ŠTÍTEK: Mount Everest

Himálaj
Z pohoří Himálaj se při nedávné úklidové akci, kterou pravidelně pořádají nepálské úřady, podařilo snést tělo českého horolezce Milana Sedláčka, který tam zahynul v roce 2012. Napsal to zpravodajský web BBC News, podle kterého nepálská armáda nalezla Sedláčkovy dokumenty totožnosti. České ministerstvo zahraničí zatím nemá potvrzeno, že šlo o Sedláčka. Při akci byla snesena i další tři těla a jedna kostra.

Z Himálaje se po 12 letech podařilo snést tělo českého horolezce

Svět
Monika Osičková Benešová si splnila svůj dětský den. Vylezla na Mount Everest
„Nejsem žádný horolezec ani hrdina. Jsem jen obyčejná holka, která si plní svoje sny.“ Tak o sobě mluví čtyřiatřicetiletá Monika Osičková Benešová z Velkých Bílovic na Břeclavsku, která vystoupala před měsícem na nejvyšší horu světa Mount Everest. Žena, která před pěti lety strávila pět měsíců v americké divočině, když sama přecházela nebezpečnou Pacifickou hřebenovku a také žena, která vylezla na nejvyšší horu Afriky Kilimandžáro.
23 fotografií

Trénink na Mount Everest? S pytlem písku a s pneumatikou, popisuje Češka

Regiony
Horolezci při výstupu na Mount Everest na snímku z 22. května 2019.
Nepálská armáda při každoročním úklidu Himalájí letos z Mount Everestu a dalších dvou vrcholů odstranila 11 tisíc tun odpadků, čtyři mrtvá těla a jednu kostru, informovala stanice BBC. Hory vojáci uklízeli 55 dní. Armáda úklid s roční frekvencí zahájila v roce 2019. Dohromady za pět let vojáci podle prohlášení armády snesli z Himalájí celkem 119 tun odpadků, 14 mrtvol a několik koster.

Nepálci se pustili do úklidu Himalájí. Našli 11 tisíc tun odpadků a čtyři mrtvé

Svět
Cestovatelka Monika Benešová. Archivní foto z cesty po turistické trase na západě Spojených států.
Přešla Pacifickou hřebenovku a o svém putování vydala před pěti lety knihu. Za sebou má cestovatelské přednášky po celé republice. Navzdory Crohnově chorobě, autoimunitnímu chronickému onemocnění trávicího traktu, také pokořila nejvyšší horu Afriky Kilimandžáro. A nyní má za sebou další úspěch, výstup na nejvyšší horu světa.

Rodačka z Nového Města zdolala Mount Everest, na ledopádu jí hrozila smrt

Žďársko
Cestovatelka Monika Benešová. Archivní foto z cesty po turistické trase na západě Spojených států.
Přešla Pacifickou hřebenovku a o svém putování vydala před pěti lety knihu. Za sebou má cestovatelské přednášky po celé republice. Navzdory Crohnově chorobě, autoimunitnímu chronickému onemocnění trávicího traktu, také pokořila nejvyšší horu Afriky Kilimandžáro. A nyní má za sebou další úspěch, výstup na nejvyšší horu světa.

Cestovatelka Monika Benešová z Velkých Bílovic zdolala Mount Everest

Břeclavsko
Manželé Poláčkovi zdolali vrchol Everestu. V rámci aklimatizace vystoupali i na horu Nirekha.
Slovenská moderátorka, herečka a ultramaratonkyně Lenka Poláčková v úterý 21. května 2024 dosáhla vrcholu Mount Everestu. Nejvyšší horu světa zdolala i se svým manželem a rodákem z Ostravy Janem Poláčkem. Dvojici doprovázeli šerpové Prakash a Sona. Poláčková se stala první Slovenkou, která vyšla na vrchol s nadmořskou výškou 8849 metrů bez pomocného kyslíku.
6 fotografií

