ŠTÍTEK: Indický oceán

Žralok tygří, který může dorůst až pěti metrů, se během dne ke korálovým útesům prakticky nepřibližuje, takže se s ním člověk jen setká jen zřídkakdy.
Rudé moře je vnitřní moře Indického oceánu mezi Arabským poloostrovem a Afrikou. Mezi turisty je oblíbené především díky čistotě a bohatému podmořskému životu. Ale pozor, někteří mořští živočichové jsou sice krásní a lze se k nim přiblížit i jen na pár centimetrů, ale o to více mohou být pro člověka nebezpeční. Rejnoky, žraloky a hvězdice možná znáte, ale ublížit vám mohou i na první pohled bizarní ropušnice.
5 fotografií

Nejhorší zabijáci v Rudém moři. Turisté často netuší, kolem čeho mohou plavat

Do světa
Dušan Rovenský
České armádě se příliš nedaří nabírat nové záložáky. Do šesti let by jich chtěla mít deset tisíc, v současné době jich přitom čítá jen necelou polovinu. Dělá to špatně, myslí si Dušan Rovenský. Ví, o čem mluví. V armádě sloužil osmnáct let, když jako zpravodajec působil na různých pozicích. Prošel si misemi v Kuvajtu nebo Iráku. Na začátku minulého desetiletí působil na velitelství EUNAVFOR, což je operace Evropské unie, která má omezit pirátství v oblasti Afrického rohu a Indického oceánu. Dnes je sedmačtyřicetiletý vysloužilec v civilu, nicméně jako analytik armádu a vojenství obecně stále sleduje.

Armáda nepracuje s vysloužilými profesionály. Dělá chybu, tvrdí analytik

Česko
Michaela Kuklová
Herečka Michaela Kuklová oslavila v dubnu šestapadesáté narozeniny, na svůj věk ale rozhodně nevypadá. Možná je to i dobrými geny zděděnými po mamince. Ta totiž v osmdesáti letech ještě před pár týdny běhala v Římě na podpatcích a vypadala skvěle. Do Říma se s Michaelou a její maminkou vypravil i Míšin syn Roman. Jaký spolu mají vztah? A proč se o herečce říká, že je "psí anděl"?
5 fotografií

Michaela Kuklová: Maminka běhá v osmdesáti na podpatcích, je plná energie

Společnost
Záhada letadla společnosti Malaysia Airlines, které v březnu 2014 zmizelo na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu s 293 lidmi na palubě, zatím nebyla vyřešena.
Vědci možná našli vodítko k vyřešení jedné z největších záhad v dějinách letectví. Už je to deset let, co se ztratil Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines s 239 lidmi na palubě. Pilot zničehonic přestal komunikovat s leteckými dispečery a doteď se neobjasnilo proč. Nenašlo se ani samotné letadlo. Nyní však odborníci zachytili podmořské zvukové signály, které by mohly záhadu letu MH370 objasnit. Experti z anglické Cardiffské univerzity doufají, že se jim na základě dat z hydrofonu povede letadlo lokalizovat a poté zjistit, co se osudného dne stalo.

Záhadu letu MH370 může vyřešit po 10 letech tajemný signál. Zachytil ho mikrofon

Svět
Nebezpečná ryba čtverzubec stříbropásý
Dovolená v Chorvatsku může přinést nečekaná rizika. Biologové nyní varují před jednou z nejjedovatějších ryb na světě čtverzubcem stříbropásým, která byla spatřena u ostrova Ceja nedaleko Istrijského poloostrova. Tento druh jedné z nejnebezpečnějších ryb, původem z teplejších vod, produkuje smrtelný jed tetrodotoxin a jeho konzumace může mít fatální následky.
4 fotografie

