ŠTÍTEK: Karel Havlíček Borovský

Hlavní dopravní tepna v Sokolově se opravuje. Řidiči musí být trpěliví
Přes léto se musejí řidiči připravit na dopravní omezení v samotném centru Sokolova. Krajští silničáři zde začali v polovině července opravovat silnici vedoucí od soudu směrem k bývalé vojenské správě. Denně tam projede bezmála 13 tisíc aut. Jde o jednu z nejvytíženějších dopravních tepen ve městě, která je zároveň jedním z přivaděčů na dálnici D6. Dělníci zároveň opraví samotnou křižovatku. Rekonstrukce, naplánovaná na červenec a srpen, by měla trvat přibližně jeden měsíc.
12 fotografií

Hlavní dopravní tepna v Sokolově se opravuje. Řidiči musí být trpěliví

Sokolovsko
Básník a spisovatel Jan Neruda.
Chudý básník, spisovatel a novinář. Muž, který miloval ženy, ale žádnou si nevzal za manželku. Vůdčí osobnost literární skupiny májovců, která se hlásila k odkazu Karla Hynka Máchy, Jaromíra Erbena a Karla Havlíčka Borovského. Pražský patriot, jenž ve svém díle proslavil Malou Stranu. Všechny tyto charakteristiky vystihují osobnost Jana Nerudy, který se narodil před 190 lety 9. července. Troufnete si na kvíz, který posoudí vaše znalosti o literátovi, jehož všichni známe z čítanek?
3 fotografie

KVÍZ: Zvládnete povinnou četbu ze školy? Jana Nerudu by měl znát každý Čech

Literatura
Elektrárna Tisová
Letní odstávku tepla a teplé vody letos naplánovali jeho dodavatelé takřka přes celé letní prázdniny. Od 4. července do 19. srpna se odstávka dotkne postupně několika obcí na Sokolovsku i Karlovarsku. Společnost SUAS Teplárenská a elektrárna Tisová, což jsou dodavatelé, uvádějí jako důvod odstávky nezbytné plánované opravy a kontrolu technologického zařízení teplárenství před novou topnou sezónou. V době odstávky dojde k přerušení dodávek tepelné energie k vytápění a ohřevu teplé užitkové vody.
5 fotografií

Víme, kdy budete bez tepla. Dodavatelé zveřejnili kompletní seznam odstávek

Sokolovsko
Pietní akt Na Dubovci 6. května 2024.
/VIDEO/ Letos si připomínáme 79 let od konce II. světové války. Tento den je připomínkou odvahy a obětavosti našich předků. Nezapomínejme na tyto významné okamžiky i proto, že boj za mír není nikdy skončen, stále se najdou lidé a režimy, které jsou schopné řešit své problémy a narušené vztahy nikoli jednáním, ale válečnými způsoby. V podobném duchu se nesly v pondělí 6. května 2024 projevy u památníku padlým Na Dubovci ve Strakonicích.
82 fotografií

Uplynulo 79 let od konce války. Strakonice si připomněly odvahu svých předků

Strakonicko
Křižovatka u sokolovského soudu.
Přes léto se musejí řidiči připravit na dopravní omezení v samotném centru Sokolova. Krajští silničáři zde mají opravovat silnici vedoucí od soudu směrem k bývalé vojenské správě. Denně tam projede bezmála 13 tisíc aut. Jde o jednu z nejvytíženějších dopravních tepen ve městě, která je zároveň jedním z přivaděčů na dálnici D6. Dělníci zároveň opraví samotnou křižovatku. Rekonstrukce, naplánovaná na červenec a srpen, by měla trvat přibližně jeden měsíc.
6 fotografií