Ostravská stopa na Everestu: Fotograf Jan Poláček zdolal nejvyšší horu světa

Ostravsko
Skupina šesti plavců, která chce štafetově přeplavat Lamanšský průliv. Zleva: Andrea Klementová, Jan Knotek, Gábina Dvořáčková, Pavlína Dvořáková, Josef Knotek, Helena Bišková.
Překonat Lamanšský průliv je meta, která láká odvážlivce z celého světa. Vzdálenost 34 kilometrů může přerůst ve výzvu daleko náročnější kvůli silnému proudu, který je často příčinou neplánovaných kilometrů navíc. Štafetu nazvanou Error 404: La Manche not found tvoří  smíšená skupina odvážlivců převážně z Pardubic. Chystají se na unikátní dobrodružství, šest plavců se chopí výzvy zdolat slavnou úžinu.
5 fotografií

La Manche je jako plavecký Mount Everest. Pardubická štafeta se výzvy nebojí

Pardubicko
Eva Perglerová, horolezkyně a zubařka z Přeštic na jihu Plzeňska, si připsala na své konto další dvě úspěšné expedice - dobytí jižního pólu a výstup na nejvyšší horu Antarktidy Vinson Massif. Naskytly se jí přitom úžasné scenérie
Při výpravě na jižní pól musela jíst každou hodinu, stavěla vánoční stromeček z lyží a holí, odskočit si směla jen do lahví, na nejvyšší hoře Antarktidy zažila neuvěřitelnou zimu. To jsou některé ze zážitků zubní lékařky Evy Perglerové, která patří aktuálně mezi nejznámější české horolezkyně. Žena z Přeštic na jihu Plzeňska v rozhovoru pro Deník poodhalila zákulisí výprav na pól či nejvyšší hory světa.
57 fotografií

Výprava na jižní pól? Jíst musíte každou hodinu, močit jen do lahví, říká žena

Regiony
Nový web Deníku 77plus1.cz nabízí regionální zajímavosti, fotografie, videa i něco navíc.
Rozhovor s malířem jižní Moravy Antonínem Vojtkem na mě působil jako pohlazení. Zazněly v něm třeba tyto věty: „Prosazuji krásu, laskavost a něhu. Nikoho nehanit, nebýt zapšklý, nevraživý a nezávidět. Získal jsem od maminky pokoru a s věkem životní nadhled. To je podstatné. Ať mě potkaly jakékoli trable, vždy jsem je přijal. Přát, dávat a rozdávat radost. To je přece smysl života.“ Malíř to jen neříká, ale skutečně žije, možná proto působí ve svých devadesáti letech neuvěřitelně vitálně, mladistvě a opravdu šťastně. Krásné jsou i jeho obrazy, takže je skvělé, že s prací rozhodně nekončí a letos chystá nejméně pět výstav.

77plus1: Optimistický malíř, dobrodružná zubařka i robotický pomocník z gymnázia

Regiony
Vrací "disk" do muzea.
Kolem poledne byly dnes rakouské zásahové složky informovány o pádu letadla u Grünau (okr. Gmunden). Když Austro Control zmizelo z radaru, na místo okamžitě vyjely záchranné složky a kolem 13.30 našly části vraku u Huberovy chaty na Kasbergu.

Od sousedů: Spadlo letadlo s Čechy

Českobudějovicko
Olga Lounová se v prosinci zúčastní náročné soutěže historických vozů East African Safari Classic. Do Afriky pojede se svou dcerou a nejbližšími.
Zpěvačka Olga Lounová se extrémů nebojí. Možná by se dokonce nechala zlákat ke zdolání nejvyšších vrcholů světa. Ale teď má rodinu, své první dítě. Přestože jejím aktuálním životním vrcholem je mateřství a chce se věnovat jen prospěšným věcem, jedna adrenalinová akce ji vzdor tomu čeká. V prosinci se chystá na rally s přesahem do Keni. Pojede tam i s dcerou Arianne, kterou stále kojí.
4 fotografie