Nejnebezpečnější ryba světa se objevila u Chorvatska. Hrozbou je ale na souši

Státy EU
Architekt Petr Kolář, spolumajitel studia ADR, představil v pondělí záměry investora Martina Kulíka na Hřebenkách – developerský projekt zahrnující domy na adresách Tichá 5 (citlivá rekonstrukce hodnotné vily) a Tichá 6 (přestavba a rozšíření).
Nepokazím si pověst tím, že bych se podílel na bourání hodnotného domu. Ani bych se do toho nezapojil: takové věci se nedělají. Něco jiného jsou úpravy, které budovu i místo pozvednou: výrazně je zlepší. Tak lze shrnout postoj, který k osudu nemovitosti u zakončení Tiché ulice ve smíchovské lokalitě na Hřebenkách zaujímá pražský architekt Petr Kolář. Spolumajitel architektonického ateliéru ADR (Architekture, Design, Realization).
27 fotografií

Architekt proměny Schieszlovy vily: místo hodnotu neztratí. Získá ji

Praha
Srí Lanka
Venku se brzy stmívá, noční teploty klesají pod nulu a i přes den si sluníčka a tepla užijeme už jen vzácně. Podzim mnohým z nás vysává z těla energii. Kde ji v tomto období zase rychle dočerpat? Třeba na Srí Lance, kam čtenáře magazínu Víkend zavede fotoreportáž z exotického ostrova. Kdo dává přednost tuzemským zážitkům, příloha Deníku pozve na pražský koncert sesterského dua Larkin Poe. Energii mohou dobít rovněž články o pomoci dětem nebo domácím mazlíčkům, anebo tradiční křížovka a sudoku.

Čtěte v sobotním vydání magazínu Víkend: Lákání exotické Srí Lanky

O Deníku
Kapitán FC Beňov Filip Machač
/OSOBNOST DENÍKU/ Třemi góly zařídil první výhru sezony 4:1 v derby s Želatovicemi, o týden později hattrick nasázel i Kovalovicím. Kapitán Beňova Filip Machač režíroval kanonádu 7:2 a podle příspěvků do klubové kasy to vypadá, že klubu hrajícímu I. A třídu bude dělat i sponzora. K pokutám za hattrick totiž přičtěme i tučný poplatek za narození potomka. „Jestli to tak bude pokračovat, vidím to na chatu na Seychelách,“ říká 32letý „Machy“ směrem k závěrečné po konci podzimu.
4 fotografie

VIDEO: Druhý hattrick v řadě i potomek. Machač „sponzoruje“ Beňov

Kraje
Vědci z brněnského VUT fotili u protinožců sluneční korónu.
/FOTO, VIDEO/ Jedinečné snímky úplného zatmění Slunce pořídili matematici z brněnského Vysokého učení technického. Museli pro ně jet do Austrálie i na neobydlený ostrov v Indickém oceánu. Jejich práce je unikátní. Nadšenci z Brna jsou jediným věděckým týmem na světě, který jezdí na místa zatmění a fotografuje je. „Naše skupina má know-how na to podobnou technicky náročnou operaci zvládnout,” řekla členka expedice Jana Hoderová. Cílem výpravy bylo zkoumat složení slunečních korón a magnetické pole hvězdy.
11 fotografií

Slunce jinak. Brněnští vědci pořídili unikátní snímky sluneční koróny

Brněnsko
Vědci z brněnského VUT fotili u protinožců sluneční korónu.
/FOTO, VIDEO/ Jedinečné snímky úplného zatmění Slunce pořídili matematici z brněnského Vysokého učení technického. Museli pro ně jet do Austrálie i na neobydlený ostrov v Indickém oceánu. Jejich práce je unikátní. Nadšenci z Brna jsou jediným věděckým týmem na světě, který jezdí na místa zatmění a fotografuje je. „Naše skupina má know-how na to podobnou technicky náročnou operaci zvládnout,” řekla členka expedice Jana Hoderová. Cílem výpravy bylo zkoumat složení slunečních korón a magnetické pole hvězdy.
11 fotografií

Slunce, jak ho neznáme. Brněnští vědci pořídili unikátní snímky sluneční koróny

Věda
Ilustrační foto
Podvodníci se smyšlenými příběhy vymámili z lidí na Znojemsku statisíce korun. První se vydával ze námořníka plujícím v Indickém oceánu. Naletěla mu pětasedmdesátiletá penzistka, která se s ním seznámila na sociální síti. „Jeho loď se prý porouchala a muž potřeboval pomoci. Ve speciální krabici na kód jí měl prostřednictvím kurýra odeslat více než čtvrt miliónu euro,“ popisoval ve čtvrtek případ policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Námořník na oceánu i americký generál: lidé ze Znojemska jim poslali statisíce

