ŠTÍTEK: soudce

Dalibor Mlejnský.
Dlouholetý starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský (v čele radnice v letech 2006-14) zažaloval Hnutí pro Prahu 11 (HPP 11) za „dlouhodobé a opakované zasahování do osobnostních práv žalobce šířením nepravdivých zpráv“. Hnutí podle Mlejnského proti němu vede „systematickou difamační kampaň“ publikováním textů, které ho prý bez důkazů spojují s nejrůznější kriminalitou a manipulacemi, například při zadávání veřejných zakázek. Soudce obvodního soudu označil žalobu při úvodním slyšení na začátku listopadu za nepříliš podloženou a vyzval k jejímu doplnění.

Exstarosta Mlejnský žaluje Hnutí pro Prahu 11 za „pomlouvačnou kampaň“

Zločiny a soudy
Ilustrační foto
Brno – Osmapadesátiletého muže, který letos v srpnu škrtil provazem svoji o jedenáct let mladší bývalou partnerku, ve čtvrtek u Krajského soudu v Brně soudce Petr Jirsa propustil z vazby. Obžalovanému nařídil osm měsíců ve vězení s ostrahou s podmíněným odkladem tři roky. „Má rakovinu a v té době mu měly zbývat dva měsíce života. Při škrcení říkal, že mě vezme sebou. Myslela jsem, že je po mně,“ vzpomínala poškozená.  

Když chtěla vyprovodit bývalého, začal ji škrtit. Dostal osm měsíců podmíněně

Zločiny a soudy
Odstraňování trosek v místě tragické nehody rychlíku Comenius.
Stejně jako v prvním rozhodnutí před dvěma roky rozhodl Okresní soud v Novém Jičíně v případu pádu mostní konstrukce před jedoucí mezinárodní rychlík ve Studénce. Událost se stala 8. srpna 2008, následkem zranění zemřelo osm cestujících, dalších 95 utrpělo zranění různého rozsahu. „Obžalovaní se zprošťují obžaloby pro skutek…,“ uvedl ve středu 6. listopadu krátce po 14. hodině předseda senátu soudu Jaromír Pšenica, načež zhruba hodinu a půl četl skutky, z nichž desítku mužů vinila obžaloba, k tomu pak přidal souhrn zraněných.
5 fotografií

Soud opět osvobodil obžalované v kauze pádu mostu ve Studénce

Regiony
Protesty proti reorganizaci nejvyššího soudu ve Varšavě
Polský zákon snižující důchodový věk soudců je v rozporu s unijním právem. Rozhodl o tom dnes Soudní dvůr Evropské unie, podle něhož může norma vyvolávat pochybnosti o nezávislosti soudců. Soud rovněž označil zákon za diskriminační, neboť zavedl rozdílný věk pro odchod do penze u žen a mužů. Nejvyšší justiční orgán unie vyhověl žalobě Evropské komise, která proti Polsku vede řízení kvůli několika částem sporné justiční reformy.

Polský zákon o odchodu soudců do důchodu odporuje unijnímu právu, rozhodl soud

Svět
Roman Janoušek
Ústavní soud dal lobbistovi a podnikateli Romanu Janouškovi šanci na nový proces. Justice musí znovu rozhodnout o návrhu na obnovu řízení. Pražské soudy původně návrhu nevyhověly, podle dnešního nálezu však porušily Janouškovo právo na soudní ochranu. Za sražení ženy si má lobbista odpykat 4,5 roku ve vězení, momentálně má trest přerušený ze zdravotních důvodů.
8 fotografií

Lobbista Janoušek má šanci na nový proces. Ústavní soud vyhověl jeho stížnosti

Krimi
Jeden z domů v Horoměřicích (na snímku z 24. července 2018), který si bývalí klienti zkrachovalé společnosti H-System dostavěli svépomocí
V kauze zkrachovalé stavební firmy H-System se kvůli mnoha protichůdným zájmům nedalo najít řešení, které by vyhovovalo všem. Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnosti družstva Svatopluk a někdejších klientů vytunelovaného H-Systemu z Horoměřic u Prahy, ale zároveň apeloval na správce konkurzní podstaty Josefa Monsporta, aby k výkonu rozsudku Nejvyššího soudu přistoupil rozumně a bral v potaz dopady na osobní a rodinné poměry lidí z Horoměřic. Usnesení zveřejnil ÚS na svém webu.

Kauza H-System: Nebylo možné vyhovět všem, konstatoval soud

Krimi
Miminko, novorozenec. Ilustrační foto
Jedinec, který se narodí jako žena, avšak podstoupí úřední změnu pohlaví a následně přivede na svět potomka, by měl být z právního hlediska považován za matku dítěte. Dnes tak rozhodl soud v Londýně v případu Freda McConnella, který loni porodil syna a na jeho rodném listu chtěl být uveden coby otec. Úřady to ale odmítly, ačkoli už měl v dokladech mužské pohlaví. McConnell proto zažaloval britskou vládu.

