ŠTÍTEK: Petr Urban

Zvířata přednost nedávají, počty jejich střetů s automobily na podzim stoupají.
Řidič ve věku 42 let se pravděpodobně lekl zvěře přebíhající vozovku, strhl řízení vlevo a skončil mimo silnici. Daněk zkřížil cestu řidiči dokonce na dálnici D11 a střet skončil škodou přes 50 tisíc. Nehoda jak vystřižená z Austrálie se stala ve středu ráno v Třebechovicích pod Orebem, kde vůz srazil klokana. To jsou jen tři z desítek případů střetů automobilů se zvěří, které na podzim přibývají.

Pod koly skončil daněk i klokan, střety se zvířaty na silnicích přibývá

Nehody
Vlci napadli ovce na Náchodsku...
V minulém roce po útocích vlků zahynulo 183 kusů hospodářských zvířat, z nichž bylo 148 ovcí. Počet ohlášených vlčích útoků se zastavil na 72 případech, což je zhruba stejně jako ve dvou předchozích letech dohromady. Vlčí chuť na chovaná zvířata způsobuje zvyšování napětí mezi chovateli a zastánci vlků, kteří jeho návrat vítají.

Jak zabránit škodám na zardoušených zvířatech? Řešení má najít vlčí komise

Zvířecí deník a chovatelství
Vítězem běhu Pod Borem se stal Petr Urban z JSDH Chudenice (na archivním snímku běžec s číslem 22), který se v průběžném hodnocení seriálu probil už na třetí místo.
Poté, co tuzemská vláda povolila za „osamocených“ podmínek“ sportovat nejen mimo území vlastního bydliště, se na Klatovsku uskutečnil druhý závod jarní virtuální (individuální) série běhů. Tentokrát si nadšenci mohli sami zaběhnout 4,7 km dlouhý Běh pod Borem, jehož trať se táhla v drtivé většině po cyklostezce.

Virtuální běh: O vítězi rozhodly čtyři vteřiny

Ostatní sporty
Fotbalisté Zašové jsou po podzimní části okresního přeboru Vsetín na třetím místě. Se čtyřbodovou ztrátou na vedoucí Hutisko.
Když se dva perou, třetí se směje. Fotbalisté Zašové pod vedením trenéra Petra Urbana chtějí na jaře zamíchat s postupovými kartami okresního přeboru. „Za kabinu mohu potvrdit, že kluci budou na případné jaro připraveni a chceme se prát s těmi nejlepšími," prohlašuje odhodlaně trenér Zašové Petr Urban, jehož výběr je po podzimu třetí se čtyřbodovou ztrátou na vedoucí Hutisko.

Fotbalová Zašová si brousí zuby na ukrajinskou posilu

Okresy
Dub. Ilustrační foto.
V Tuklatech a okolí začínají vybírat peníze na plánovanou výsadbu stromů. Na obec se obrátil člen spolku Klubu přátel historie a přírody Úval a okolí Petr Urban, který nabídl pomoc pro vytvoření aleje, která by propojila okruh pro cyklisty, děti, maminky s kočárky na vycházky k Mariině studánce u Tlustovous. Alej by měly tvořit duby.

Plánují vysadit alej dubů k Mariině studánce u Tlustovous

Kolínsko
Luboš Grunt se snaží o návrat raka říčního do přírody. Jeho počínání mu hatí nenasytné vydry. Foto: Deník/Jiří Řezník
Když v roce 1997 rybáři z MO Stárkov zahájili záchranný chov raka říčního, tak ještě netušili že za necelé čtvrtstoletí nebude tento bioindikátor čistoty vodních toků ohrožen znečištěnou vodou, ale jiným chráněným druhem – vydrou říční. Ta nemá přirozeného nepřítele a díky svému apetitu sežere na co přijde. Kriticky ohrožený rak se tak často stává vítaným zpestřením jídelníčku této lasicovité šelmy.  