Zločiny a soudy
Víkend otevřených zahrad letos zahajuje zámecký park a oranžerie v Letohradě
Víkend otevřených zahrad již po třinácté umožní prohlídky běžně nepřístupných zahrad a parků a oživí netradičními prohlídkami i místa veřejně přístupná. Nejen v Pardubickém kraji, ale v celorepublikovém měřítku zahajuje letos akci Město Letohrad ve spolupráci s pardubickým pracovištěm Národního památkového ústavu, a to již 8. a 9. června.
7 fotografií

Víkend otevřených zahrad letos zahajuje zámecký park a oranžerie v Letohradě

Čtenář reportér
Sentinelci mají podle dostupných fotografií pouze jedno malé dřevěné plavidlo, které si vyrobili z kmene stromu
Odlehlý ostrov v Indickém oceánu zřejmě skrývá jedno z největších tajemství zeměkoule. O jeho obyvatelích ani ostrově Severní Sentinel toho dodnes moc nevíme: lidé si tady svůj život střeží s primitivní zbraní v ruce. A jsou nemilosrdní. Kdo jsou vlastně Sentinelci? Ti, kteří chodí nazí, neznají oheň a bez předchozího varování dokázali přežít obří vlnu tsunami.
4 fotografie

Záhadný ostrov na konci světa: Nazí domorodci neváhají zabít jakoukoli návštěvu

Do světa
Veronika Jonešová vydala první knihu ve 25 letech. Román Hodinky si koupilo více než 10 tisíc čtenářů
Chtěla žít na tropickém ostrově uprostřed Indického oceánu, místo toho se usadila ve vesničce Nové Lesy u Bílé Třemešné na Trutnovsku se sotva dvěma stovkami obyvatel. Píše a vydává knihy. Osmadvacetileté autorce Veronice Jonešové sice velmi rychle ztroskotal sen o životě v tropickém ráji na Réunionu, kde strávila pouze tři týdny, zklamání si ale vynahradila úspěchem v roli spisovatelky. Její knižní debut Hodinky si koupilo více než 10 tisíc čtenářů. Knihy vydává vlastním nákladem společně s manželem, na kontě už má trilogii Hodinky, Minutky, Okamžiky.
7 fotografií

Přes život na ostrově k románům. Neznámá holka z vesnice píše a vydává knihy

Regiony
Veronika Jonešová vydala první knihu ve 25 letech. Román Hodinky si koupilo více než 10 tisíc čtenářů.
Chtěla žít na tropickém ostrově plném vodopádů, hor, pláží a ananasů uprostřed Indického oceánu, místo toho se usadila ve vesničce Nové Lesy u Bílé Třemešné se sotva dvěma stovkami obyvatel. Píše a vydává knihy. Osmadvacetileté autorce Veronice Jonešové sice velmi rychle ztroskotal sen o životě v tropickém ráji na Réunionu, kde strávila pouze tři týdny, zklamání si ale vynahradila úspěchem v roli spisovatelky.
7 fotografií

Přes držkopád na ostrově k románům. Neznámá holka z vesnice píše a vydává knihy

Krkonoše
Ilustrační foto.
I přes opakovaná upozornění na různé podvody občané neustále dobrovolně zasílají neznámým pachatelům údaje o svých platebních kartách a přístupové kódy do účtů vedených v internetovém bankovnictví. Policisté tak každý den prověřují oznámení týkající se různých podvodů, kdy pachatelé jsou ve spojení s poškozenými jen pomocí informačních technologií. Za posledních 15 dní bylo náchodským kriminalistům nahlášeno 15 podvodů se škodou přesahující 1,5 milionu korun. V jednom z těchto případů způsobená škoda dosahovala dokonce 669 tisíc korun.

