ondřej Viklický.

Ani čaj na odvodnění, ani ledvinový pás. Nefrolog dává tipy, jak ledviny chránit

Zdraví
Pampeliška neboli smetánka lékařská je léčivá rostlina, která se v bylinkářství využívá úplně celá
Na trávníku vás sice nepotěší, ale jinak je pampeliška pro naše zdraví téměř zázračná bylinka, která nám navíc pomůže zhubnout. Snižuje totiž hladinu cukru v krvi a tím i chutě na sladké. Pampeliška nebo také smetanka lékařská je přírodní antioxidant, zmírňuje nadýmání a podporuje trávení. Díky svým diuretickým vlastnostem také pomáhá odstranit přebytečnou vodu z těla.
7 fotografií

Roste všude. Pomůže vám zhubnout, sníží chuť na sladké a zbaví i přebytečné vody

Zdravý život
Medů je mnoho variant – květový, luční, lesní, pastovaný... Ale kvašený mezi ně nepatří.
Zlatá barva a sladká vůně jsou pro med typické. Někdy se ale může stát, že otevřete sklenici, abyste si osladili čaj a překvapí vás nepříjemný odér a podivná konzistence oblíbeného přírodního sladidla. Přitom se o medu říká, že se může skladovat roky, aniž by se zkazil. Jak zkažený med poznat, co dělat se zkvašeným medem a jak nejlépe med skladovat, aby vydržel čerstvý co nejdéle?
4 fotografie

Zkažený med poznáte na první pohled i podle vůně. Jak zabránit jeho zkvašení?

Domácnost
Kopřivový čaj pomáhá při léčbě mnoha neduhů, a navíc brání přejídání a ukládání tuku.
Když se s touto rostlinou setkáte v přírodě, moc radosti vám to nepřinese. Kopřiva je žahavá a místo, kde se dotkla kůže, nepříjemně pálí. To všechno však vyvažují její neobyčejné léčivé schopnosti. Mimo jiné podporuje přirozenou imunitu organismu, prospívá kloubům, zmírňuje únavu a má detoxikační schopnosti. A k tomu je i velkým pomocníkem při hubnutí. Jak připravit kopřivový čaj? Jak často pít čaj z kopřivy? A jak kopřiva funguje při hubnutí?

Na dotyk je nepříjemná. Léčí však řadu neduhů, detoxikuje a podporuje hubnutí

Zdraví
Fenykl a čaj z fenyklových semen pomáhají s trávením a hubnutím.
Rozhýbat sebe i zpomalený metabolismus po vánočních svátcích a zbavit se nadbytečných kil patří k novoročním předsevzetím mnoha z nás. Pokud dáváte před drahými přípravky slibujícími zázraky přednost přírodní cestě a bylinkám, zkuste vsadit na fenykl. Tahle zelenina totiž dokáže mnoho. Semena fenyklu jsou bohatým zdrojem vlákniny, antioxidantů a minerálů, které jsou důležité pro spalování tuků. Fenykl pomáhá při nadýmání, potížích s trávením, ale i při kašli, průduškových problémech a astmatu.
8 fotografií

Nakopne metabolismus a reguluje tuk v krvi. Pomůže i s trávením a hubnutím

Zdraví
Dobrým prostředkem proti nadměrnému zadržování vody v těle je březový čaj, který má příznivé diuretické účinky
Chcete začít letošní rok dobrým předsevzetím a zhubnout? Zkuste tento proces odstartovat odvodněním a detoxikací organismu. Je řada metod, jak odvodnit organismus, ale pokud se chcete spolehnout na přírodní produkty, zvolte březový čaj, který má příznivé diuretické účinky. Jak zbavit tělo přebytečné vody? Jak uvařit březový čaj? A jak bříza prospívá zdraví?

Jak zahájit hubnutí? Začněte léčivým čajem na odvodnění a detoxikaci

Zdravý život
Jednou z cest, jak se zbavit přebytečných kilogramů a současně ozdravit svůj organismus, je pití vody s jablky a skořicí.
Po veselém hodování, které doprovází závěr prosince, přicházejí lednové výčitky svědomí. Vánoční a silvestrovské dobroty už jsou sice minulostí, ale váha nám je stále připomíná. Jednou z cest, jak se zbavit přebytečných kilogramů a současně ozdravit svůj organismus, je pití vody s jablky a skořicí, nebo jablečného skořicového čaje. Nejen že vám pomohou zbavit se toxinů a zhubnout, ale navíc výborně chutnají. Jak připravit jablečnou skořicovou vodu? Jak jablečná skořicová voda pomáhá s hubnutím? A jak uvařit jablečný skořicový čaj?

Provoněná silná dvojka pomůže s detoxem i s hubnutím. A navíc si pochutnáte

Zdraví