Olga Lounová: Mount Everest? Možná bych do extrému šla. Ale teď mám miminko

Společnost
Jiří Babica
Kamarádky Linda Finková, Aneta Christovová a Vlaďka Pirichová vytvořily pokračování své kontroverzní knihy Stará, tlustá a blbá a pokřtít ji nemohl nikdo jiný než jejich společný kamarád, který je nalazen na stejnou notu, kuchař Jiří Babica. I když už se ve společnosti příliš často neobjevuje, rozhodně nezahálí. Má svoji televizi a cílí především na mladší publikum. 
6 fotografií

Jiří Babica: Pracovat už bych nemusel, vaření dělám jen pro zábavu mladých

Společnost
Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…
/43. OTÁZKA/ Jedna hora, ale více různých údajů o její výšce. Podobné situace nejsou u vrcholů ve světě ani v Česku výjimečné. Proč tomu tak je, vysvětluje další díl seriálu Deníku 100 otázek a odpovědí, tentokrát věnovaný dotazu: Jak se měří nadmořská výška?

Jak se měří nadmořská výška?

Věda
Nepál 2023.
Hory mám rád celý život a několik pohoří jsem procestoval jako turista i amatérský lezec po Via fermatách v Dolomitech nebo i jako průvodce pro pár cestovních kanceláří. A jelikož jsem nedávno oslavil šedesátku, tak jsem se rozhodl, že se trochu otestuji, jestli ještě za něco stojím. Anebo už je to na krmení holubů v parku a zjišťování, v kterém domově důchodců se lépe vaří.
187 fotografií

Fotoreportáž z Nepálu: K šedesátinám jsem si nadělil bláznivý dárek, Everest

Čtenář reportér
Druhá nejvyšší hora světa K2, která je současně nejvyšší horou v Pákistánu a nejvyšším vrcholem pohoří Karákóram v Asii
Dodnes jde o jednu z nejhorších tragédií v dějinách světového horolezectví. Souhrn špatných rozhodnutí a nepříznivých vnějších podmínek způsobil, že 1. srpna roku 2008 zahynulo při pokusu o zdolání druhé nejvyšší osmitisícovky světa K2 celkem 11 horolezců. Zemřeli kvůli děsivému řetězci událostí, v němž vrstvení chyb vyústilo v katastrofu.
16 fotografií

Zemřeli kvůli děsivému řetězci událostí. Před 15 lety K2 vysála život z 11 lezců

Svět
Nový web Deníku 77plus1.cz nabízí regionální zajímavosti, fotografie, videa i něco navíc
To, co uvidí návštěvníci kostela v Chotěvicích, může některé z nich pohoršit. Chápu to, ale mně záběry z originálně vyzdobeného svatostánku úplně rozzářily den. Manželé Krajčovi mě dostali už svou odvahou pustit se do oprav dlouhá léta chátrajícího kostela, ale vyzdobit jej navíc mixem starého umění a novodobého pop-artu? To je skvělý nápad a odvaha na druhou. Sympatické je, že si to nenechávají jen pro sebe a kostel je o prázdninových víkendech vůbec poprvé po mnoha letech přístupný lidem.

77plus1: Originální svatostánek, česká zubařka na Everestu i výšivky na přání

O Deníku
Jakub Benda se svými přáteli.
Více než dvaatřicet hodin v pohybu, sto dvacet kilometrů v nohou a hlavně téměř devět nastoupaných kilometrů. To vše pro děti, pro které je třeba i jediný krok něco nepředstavitelného. Třebíčský sportovec Jakub Benda pro ně o víkendu 10. a 11. června celkem stotřináctkrát vystoupal z Libušina údolí na nejvyšší bod Třebíče – Kostelíček.
18 fotografií

VIDEO: Kvůli dětem zdolal v Třebíči pomyslný Everest, vytrvalec dřel 32 hodin

Třebíčsko
Jakub Benda (v červeném) se svou dcerkou Stefanií a přítelkyní Ivou, vedle něj místopředseda organizace Parent Project René Břečťan. Zcela vpravo Jakubův bratr Filip Benda.
Nejvyšší hora světa se o nadcházejícím víkendu přesune do Třebíče. Tedy alespoň obrazně. Úlohu téměř devítikilometrového vrcholu zastane třebíčská Strážná hora, veřejností přezdívaná jako Kostelíček. Více než stokrát na ni vyběhne Jakub Benda. Třebíčský běžec tak opět podpoří děti nemocné Duchennovou svalovou dystrofií (DMD), kterou trpí i jeho syn. „Cítím se jako vždy dobře, na výstup si věřím. A věřím i počasí. Do pátku má sice občas pršet, v sobotu by ale mělo být pěkně, tak se to snad vydaří,“ sdělil Jakub Benda.
2 fotografie

