ŠTÍTEK: veřejné mínění

Ilustrační foto
Půjčit či nepůjčit si na Vánoce? Položená otázka je poměrné triviální a triviální je také odpověď na ni – zní ne, nepůjčit si. Tento názor zastává 92 procent účastníků průzkumu veřejného mínění, který v tomto měsíci zorganizovala Česká bankovní asociace.

Vánoce by se neměly stát důvodem zadlužení

Moje peníze
Luboš Palata
Jednou se člověk může zmýlit. Dokonce lze pochopit i lidi, kteří jsou schopni chybu zopakovat. Ale když někdo udělá během čtyř let potřetí znovu tu stejnou chybu, tak mu takříkajíc asi nebude ani rady, ani pomoci. Přesně to se podle všech průzkumů veřejného mínění chystají 12. prosince udělat britští voliči.

Glosa Luboše Palaty: Britské volby už asi brexit nezmění. Bohužel

Komentáře
Facebook - Ilustrační foto
Lidské podvědomí neumí myslet v záporu. Jakmile tam jednou něco dostaneme, máme to tam uloženo. Veřejné mínění tak není ničím jiným, než zrcadlovým obrazem toho, co se píše v dostatečně velkém počtu médií. Rozhoduje četnost, s níž se o dané věci či o daném politikovi informuje, nikoli správnost informací. A to je zneužitelné, varoval na konferenci Forum Media analytik František Vrabel. K šíření dezinformací a jednostranné propagandě může podle Vrabela sloužit například demokratické prostředí internetu.
6 fotografií

Jak se tvoří veřejné mínění? Pozor na Facebook i dezinformační weby

Česko
Bývalý osobní právník prezidenta Donalda Trumpa Michael Cohen
Bývalý právník Donalda Trumpa Michael Cohen financoval v roce 2015 pokusy ovlivnit průzkumy veřejného mínění ve prospěch budoucího prezidenta. Napsal to dnes list The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na soudní dokumenty v Cohenově kauze. Právník byl loni v létě obviněn z porušení zákona o financování volební kampaně a z bankovních a daňových podvodů, v prosinci byl odsouzen ke třem letům vězení.
12 fotografií

Potvrzeno. Trumpův právník Cohen platil za ovlivnění volebních průzkumů

Svět
Společná evropská měna - euro.
Ve čtvrtek uplyne deset let o doby, kdy se obyvatelé Slovenska definitivně zbavili své národní měny a vyměnili ji za euro. To bylo zpočátku přijímáno s rozpaky, zejména pak kvůli očekávanému zdražování. Tyto obavy se však záhy ukázaly být zbytečné. Slováci si na jednotnou evropskou měnu postupem času zvykli a podle průzkumu veřejného mínění pro společnosti TopForex by ji devět z deseti tamních obyvatel neměnilo.
7 fotografií

Euro se na Slovensku těší velké oblibě. Neměnilo by jej 9 z 10 lidí

Ekonomika
Ivan Hoffman
Bilancování je velmi osobní disciplína. Zda končí dobrý, či špatný rok, závisí na tom, koho se ptáme. Objektivně bilancovat pak nelze ani náladu ve společnosti. Výsledek závisí na tom, kterému nasloucháme komentátorovi, politologovi či analytikovi. Každý odezírá mnohotvárné veřejnosti ze rtů něco jiného a každý jinak hodnotí data z průzkumů veřejného mínění.

Den Ivana Hoffmana: Bilancování

Hoffmanův deník
Annegret Krampová-Karrenbauerová
Annegret Krampová- Karrenbauerová, neboli jak už to v Německu zkrátili, AKK, nahradí kancléřku Angelu Merkelovou v čele CDU a za několik let zřejmě i v kancléřském úřadě. Už obrovské ovace, kterých se včera dostalo Angele Merkelové v jejím rozlučkovém projevu na volební konferenci CDU v Hamburku, naznačovaly, kdo se stane jejím nástupcem v čele strany.
6 fotografií

Merkelová předala žezlo své nástupkyni Krampové-Karrenbauerové

Svět
Předseda Švédských demokratů Jimmie Akesson
Protimigrační Švédští demokraté by mohli v právě probihajících švédských volbách získat 16 až 25 procent hlasů, naznačují aktuální průzkumy veřejného mínění. Protože by se tak stali jednou z nejsilnějších švédských politických stran, je téměř nemožné předvídat složení příští švédské vlády. Všechny ostatní strany totiž spolupráci se Švédskými demokraty odmítají.
8 fotografií

Švédské volby vrcholí, protimigrační Švédští demokraté se cítí silní

Svět
Protest proti úložišti v lokalitě Horka na Třebíčsku.
Třebíčsko - Výzkum veřejného mínění se v příštích týdnech uskuteční v lokalitách vytipovaných pro stavbu hlubinného úložiště radioaktivních odpadů. Výzkum si zadala Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) a stejně jako v letech 2007 a 2012 jej provede Centrum výzkumu veřejného mínění Sociologického ústavu Akademie věd.

Názory lidí na úložiště má zjistit výzkum veřejného mínění

Třebíčsko
Parkoviště. Ilustrační foto.
Brno - Řidičů se na zavádění rezidentního parkování nikdo neptal, zní ze spolku Brno autem. Jeho zástupci proto žádají po radních zadání průzkumu veřejného mínění. Matěj Hollan, který rezort dopravy ve městě řídí do konce března, s návrhem souhlasí. Nastávající náměstek pro dopravu Richard Mrázek jej naopak pokládá za nesmyslný.