Průjezd Sokolovem bude v létě komplikovaný. Opraví se hlavní dopravní tepna

Sokolovsko
Karel Kryl
Třicet let po smrti písničkáře Karla Kryla a osmdesát let po jeho narození bychom se už klidně mohli ptát, jestli jeho texty, básně, myšlenky nezastaraly. Odpověď je však velmi prostá: Ani náhodou! Stačí si připomenout toto čtyřverší: „Udržet moc je relativně levné: když s hubou plnou vlastí nebo otčin zastrašíš slabé, zlikviduješ pevné – je z lidí lid – a z občanů je ovčín.“

Písně Karla Kryla jsou po letech stále současnější. Naneštěstí

Hudba
Odvoz torza tanku, objektu od umělce Davida Černého, z náměstí Kinských.
Torzo sovětského tanku z tvůrčí dílny sochaře a výtvarníka Davida Černého zmizelo v pátek 10. listopadu z náměstí Kinských na Smíchově. Dílo, které vypadá jako zadní část historického tanku zahrabávajícího se pod zem, odvezl nákladní automobil – a trávník pod zahradou Kinských osiřel. Ne docela; lokalitu stále ozvláštňuje další pozoruhodnost, jíž je Jerryho platan – ovšem plastika v podobě části tanku je pryč.
3 fotografie

Torzo tanku od Černého stráví Vánoce v Itálii. Pak se vrátí na Smíchov

Praha
Kvůli uzavírce vyrazí do sokolovských ulic druhý Senior expres
Do poloviny října, kdy bude uzavřena část ulice B. Němcové v Sokolově, bude lidem k dispozici další Senior expres. Dobrou zprávou pro řidiče je fakt, že během této čtrnáctidenní uzávěry zůstane průjezdná komunikace v ulici Karla Havlíčka Borovského, na které se též pracuje. Nedojde tedy k situaci, kdy by byly obě komunikace uzavřeny zároveň.
11 fotografií

Kvůli uzavírce vyrazí do sokolovských ulic druhý Senior expres

Sokolovsko
Historická budova vily Bellevue z roku 1875, která sloužila kdysi jako hotel pro lázeňské hosty ve vyhlášených Lázních Šternberk u Ledců na Kladensku, bude srovnána se zemí. Rozhodl o tom Středočeský kraj.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Historická vila Bellevue v Ledcích z roku 1875, která původně sloužila jako hotel pro zdejší lázně Šternberk, se zatím bourat nebude. Rozhodli o tom krajští zastupitelé. Díky tomu, že se za zchátralý a roky opuštěný objekt postavilo už před časem vedení obce Ledce a místní na jeho podporu sepsali dokonce i petici, demolice byla odložena.
35 fotografií

Vila Bellevue v Ledcích se zatím bourat nebude, možná bude na prodej

Kladensko
Z natáčení velkofilmu Na západní frontě klid. Film vznikal v několika lokacích Středočeského kraje včetně Milovic.
/FOTO/ Nejenom boj s nepřítelem před kamerami, ale také s počasím, všudypřítomným blátem a covidovou pandemií, kdy bylo třeba kontrolovat i výsledky PCR testů u komparsistů a v případě potřeby operativně zajišťovat náhradu, sváděl tým filmařů, který v době přísného lockdownu strávil čtvrt roku v bývalém vojenském prostoru v Milovicích. Od ledna 2021 zde vznikalo prostředí a pak do jara scény pro velkofilm Na západní frontě klid.
4 fotografie

Válečné scény ze středních Čech sbírají filmové ceny. Mají šanci i na Oscara

Volný čas
Vrtulník Letecké záchranné služby. Ilustrační foto.
Rušno bylo v pátek 17. února před polednem v panelovém domě v ulici Karla Havlíčka Borovského v Mostě. Popálila se tam 4letá holčička. Na místo přispěchali záchranáři, povolán byl také vrtulník z Ústí. Podle mluvčího záchranky Prokopa Voleníka ale k leteckému transportu nakonec nedošlo.

Záchranáři v pátek zasahovali v Mostě u popálené malé holčičky

Mostecko