Falešný inženýr připravil ženu o čtvrt milionu. Nejde ale o jedinou podvedenou

Zločiny a soudy
Spisovatelka Hana Hindráková pochází z Trutnova. V současné době žije v Brdech.
Keňské pobřeží společně s tanzanským Zanzibarem se poslední dobou stalo oblíbeným místem českých turistů. Koho by nelákaly překrásné scenérie palmových hájů a zářivé zelenomodré odstíny Indického oceánu. S rostoucím počtem Čechů cestujících do Afriky se v tematicky zaměřených facebookových skupinách často objevuje jedna a tatáž otázka. Co máme přivézt chudým africkým dětem? Bonbony? Omalovánky? Pastelky? Oblečení?

Spisovatelka Hana Hindráková: Proč nedávat bonbony africkým dětem

Čtenář reportér
Řeka Zangbo vytvořila nejhlubší a nejdelší kaňon na světě.
Řece Zangbo, která pramení v Tibetu, se říká Everest mezi řekami. Kaňon Yarlung Tsangpo, nazývaný také Yarlung Zangbo, který vytvořila, je nejen nejhlubší na světě. Se svými 504 kilometry je také nejdelší na světě a pojí se k němu i další nej. Zdolat ho na kajaku je pro milovníky adrenalinových sportů velkou výzvou. V roce 1998 tu ale výprava National Geographic skončila tragédií. V jejím rámci se utopil zkušený americký kajakář. Jeho tělo ani loň nebyly nikdy nalezeny.
8 fotografií

Everest mezi řekami. Zangbo vytvořila nejhlubší a nejdelší kaňon světa

Do světa
Jezero Hillier v Austrálii
Tohle jezero skutečně existuje a najdete ho v západní Austrálii. Jeho sytě růžová barva lidem připomíná žvýkačku, nebo jahodový koktejl. I když vypadá sladce, je více než desetkrát slanější než voda v oceánu. Jezero Hillier je úžasný přírodní unikát, navíc stále opředený tajemstvím. Na to, co způsobilo neobvyklou barvu, mají vědci samozřejmě řadu teorií, ale jestli jsou správné, zatím s jistotou nikdo neví.
17 fotografií

Jako obří žvýkačka od Krtečka. Jezero Hillier je úchvatný přírodní div

Do světa
Pohled z balkonu nového domova ve městě George během západu slunce
Zdravím všechny čtenáře do České republiky ze zimního jihoafrického George. Díky stipendijnímu grantu od Nadačního fondu ŠKODA AUTO trávím dlouhé tři měsíce na výměnném studijním pobytu u pobřeží Indického oceánu. Naskytla se mi tak příležitost objevit krásy afrického kontinentu, seznámit se s místním školním systémem, ale především poznat novou rodinu na dalším světadíle.

Na výměnném pobytu v zahraničí člověk objevuje sám sebe

Čtenář reportér
V Žatci se v pátek 25. března slavnostně otevřelo přírodovědné centrum. Ve dvou místnostech nabízí různé projekce z řady oborů.
Kde je nejvyšší hora naší Sluneční soustavy, jak vypadal svět v poslední době ledové a jak bude vypadat v roce 2500, nebo co se dělo při zemětřesení v Indickém oceánu v roce 2004. To a mnohé další se při projekcích dozvědí lidé, kteří navštíví nové Přírodovědné centrum v Žatci. Pyšnit se může nejmodernějšími technologiemi v ČR. V pátek 25. března se slavnostně otevřelo, od příštího týdne zahájí běžný provoz.
19 fotografií

Moderní, poučné, zajímavé. V Žatci se otevřelo přírodovědné centrum

Žatecko a Lounsko
Čínský prezident Si Ťin-pching (vpravo) a jeho ruský protějšek Vladimir Putin před jednáním v Pekingu, 4. února 2022.
Ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching v pátek při jednání v Pekingu uvedli, že jsou proti dalšímu rozšíření Severoatlantické aliance. NATO vyzvali, aby si nepočínalo jako za studené války. Shodli se také na tom, že Spojené státy mají "negativní vliv" na vztahy mezi státy v Tichém a Indickém oceánu, a odsoudili americké vojenské aliance v oblasti, uvedla agentura AFP. Putin, který do čínské metropole přicestoval na zahájení zimních olympijských her, nabídl Číně další dodávky plynu.

Nechovejte se jako za studené války. Rusko a Čína jsou proti rozšíření NATO

Svět