V Třebíči vyroste Mount Everest. Jakub Benda ho zdolá kvůli nemocným dětem

Třebíčsko
Miloš Škorpil se svou manželkou Danou
Český běžec Miloš Škorpil běhá už 55 let, v září oslaví 69. narozeniny. Za život uběhl na 240 tisíc kilometrů, třikrát oběhl Českou republiku, běžel z Prahy do Vídně, z Drážďan do Prahy, z Prahy na Sněžku. Také vyběhl a seběhl v jednom tahu 43 500 schodů nahoru a dolů, to, aby zdolal 8848 metrů, což je výška nejvyšší hory světa, Everestu. Vzdor takovému zatížení s koleny ani kyčlemi nikdy neměl potíže. Poprosili jsme ho proto o jeho tipy, jak se hýbat, nebo dokonce běhat bez bolestí kolen.
9 fotografií

Jak se zbavit bolestí kolen? Známý český běžec Miloš Škorpil radí, jak na to

Zdraví
Dynamo sice přes Třinec do finále neprošlo, ale po letech neúspěchu se i tak pardubičtí fanoušci radovali.
Pověst nelhala. Nejenom o třineckém až zázračném play off systému, ale také o tom, že semifinále rozhodnou maličkosti. Deník se vydal po stopách jedné z nejlepších sérií v posledních sezonách a zjistil, že misky vah na stranu Třince opravdu převážily detaily. Přitom je velice zajímavé, že v tak vyrovnaných soubojích nebyla ani jednou k vidění remíza, tudíž zápasy nerozhodovaly v počáteční fázi nájezdy a poté ani zlaté góly v prodlouženích. Ve finále by si hokejová veřejnost uměla představit oba celky. Postoupit však mohl pouze jeden. Třinec nebyl šťastnější, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale zkušenější…
26 fotografií

Analýza semifinále: Sérii perníku s ocelí rozhodly titěrnosti. Deník ví jaké

Hokej
Pornografie může pomáhat jako doplněk partnerské sexuality
Stres v práci, doma dva puberťáci, věčné dohadování o učení i povinnostech doma… A tak stále dokola celé roky. Zatímco Eva usínala večer u televize, Adam se zavíral do pracovny a milování se pro něj stalo výzvou srovnatelnou s výstupem na Everest. V noci si sem tam pustil porno. Vyhovovalo mu, protože myslel jen na sebe, vyhnul se větší námaze a ještě ho to stálo jen pár minut času. Eva Adamovu únavu respektovala, ale porno jí připadalo potupné, zato čím dál intimněji myslela na jednoho svého kolegu z práce.
5 fotografií

Když se v sexu nedaří, utíkáme k pornu. Sdílená intimita může zachránit vztah

Sex a vztahy
Jakub Benda (v červeném) se svou dcerkou Žofií a přítelkyní Ivou, vedle něj místopředseda organizace Parent Project René Břečťan. Zcela vpravo Jakubův bratr Filip Benda.
Loni běžel kvůli nemocným dětem z Třebíče až na Sněžku – a Deník byl jedním z hlavních mediálních partnerů, kterou celý běh sledoval. Letos si třebíčský běžec Jakub Benda stanovil ještě odvážnější cíl. Dnes představil plán tzv. everestingu – tedy zdolání nejméně 8848 výškových metrů. Chce tak opět upozornit na děti se svalovou dystrofií. Jedním typem tohoto velmi vzácného onemocnění, Duchennovou svalovou dystrofií, trpí i Bendův syn Filip.
2 fotografie

Třebíčský běžec chce kvůli nemocným dětem zdolat Everest. Přidat se může každý

Třebíčsko