ŠTÍTEK: Jiří Svoboda

Deník s vámi aneb Setkání se starostou Kralup nad Vltavou.
Kralupy nad Vltavou /FOTOGALERIE/ - Deník organizuje v celé republice setkání s hejtmany, primátory a starosty, na kterých se diskutují nejpalčivější oblasti života občanů v daném regionu. Nyní se kolotoč zastavil v Kralupech nad Vltavou. Setkání se starostou města Markem Czechmannem se konalo ve středu 5. června od 9.30 hodin na Městském úřadě Kralupy nad Vltavou.
116 fotografií

ON-LINE: Deník s vámi aneb Setkání se starostou Kralup nad Vltavou

Mělnicko
Parkovací zóny v Českých Budějovicích. Ilustrační foto.
České Budějovice – Dvě veřejné zakázky, které vyhlásila budějovická radnice, posunou část jihočeské metropole blíž placení za parkování. Rozšíření parkovacích zón se má tentokrát týkat oblasti mezi Pražskou třídou a řekou Vltavou. Do života by mohly být uvedeny do konce roku.

Placení čeká řidiče i u řeky Vltavy

Českobudějovicko
Železniční stanice v Havířově v podobě 20. století.
/FOTOGALERIE/ Před pár lety to vypadalo, že se bude bourat, nakonec se začalo s jeho opravou. Včera oficiálně začala rekonstrukce vlakového nádraží v Havířově. Při této příležitosti se přímo v nádražní budově sešli zástupci SŽDC, ČD, zhotovitelů stavby a města.  
24 fotografií

V Havířově začala oprava nádražní budovy

Karvinsko
Elektrárna Mělník. Archivní foto
Mělník - Regionu hrozí kolaps dopravy. Tak zní jedna ze stěžejních námitek odpůrců záměru v budoucnu spalovat komunální odpad nejen středních Čech, ale i blízkých regionů dalších krajů, v areálu Elektrárny Mělník. Společnost ČEZ se tam po dohodě se středočeským hejtmanstvím chystá vybudovat ZEVO – zařízení pro energetické využití odpadu, v němž by likvidace odpadu současně posloužila při výrobě tepla. Představitelé kraje tento projekt podporují.

Kvůli spalování odpadu má dopravu pohlídat komise

Z okolí
Jiří Suchý a Jitka Molavcová s orchestrem divadla Semafor
/POZVÁNKY/ Unikátní koncert, ve kterém zazní krásné a nezapomenutelné písně Divadla Semafor, se koná v sobotu večer ve Vamberku. Účinkují Jiří Suchý, Jitka Molavcová a další členové Semaforu. Speciálním hostem večera bude Michal Malátný, zpěvák pop rockové kapely Chinaski, orchestr Divadla Semafor řídí Jiří Svoboda. Předprodej vstupenek je v kanceláři MKS Vamberk.

Na co kam: Vamberk rozezní slavné písně Divadla Semafor

Volný čas
Černá věž. Ilustrační foto.
České Budějovice - První ciferník na českobudějovické Černé věži namalovaný na její stěnu se datuje od roku 1608. Zatím poslední obnova toho stávajícího byla provedena před čtyřiceti lety. Nyní se chystá podle primátora Jiřího Svobody nový nátěr v černé barvě.

Ciferník na věži natřou za chodu

Českobudějovicko
Z činnosti dobrovolných hasičů ve Bzové.
Bzová /FOTOGALERIE/ - Založení Sboru dobrovolných hasičů v obci Bzová předcházel požár, který roku 1877 zachvátil celou náves. Bylo tenkrát zničeno 24 statků a tři chalupy s majetkem i zásobami. Při této tragédi uhořelo dítě a jeden člověk zemřel na následky nadýchání dýmu.
9 fotografií

Bzovští hasiči oslaví 115. výročí sboru

Hasiči
Ilustrační foto.
Jedni ho považují za zbytečný zvukový balast, který ruší při telefonování, druzí naopak za užitečnou, ba nezbytnou službu. Řeč je o nádražním hlášení. Už od příštího roku by přitom mohlo dojít k výraznému omezení výřečnosti nádražních amplionů. Tímto směrem se ubírají úvahy Správy železniční dopravní cesty, která má vlakové zastávky a stanice na starost.
25 fotografií

Stanice Ticho. Blíží se výrazné omezení nádražního hlášení v Česku

Ekonomika
Tradiční vynášení Hroznového kozla ze Znojma do vinic u Konic opět přilákalo víc než stovku účastníků.
Znojmo /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Hotaři, tetky, policajt, muzikanti, ale také desítky přihlížejících se sklenkami na víno v ruce postávají v sobotu před jednou hodinou odpoledne před znojemským Domem umění na Masarykově náměstí. Právě teď je z něj ale venkovský hostinec. „Uděláme místo, začíná se akce: Vynášení Hroznového kozla do vinohradu,“ velí rázně venkovský policajt se špičatou helmou. Lidé dělají místo před dveřmi, začíná hrát kapela.
44 fotografií

Hotaři vynesli kozla do vinic. I Švéd se cítil jako doma

Znojemsko
Francouzské rychlovlaky TGV
Vedení Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) dnes podepsalo smlouvu o spolupráci s francouzským správcem infrastruktury Société nationale des chemins de fer français (SNCF). Spolupráce se bude týkat přípravy vysokorychlostních tratí v České republice, konkrétně půjde o vytvoření Manuálu SŽDC pro projektování vysokorychlostních tratí ve stupni Dokumentace pro vydání rozhodnutí o umístění stavby (DÚR).  
5 fotografií

Podepsáno. Vysokorychlostní tratě v Česku budou podle francouzských standardů

Ekonomika
Kácení stromů napadených kůrovcem.
/PŘÍBĚH DENÍKU/ Z Vysočiny se pomalu stává měsíční krajina. Kůrovcová kalamita je v plném proudu, z lesů jsou odváženy miliony kubíků vytěženého dřeva. Pokud se vyplní katastrofický scénář, který nastiňují mnozí odborníci, stane se z regionu za pár let bezlesá holá planina. Problémy vnímají zvláště drobní vlastníci lesních porostů, přebytek dřeva znamená snižování jeho ceny a náklady na novou výsadbu, oplocenky a další věci s tím spojené jsou obrovské. Kácení má negativní dopad i na turistický ruch.
20 fotografií

Vysočina se mění v měsíční krajinu. Kvůli kůrovci mizí i turistické značky

Česko
Vyklízení pražské kliniky.
Obvodní soud pro Prahu 3 rozhodl o odměně pro exekutora Ivo Luhana za lednové vyklízení budovy bývalé plicní kliniky na Žižkově. Zástupkyně Autonomního sociálního centra Klinika Tereza Virtová musí zaplatit 290 400 korun. Další skoro milion požaduje exekutor ještě za náklady na týden trvající akci, kdy squatteři odmítali opustit objekt a zůstavali na střeše. Kolektiv Kliniky podá ústavní stížnost.
31 fotografií

Přes Kliniku vlak nejede! Aktivisté se brání soudnímu rozhodnutí o exekuci

Zločiny a soudy