Spolek Brno autem: Chceme průzkum kvůli parkování, řidičů se nikdo neptal

Brněnsko
Budoucí možná podoba Růžového pole.
Kladno /VIZUALIZACE/ – Kvůli rozdílným názorům na to, co by Kladeňáci chtěli jednou mít v Kročehlavech v rozlehlé lokalitě na Růžovém poli se strhla na sklonku loňského roku řada diskusí. Jedni byli pro zeleň a klidovou zónu, druzí volali po obchoďáku. Jiní naopak proti obchoďáku tvrdě vystupovali. Kvůli tomu vznikla dokonce i protestní akce a petice Zachraňte růžové pole, která má díky potřebnému množství podpisů právní váhu jako námitka.
3 fotografie

Kladeňáci si na Růžovém poli přejí zeleň i bydlení

Kladensko
Výstavba bytů. Ilustrační foto.
Měla by se Praha spíše zahustit, nebo rozšiřovat do polí? To je otázka, se kterou se trápí urbanisté, architekti i vedení metropole už více než dvě desetiletí. Institut plánování a rozvoje hlavního města (IPR) jednoznačně prosazuje konec éry rozrůstání Prahy do krajiny a přesměrování rozvoje dovnitř města. Tzv. město krátkých vzdáleností je nejen výrazně levnější na správu a provoz, ale lépe se v něm také žije. Poslední čtyři roky se o změně paradigmatu – stavět nikoliv na okraji, ale uvnitř a hustě – snaží IPR přesvědčit i veřejnost. A zdá se, že úspěšně. K zahušťování města na brownfieldech se totiž přiklánějí i Pražané.  
8 fotografií

Většina Pražanů dává přednost výstavbě na brownfieldech uvnitř města

Podnikání
Ivan Hoffman
Novelu insolvenčního zákona předkládá ministr Pelikán v situaci, kdy se u nás evidují statisíce novodobých nevolníků a kdy v dluhové pasti společně s dlužníky skončila i většina věřitelů podle hesla, že kde nic není, ani smrt nebere.

Den Ivana Hoffmana: Pomoc nevolníkům

Hoffmanův deník
Jednání zastupitelstva Jihomoravského kraje o přesunu brněnského nádraží.
Brno /FOTOGALERIE/ - Dojíždějící pro nádraží v centru! Podobná hesla hlásaly transparenty lidí, kteří v pondělí zavítali na jednání jihomoravského zastupitelstva. Vyhrazovali se tak proti návrhu odsunutí hlavního nádraží k řece. Zastupitelé ho drtivou většinou hlasů nakonec schválili a doporučí ho vládě, která o poloze nádraží definitivně rozhodne.
16 fotografií

Zastupitelé schválili polohu vlakového nádraží. Zvítězila varianta u řeky

Brněnsko
Veřejné projednávání navrhovaných změn územního plánu v kladenském Kokosu bylo místy bouřlivé.
Kladno /FOTOGALERIE/ – Kladenský deník už v minulém týdnu informoval o tom, jaké změny chystá vedení města Kladna v územním plánu. V Kokosu na Sítné se proto uskutečnilo veřejné projednávání toho, co by lidé v Kladně rádi měli a co nikoli. Navíc je zapotřebí upravit limity pro výškovou výstavbu, stejně jako limity zeleně, Jedním z ožehavých témat byla například Lokalita Růžové pole, která je nyní určena pro sport. V úvaze je přesto výstavba dalšího obchodního centra, které ale obyvatelé lokality spíše odmítají
24 fotografií

Klíčový dokument Kladna chtějí upravit hlavně ve prospěch lidí

Kladensko
Kandidáti na prezidenta
Prezidentské volby v Česku příští rok zřejmě vyhraje prezident Miloš Zeman, nebo bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš. Vyplývá to ze zjištění projektu Kdovyhrajevolby.cz, který ve svém modelu kombinuje průzkumy veřejného mínění a sázkové kurzy. Podle něj jsou šance Zemana a Drahoše na vítězství delší dobu poměrně vyrovnané, v současné době jsou ale mírně vyšší u Drahoše, na konci listopadu byly naopak u Zemana.
17 fotografií

Volby vyhraje Zeman, nebo Drahoš, ukázaly průzkumy

Česko
Ilustrační foto
Týnec nad Labem - V Týnci nad Labem by měl být postavený supermarket. Zastupitelé obdrželi vizualizaci možného záměru, z kterého vyplývá, že se společnost provozující market možná neobejde bez dvou pozemků města z důvodu podmínky, že zásobování bude prováděné pouze z ulice Tyršova. 

Lidé jsou pro výstavbu marketu

Kolínsko
Ivan Hoffman
Agentura STEM zveřejnila těsně před volbami volební model, což samo o sobě zaslouží ocenění za mimořádnou kuráž. S pravděpodobností blížící se jistotě totiž volby dopadnou zcela jinak a nikdo včetně expertů na veřejné mínění neví, jak.

Den Ivana Hoffmana: S kůží na trhu

Hoffmanův deník