V konfliktu dvou chráněných živočichů vítězí vydra nad rakem

Náchodsko
Luboš Grunt se snaží o návrat raka říčního do přírody. Jeho počínání mu hatí nenasytné vydry. Foto: Deník/Jiří Řezník
Když v roce 1997 rybáři z MO Stárkov zahájili záchranný chov raka říčního, tak ještě netušili že za necelé čtvrtstoletí nebude tento bioindikátor čistoty vodních toků ohrožen znečištěnou vodou, ale jiným chráněným druhem – vydrou říční. Ta nemá přirozeného nepřítele a díky svému apetitu sežere na co přijde. Kriticky ohrožený rak se tak často stává vítaným zpestřením jídelníčku této lasicovité šelmy.  
13 fotografií

Konflikt dvou chráněných živočichů: Vydra vítězí nad rakem

Zvířecí deník a chovatelství
Na tradiční běžecké akci v Sušici kralovali Urban se Spasovou.
Kvůli pandemii koronaviru a nezbytným vládním opatřením byli příznivci běžeckého sportu ochuzeni o Sušický horský běh. O další ročník běhu Lesem podél Otavy už ale nepřišli. 39. ročník závodu, který se pořádá na počest Adolfa Donáta a patří do seriálu okresních běhů mimo dráhu, letos doznal určitých změn.

Na tradiční běžecké akci v Sušici kralovali Urban se Spasovou

Ostatní sporty
Běh chudenickým Žďárem ovládli Koželuh s Holubovou.
Minulou sobotu byl na programu již pátý ročník Běhu chudenickým Žďárem, který je součástí 36. ročníku Ešus ligy – tradičního seriálu běhů mimo dráhu v okrese Klatovy. Na start závodu (6200 metrů), který uspořádal fotbalový oddíl TJ Sokol Chudenice, se postavilo celkem třicet dospělých běžců a běžkyň různých věkových kategorií.

Běh chudenickým Žďárem ovládli Koželuh s Holubovou

Ostatní sporty
Běžci si náhradní termín Husínského krosu užili.
Devátý ročník Husínského krosu, tradičního podniku okresního seriálu běhů mimo dráhu zvaného Ešus ligy, se měl v Tajanově u Klatov uskutečnit již v polovině dubna. Kvůli pandemii koronaviru a vládním opatřením ale byli pořadatelé nuceni tento 9,3 km dlouhý závod přesunout až na konec června.

Běžci si náhradní termín Husínského krosu užili

Ostatní sporty
Manželé Lukáš a Jana Hanušovi urazili předloni více než 3300 kilometrů pěšky při svatební cestě z Kuřimi u Brna až k Atlantiku ve Španělsku.
Osmadvacetiletý nákupčí Lukáš Hanuš z Kuřimi u Brna si předloni řekl životní "Ano" se svou tehdejší přítelkyní Janou, která je o dva roky mladší. A čtyři dny po sňatku dali v práci výpověď a vyrazili na neobvyklou svatební cestu - pěšky se vydali k Atlantiku ve Španělsku na místo, kterému se ve středověku říkalo Konec světa. "Tato naše svatební cesta byla nakonec dlouhá 3327 kilometrů a trvala sto tři dny," vypočítal Lukáš Hanuš.

Svatební cesta? Pěšky z Kuřimi až k Atlantiku. Nejvíc se pohádali u psaní knihy

Zprávy z Česka
Promítnou Troškovu pohádku Zakleté pírko
„Ale ne!“ povzdechne si každý milovník pohádek ve finále Zakletého pírka, které na konci jara letošního roku natočil režisér Zdeněk Troška. Na začátek můžeme k jeho dílu vznést jen chválu, tedy za to, že režisér je pořád nadšený ze své práce, točí srdcem a ne hlavou, znovu si vybral krajinu jižních Čech, jež jsou pro pohádku coby exteriéry vyloženě stvořené, a především že Troškova letitá láska k divákům nevyprchává. Snaží se dát jim to, co od něj už roky všichni (s výjimkou kritiků) vřele očekávají. Bohužel…

RECENZE: Zakleté pírko připomíná přeplácanou omalovánku s vodníkem

Volný čas