ŠTÍTEK: Česká pošta

Česká pošta kvůli úsporám od 1. července 2023 zrušila tři sta svých poboček po celé České republice.
Když Česká pošta zveřejnila před více než rokem seznam svých poboček, které se chystala od 1. července 2023 uzavřít, vzbudilo toto rozhodnutí hodně emocí. Protestovali nejen obyvatelé, ale i starostové dotčených obcí a vrcholní politici na úrovni měst a krajů. Na Plzeňsku se mělo původně rušit třináct poboček, dvanáct přímo v Plzni a jedna v Chotíkově.

Lidé si zvykli, někde reptají. Od rušení poštovních poboček uplynul rok

Plzeňsko
Poslední minuty na pobočce České pošty na krumlovském sídlišti Plešivec. Naposledy měla otevřeno 30. června 2023.
Na tři stovky svých poboček loni k 1. červenci zrušila Česká pošta, mezi nimi také dvě v Českém Krumlově. Obě byly na zdejších největších sídlištích, na Plešivci a na Míru. Co na to po roce říkají občané, jsme se ptali jak na facebooku Českokrumlovského deníku, tak v terénu. Reakcí přišlo mnoho a jak se dalo čekat, zrušení pošt se dotklo hlavně starší generace.
5 fotografií

Už je to rok. Zavřené pobočky pošty v Krumlově chybí hlavně seniorům

Českokrumlovsko
Radary, ilustrační foto.
Hlídat si rychlost o něco více než doposud budou muset řidiči v Děčíně. Magistrát totiž chystá spuštění úsekového měření rychlosti. Již má vybranou i lokalitu s poměrně častými nehodami, kde chce donutit lidi k dodržování rychlostních limitů. O stejný způsob měření mají zájem obce i v okolí Děčína, který by pro ně zajišťoval správu celého systému.

Děčín poprvé spustí úsekové měření, zájem o radary mají i okolní města

Děčínsko
Vězni z Plzně nově dělají svářeče pro Daimler Buses ČR. Spokojenost je oboustranná
Odsouzení z plzeňské věznice mají novou možnost pro pracovní uplatnění. Největší káznice v republice totiž navázala spolupráci se společností Daimler Buses ČR, a tak se z vybraných vězňů stali svářeči, kteří nyní vyrábějí malé díly a komponenty pro autobusy Mercedes-Benz a Setra. Spokojeni jsou všichni. Firma získala šikovné pracovníky, kterým chce dát šanci i po propuštění, věznice má pro odsouzené další možnost pracovního uplatnění a vězni vítají, že si mohou vydělat peníze.
12 fotografií

Svařování za mřížemi. Plzeňští vězni vyrábějí díly pro luxusní autobusy

Regiony
Rok od zavření pošt ve Vsetíně. Jak si lidé zvykli a co je na jejich místě?
Když před více než 15 měsíci zveřejnilo vedení České pošty, že k 1. červenci 2023 uzavře kvůli úsporám kolem 300 poboček v republice, vyvolalo to hodně obav. Mnozí obyvatelé s tím nesouhlasili, starostové se snažili názor pošty zvrátit a nebo najít náhradní řešení. Ve Vsetíně se redukce týkala tří pošt v místních částech Sychrov, Luh a Ohrada. Jedna z nich však přežila.
10 fotografií

Rok od zavření pošt ve Vsetíně. Jak si lidé zvykli a co je na jejich místě?

Valašsko
Vojenská Tatra 72 Jana Drozda vyhrála na slavkovském Veteranfestu první místo ve své kategorii.
/VIDEO/ Neunikly vám důležité momenty za poslední dny na Znojemsku? Připravili jsme pro vás souhrn událostí. Uplynulý týden přinesl smutnou událost v podobě další, v pořadí třetí, tragické nehody. Byl ale čas i na příjemné okamžiky. Jan Drozd z Muzea motorismu se radoval z trofeje udělené na Veteranfestu. Výročí 790 let slavil ve velkém stylu Městys Višňové. Bitvu u Znojma sledovaly v parném dni davy lidí. Majitel HC Orli Znojmo se nechal slyšet, že se nebude angažovat finančně.
21 fotografií

Souhrn událostí na Znojemsku. Tragická nehoda, cena pro Tatru i nový heliport

Znojemsko
Pošta v olomoucké Jeremenkově ulici.
Explozi nevole, petici a zejména u starší generace až paniku vyvolala vloni na jaře zpráva České pošty o záměru zrušit v Olomouci polovinu poboček a v celém okrese pak další čtyři úřadovny. Starostové bojovali, předkládali čísla a argumentovali citelným zhoršením dostupnosti služeb pro občany. Bezvýsledně. K řezu nakonec došlo a lidé se mu přizpůsobili. Poštovní reformu přeživší pobočky na Olomoucku pod náporem klientů nezkolabovaly.
4 fotografie

