ŠTÍTEK: Guinea

Gólman Martin Hrubý zamířil do Vyškova na roční hostování z Baníku Ostrava.
Posilování fotbalového Vyškova nekončí. Právě naopak. Jihomoravský celek v posledních dnech doplnil kádr hned o dva zajímavé fotbalisty, jednoho přivedl z ostravského Baníku, druhého dokonce ze španělského Leganés, které se chystá na nováčkovský ročník v La Lize. Do Vyškova zamířili na hostování brankář Martin Hrubý a mladý forvard z Guineji Ousmane Condé.

Vyškov posiluje. Přivádí dva mladíky, lovil v Baníku i v kádru nováčka La Ligy

Chance Národní Liga
Art & Life Festival v ulicích, 30. června 2023, Ostrava-Poruba.
Více než 200 umělců z 20 zemí se představí na tradičním Festivalu v ulicích Art & Life v Ostravě. Třináctý ročník festivalu se uskuteční od pátku 21. června do soboty 22. června 2024 na Hlavní třídě v Porubě. Nebude ale jedinou akcí, která se v té době bude v této městské části odehrávat. Souběžně s Art & Life proběhne i desátý ročník hudebního showcase festivalu Czech music Crossroads, na kterém letos vystoupí hudebníci například z Itálie nebo z Velké Británie.
11 fotografií

Porubu zasáhne kulturní bouře. Festival v ulicích uvede umělce z celého světa

Ostravsko
 Sesuvy půdy na Papui-Nové Guineji zavalily nejméně dva tisíce lidí
Nejméně 2000 lidí je zasypaných po rozsáhlém pátečním sesuvu půdy na Papui - Nové Guineji. Podle agentury AFP to dnes národní úřad pro řešení katastrof sdělil kanceláři OSN v metropoli Port Moresby. Sobotní zprávy hovořily o 670 obětech. Sesuv údajně postihl vesnici Kaokalam v provincii Enga, která se nachází asi 600 kilometrů severozápadně od hlavního města Port Moresby. Český prezident Petr Pavel do Papuy poslal kondolenční telegram, uvedlo tiskové oddělení prezidentské kanceláře.

Sesuvy půdy na Papui-Nové Guineji zavalily nejméně dva tisíce lidí

Svět
Parapety bez slunce až do prvních mrazů krásně rozzáří netýkavka neboli balzamína.
Osázeli jste už všechna okna barevnými letničkami, jen ta stinná zůstávají smutné bez květin? Potřebujete netýkavku. Navzdory nepříliš sympatickému jménu je to skromná a krásně kvetoucí rostlinka, která se obejde bez slunečních paprsků a k životu potřebuje jen výživnou půdu a dostatek vláhy. Na severních oknech chráněných před větrem umí udělat velkou parádu.
5 fotografií

Kam nechodí slunce, tam kvete krásná pilná Lízinka. A barev má nepočítaně

Zahrada
KANONÝR PŘEBORU - Damani Camara v dresu Police nad Metují (v bílém).
Damani Camara. Tohle fotbalové jméno zkraje probíhající sezony vlétlo do krajského přeboru Královéhradecka a prakticky hned o sobě dalo vědět. Američan s africkými kořeny (Guinea), jenž 19. února oslaví 28. narozeniny, začal sázet jeden gól za druhým. Jeho podzimní bilance byla úchvatná: v součtu s krajským pohárem naskočil do patnácti zápasů, v nichž vstřelil 23 branek!

Kraj ohromil zabiják Camara. Je rozdílový, říkají o něm. Kde bude hrát na jaře?

Kraje
Odchyt mravenců.
Co by se stalo, kdyby z lesů zmizeli ptáci? Takovou otázku si položil výzkumný tým vedený ekoložkou Kateřinou Sam z Biologického centra Akademie věd ČR a Jihočeské univerzity. Jejich rozsáhlá experimentální studie v pralesích na Papui-Nové Guineji, která sledovala fungování potravních sítí mezi hmyzem, ptáky a netopýry, přinesla znepokojivé odpovědi.
7 fotografií

Co se stane, když z lesů zmizí ptáci? Odpovědi jsou skutečně znepokojivé

Českobudějovicko
Medúzy přitahují pozornost svým nevšedním zjevem. Mohou však být i nebezpečné.
Medúzy už stovky milionů let patří k nejkrásnějším mořským tvorům. Lidé medúzy dobře znají a vědí, že je lépe se jim vyhnout, protože jejich požahání je velmi bolestivé a může být i smrtící. Přesto potápěč Dorian Borcherds nafilmoval mimořádně vzácnou medúzu, a stal se tak druhým člověkem na světě, který ji dokázal natočit. Někteří vědci dokonce tvrdí, že tento druh je tomu minule zachycenému jen podobný a že byl tedy spatřen zcela neznámý druh medúzy. 

Potápěč náhodou natočil velmi vzácného tvora. Možná jako jediný na světě

Objevy
Ilustrační foto.
Biologové Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity (PřF OU) se podíleli na objevu nového druhu plže v Nové Kaledonii. Tým profesora Ángela Valdése z katedry biologických věd, Kalifornské státní polytechnické univerzity v Pomoně, jej nakonec pojmenoval po ostravské účastnici expedice Pařížského přírodovědného muzea.