Matka, nebo otec? Britský soud řešil případ muže, který porodil dítě

Svět
Městský soud začal 5. srpna 2019 v Praze projednávat korupční kauzu soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera (na snímku).
Soud vzal dnes znovu do vazby soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera, který čelí obžalobě ze zmanipulování odvolacích řízení a přijímání úplatků. Soudní senát tak vyhověl návrhu státního zástupce. Vyšlo totiž najevo, že Elischer se před dnešním hlavním líčením snažil působit na jednu ze svědkyň prostřednictvím její advokátky. Pobyt ve vazební cele by mu měl zabránit v dalších případných pokusech ovlivňovat svědky. Elischer pokládá rozhodnutí soudu za pomstu.

Ovlivňoval svědky. Soudce Elischer zamířil znovu do vazby

Zločiny a soudy
Obžalovaní v kauze opencard - Zleva bývalý pražský radní Josef Nosek, někdejší šéf magistrátních informatiků Jan Teska, bývalá radní hlavního města Eva Vorlíčková a bývalý pražský primátor Tomáš Hudeček.
Trestní kauzu pražských radních a karty opencard bude řešit jiný soudce. Vrchní soud případ odebral soudci Alexandru Sotolářovi, a to kvůli nerespektování předchozích pokynů odvolacího senátu. Na dotaz ČTK to dnes uvedla Markéta Puci, mluvčí pražského městského soudu, kde Sotolář působí. Soudce dvakrát uznal exprimátora Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) a další radní vinnými z porušování povinností při správě majetku, vrchní soud však oba jeho rozsudky zrušil.
40 fotografií

Vrchní soud vyměnil soudce v kauze pražských radních a opencard

Zločiny a soudy
Ilustrační foto.
Od domažlického soudu, kde mu hrozily za ohrožení pod vlivem návykové látky až tři roky vězení, odcházel policista z plzeňské zásahovky Petr Paliar jako vítěz. Soudce, ač ho nazval ostudou policie, ho totiž musel zprostit obžaloby a jeho případ postoupit k vyřízení krajskému policejnímu řediteli. Ten se ale s Paliarem nemazal.

Soud policistu za řízení v opilosti nepotrestal, padáka ale dostal

Krimi
David Rath, archivní foto z července 2018.
Naději na získání postu zastupitele města Hostivice, kde žije, ztratil verdiktem Ústavního soudu ČR v Brně někdejší středočeský hejtman a expolitik David Rath – dnes lékař a podnikatel, veřejně známý především jako účastník soudních jednání, kde se řeší souvislosti údajných korupčních manipulací s veřejnými zakázkami kraje za jeho éry.

Rathovi sebral post zastupitele pražský soud. Stížnost v Brně nepomohla

Z okolí
Silvestrovská dopravní nehoda v Bělehradské ulici.
Majitelka pražské vinotéky Nicoleta Pavlovová, která podle obžaloby na Silvestra srazila autem dvě chodkyně, má jít do vězení na 4,5 roku. Dnes o tom nepravomocně rozhodl Obvodní soud pro Prahu 2. Jedna ze zraněných chodkyň po nehodě zemřela, druhá při srážce utrpěla těžká zranění. Pavlovové, která byla v době nehody pod vlivem alkoholu, soud také uložil zákaz řízení na 8 let. Žena tvrdí, že si na nehodu nevzpomíná.

Dvě sražené ženy, jedna zemřela. Za silvestrovskou nehodu padlo 4,5 roku

Zločiny a soudy
Peter Anthony Allen a Gwynne Owen Evans. Dva vrazi, kteří vstoupili do historie jako poslední popravení Britové
Dne 13. srpna 1964 byli v osm hodin ráno vyvedeni ze svých cel v britských věznicích Manchester a Winton dva muži, čtyřiadvacetiletý Gwynne Owen Evans a jedenadvacetiletý Peter Anthony Allen. Oba byli odvedeni pod šibenici a o deset vteřin později byli mrtví. Nikdy se nedozvěděli, že se stali posledními popravenými ve Velké Británii. O 15 měsíců později byl trest smrti v této zemi zrušen.
3 fotografie

Před 55 lety byl vykonán poslední trest smrti v Británii. Oběšeni byli dva vrazi

Svět
Obžalovaný Vojtěch Blatný.
Brno - Pustili plyn a vyhrožovali, že jej zapálí výstřely z pistole. Toho se podle státní zástupkyně dopustili Vojtěch Blatný a jeho žena Hana poté, co do jejich domu v Kobylí na Břeclavsku přišli exekutoři. V úterý u brněnského krajského soudu mělo pokračovat hlavní líčení v případu manželů, soudce Aleš Novotný jej nicméně odročil kvůli autonehodě obhájce Petra Pisaroviče.

Chtěli zapálit dům i s exekutory uvnitř: líčení odročili kvůli nehodě obhájce

Zločiny a soudy