Rok od zrušení pošt na Olomoucku. Chybí vám? Vyřídím vše rychleji, říká klientka

Olomoucko
Konec pošty v Kladně-Dubí dopadá neblaze nejvíce na seniory z okolí čtvrti bez vlastního auta.
/FOTO/ Uplynul rok od uzavření celkem tří stovek poboček České pošty po celé zemi. Dotklo se to i obyvatel největšího středočeského města Kladna a stejně tak sousedního Slaného. Ve více než sedmdesátitisícovém Kladně uzavřela pošta celkem čtyři pobočky, které sídlily vesměs v nájemních prostorách. Zejména seniorům a lidem bez auta nastala poněkud svízelná situace. Nejhůře se s absencí pošty vyrovnávají podle zjištění Deníku obyvatelé okrajových částí Kladna Dubí, Vrapic a Dříně. Přesto lidem nezbylo, než si na novou situaci zvyknout.
9 fotografií

Uzavřené pošty lidem v Kladně i Slaném chybí, nezbylo ale, než si zvyknout

Kladensko
Obyvatelé Předmostí zrušení jediné pobočky České pošty v největší místní části Přerova nechápou.
Silné emoce vyvolalo před rokem mezi obyvateli Přerova rušení dvou poboček České pošty - v pětitisícové místní části Předmostí a lidnatém sídlišti v ulici Trávník. Jak změnu ustáli Přerované? A jak ji zvládla Česká pošta? Jasným signálem je odliv zákazníků, kteří dali přednost jinému způsobu doručování zásilek. Mnozí senioři si také na stará kolena zřídili účet a naučili se využívat internetové bankovnictví, aby nemuseli pro důchod na opačný konec města.
9 fotografií

Přerov rušení poboček pošty ustál. Fronty jsou však delší

Přerovsko
Nový centrální stavební úřad využívají od začátku července Brňané. Záležitosti vyřídí v budově v Orlí ulici poblíž Malinovského náměstí.
/VIDEO/ Nový centrální stavební úřad funguje od pondělí 1. července v Brně. Namísto dosavadních stavebních úřadů městských částí nyní Brňané vyřídí své pochůzky v superinstituci poblíž Malinovského náměstí. Budovu najdou konkrétně v Orlí ulici. První den fungování mohli lidé využít podatelnu nebo pokladnu, s informačním systémem stavebního řízení měli úředníci dopoledne potíže.
19 fotografií

Začátek velké změny. Stavební superúřad pro Brno otevřel, nahlédněte dovnitř

Brněnsko
Aplikace eDoklady. Ilustrační snímek
Lidé v Česku stále více využívají možnost nosit doklady v elektronické podobě. Aplikaci eDoklady, díky které lze v tuzemsku prokázat svoji totožnost, si od začátku letošního roku stáhlo přes půl milionu uživatelů. Od 1. července se navíc rozšíří okruh institucí a úřadů, kde elektronickou občanku budou akceptovat. Deník připravil přehled nejčastějších dotazů týkajících se aplikace eDoklady a jejího fungování. 

Občanka v mobilu: Jak ji získat, kde všude ji od července akceptují, co policie

Česko
Česká pošta. Ilustrační foto.
/VIDEO/ Více jak před rokem oznámilo vedení České pošty, že k 1. červenci uzavírá kvůli úsporám hned dvě pobočky v Břeclavi. A to v ulicích U Tržiště v centru města a Lednická v místní části Charvátská Nová Ves. Nevoli vzbudilo zrušení přepážek především mezi Charvátčany. Redakce Deníku se po roce na místa vypravila znova, aby zjistila, jak moc lidem provozovny chybějí, a co je s budovami, ve kterých sídlily.

Zrušení pošt v Břeclavi: Z jedné je sekáč, ve druhé bude možná ordinovat lékař

Břeclavsko
Zrušená poštovní pobočka v Pražské ulici ve Znojmě.
/VIDEO/ Pět omšelých obdelníků v místě, kde dříve stál nápis Pošta a zamčené dveře. Tak vypadá rok opuštěná budova poštovní pobočky v Pražské ulici ve Znojmě. Česká pošta měla v úmyslu prostory prodat, v nabídce ale zatím nejsou. Větší štěstí pak měli lidé zvyklí navštěvovat přímětickou pobočku. Ta po loňské plošné redukci České pošty zůstala uzavřená jen přes prázdniny a od září zase funguje. Znojemský deník zjistil, jak omezení poštovních poboček ovlivnilo provoz těch zbývajících.
23 fotografií

Rok od zavření pošt. Budova v Pražské je prázdná, Přímětice stojí statisíce

Znojemsko
Od uzavření stovek poboček České pošty uplynul rok. V Bystrci zbyla pouze filiálka v Kubíčkově ulici.
/FOTO, VIDEO/ „Tato pošta už nefunguje.“ Pozůstatky po někdejší pobočce České pošty na náměstí 28. dubna v brněnské Bystrci jsou patrné i po roce od jejího uzavření. A to například právě formou nespokojených webových recenzí. Není se však čemu divit, při vyhledání informací o poště v internetovém prohlížeči se filiálka stále jeví jako funkční a otevřená.
12 fotografií

Rok od uzavření poboček České pošty. V Bystrci snížili čekací dobu o dvě minuty

Brněnsko