Nově objevený druh plže nese jméno ostravské vědkyně

Podnikání
Mimořádně vzácného ptáka objevili vědci v lesích Papuy-Nové Guineje
Vědci učinili překvapivý objev. V lesích Papuy-Nové Guineje našli speciální poddruh holuba bažantího, který byl sto čtyřicet let považován za vyhynulého. Poprvé a naposledy ho před tím zdokumentovali v roce 1882. Záběry na kameře, která ho v pralese zachytila, byly provázeny velkým nadšením. O události informoval portál CNN.

Měli ho 140 let za vyhynulého. Nyní vzácného ptáka našli v pralese

Objevy
Palmy jsou obrovská čeleď rostlin, které poskytují milionům lidí potravu, pití a přístřeší. Mají řadu využití, lze z nich vyrábět palmový i kokosový olej, rostou na nich datle či kokosové ořechy a používají se například při výrobě nábytku, kaučuku.
Více než tisícovce druhů palem hrozí vyhynutí, uvádí studie, o které dnes informoval server BBC News. Vědci použili umělou inteligenci k posouzení rizik pro celou čeleď palem, od vysokých stromů až po popínavé rostliny. Tyto údaje jim umožnily získat mnohem lepší představu o tom, jaké množství a které druhy jsou ohroženy.

Více než polovině ze všech palem na světě hrozí vyhynutí, tvrdí studie

Věda
Skupina po práci
/FOTO/ Zažil vojenský převrat, několikrát ho přepadli a nejednou mu šlo o život. Přesto geolog Emanuel Komínek z Jihlavy považuje Afriku za svůj druhý domov. Firmám pomáhá na černém kontinentě nacházet zlato a další vzácné suroviny. „Afrika není jednoduchá, ale pro mě je to ráj na zemi. Člověk se proto musí rozhodnout, jestli tam chce opravdu být,“ prozrazuje svůj vztah ke krajině.
56 fotografií

V Africe jsem zažil i převrat, říká jihlavský geolog, který tam hledá zlato

Jihlavsko
Převozní loď Rabaul Queen opouští přístav Kimbe, hlavní město Západní Nové Británie
Nezodpovědné přetížení lodě pasažéry v kombinaci s podceněním počasí už vedlo k nejedné tragédii. Smutné je, že podobné katastrofy neustaly ani v novém tisíciletí. K jedné z těch novodobých nejhorších došlo právě před deseti lety. Dne 2. února 2012 se ve zrádných vodách u severního pobřeží Papuy-Nové Guineje převrátil a potopil trajekt Rabaul Queen. Zahynulo nejméně 146 lidí. Možná jich ale bylo několik stovek.
4 fotografie

Děsivý konec trajektu Rabaul Queen: Vichřice udělala z lodi smrtonosnou past

Svět
Radek Jaroš je držitelem Koruny Himálaje i Koruny světa.
Zdolal všech dvanáct osmitisícovek a získal takzvanou Korunu Himálaje. Všechny výstupy absolvoval bez kyslíkového přístroje a bez pomoci výškových nosičů – šerpů. Radek Jaroš je nejúspěšnějším českým himálajským horolezcem. Při úspěšném výstupu na desátou nejvyšší horu světa Annapurnu v roce 2012 ovšem utrpěl těžké omrzliny prstů na nohou. Lékaři mu museli amputovat všechny prsty na levé noze a dva prsty na pravé noze. „Výstup trval šest dní nonstop. Byli jsme na nohou v extrémních mrazech opravdu dlouho. Lezli jsme v extrémně špatném počasí, kdy by to většina ostatních vzdala,“ říká v rozhovoru věčný optimista.
8 fotografií

Na Annapurně přišel o sedm prstů. Na extrémy jsem zvyklý, říká Radek Jaroš

Společnost
Daniel Lexa si splnil sen o vlastní pražírně kávy.
/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Daniel Lexa je pražič kávy. Že by se jím mohl stát, ho napadlo na úpatí Kilimandžára v Tanzánii, když si na jedné místní plantáži vychutnával šálek čerstvě upražené arabiky. Sen o vlastní pražírně si splnil, dnes dováží kávu z Papuy Nové Guineje, Brazílie, Kolumbie, indonéského ostrova Jáva a nově také z Hondurasu.
12 fotografií

Pražič: Češi již dokáží kvalitní kávu ocenit

Orlicko
Nový prohlídkový okruh na kláštereckém zámku nabídne náhled pod pokličku katovskému řemeslu.
/FOTO/ Lidské kosti, nahlédnutí pod nádobíčka katovských pacholků a jídelníček kanibalů. Probuzení kulturního života v muzeích a zámcích bude na Chomutovsku v temném duchu. V baště kadaňského hradu začne výstava věnovaná divokým kmenů Papuy-Nové Guineje, zámek v Klášterci nad Ohří otevře novou expozici. Představí historii hrdelního práva v tomto městě.
3 fotografie

Návrat kultury bude temný. Nové výstavy představí lidojedy i torturu

Chomutovsko