ŠTÍTEK: taneční soubor

V areálu na brněnské Kraví hoře se v sobotu konaly skotské hry Monte Bú Highland Games.
Na dudy, nejtradičnější skotský nástroj, hraje jeden z členů kapely Adam Scott Revival band v sobotu před polednem na pódiu v parku na brněnské Kraví hoře. Kolem se procházejí muži v kiltech. Těch je k vidění v sukních tentokrát více než žen. Konají se totiž MonteBú Highland Games. Pořadatelé se při nich snaží návštěvníkům přiblížit skotskou kulturu i jejich tradiční hry.
24 fotografií

Kraví hora v Brně patřila mužům ve skotských kiltech

Cestujeme
V areálu na brněnské Kraví hoře se v sobotu konaly skotské hry Monte Bú Highland Games.
Brno – Na dudy, nejtradičnější skotský nástroj, hraje jeden z členů kapely Adam Scott Revival band v sobotu před polednem na pódiu v parku na brněnské Kraví hoře. Kolem se procházejí muži v kiltech. Těch je k vidění v sukních tentokrát více než žen. Konají se totiž MonteBú Highland Games. Pořadatelé se při nich snaží návštěvníkům přiblížit skotskou kulturu i jejich tradiční hry.
24 fotografií

Kraví hora patřila mužům ve skotských kiltech

Volný čas
Poslední akce Kulturního léta v Příbrami nabídla rockovou muziku i vystoupení taneční skupiny Zářící ženy.
Příbram – Tuto i minulou sobotu se ve městě konalo několik akcí. Pořadatelé některých s nich se především na sociálních sítích dostali do sporu, proč jedni, či druzí nepořádají svou akci o týden či dva dříve nebo naopak později, aby si nepřetahovali návštěvníky. Tento problém rezonuje ve městě už několik volebních období a zatím se nenašlo jeho řešení. Ovšem je otázka, zda vůbec nějaké existuje.

Potřebuje Příbram kulturní středisko?

Příbramsko
Hornický dům Sokolov
Sokolov - Pochod horníků, Den s armádou, kulinářské dobroty z celé Evropy, dobročinné shyby, koncerty, atrakce a mnoho dalšího nabídne letošní program Hornické pouti, kterou pořádá MDK Sokolov a je svého druhu největší v celém kraji. Vzpomínkami na hornickou historii ožije Sokolov v sobotu 8. září.  

Den horníků nabídne neskutečně nabitý program

Sokolovsko
Významné výročí 100 let od vzniku Československa si připomněli v sobotu 25. srpna v Milejovicích.
Milejovice - Významné výročí 100 let od vzniku Československa si připomněli v sobotu 25. srpna v Milejovicích. Během akce byla pietním aktem uctěna památka vojáků z Milejovic, kteří padli během 1. světové války. Následně byla slavnostně vysazena pamětní lípa. „Lípy byly hojně vysazovány po obou světových válkách jako vzpomínka na vojáky, kteří se nevrátili domů,“ připomněl emeritní senátor Josef Kalbáč ve své řeči.
41 fotografií

Milejovice oslavily 100 let české státnosti

Strakonicko
Ostrov Lombok v Indonésii zasáhlo další zemětřesení pouze týden poté, co podobná katastrofa usmrtila nejméně šestnáct lidí.
V pátek 17. srpna 2018 se od 18 do 20 hodin na velvyslanectví Indonéské republiky v Praze uskuteční „Benefiční večer pro Lombok“. Pro návštěvníky je připraven kulturní program, během kterého vystoupí např. Dan Nekonečný, taneční skupiny Kintari a Matahari, jsou připraveny ukázky tance a hudby z indonéských ostrovů i indonéské občerstvení. 

Chcete pomoci obětem zemětřesení na Lomboku? Navštivte charitativní večer

Praha
Chybět nebudou ani zábavní atrakce pro děti.
Chodov – K prázdninovému programu ve městě už po řadu let bezesporu patří Vavřinecká pouť. I letos si návštěvníci užijí připravený bohatý program. Navíc budou mít možnost pořídit si tu legendární Chodosáčky a pouť se stane i první příležitostí pro setkání německých Chodováků v jejich rodném městě.

Na Vavřinecké pouti budou k mání i Chodosáčci

Sokolovsko
Ilustrační foto
Pardubice – Město podpoří projekty spojené s rozvojem pardubické kultury. Prostřednictvím tří tematických grantů rozdělí celkem 450 tisíc korun, část dotace je přitom určena na projekty spojené s pamětí a historií města nebo literaturou. Zbylé peníze mají pomoci uskupením věnujícím se kulturní činnosti mládeže, například tanečním skupinám či dětským souborům.

Za peníze od města nakoupili obuv, nové dudy i osvětlení

Pardubicko
Ilustrační foto.
Speřice – Na návsi ve Speřicích se v sobotu 4. srpna uskuteční žehnání opravené kapličky Panny Marie. Informovala o tom obec Jiřice, pod níž Speřice patří. Program začne ve 14 hodin, na mši svatou naváže setkání účastníků slavnosti u kulturního zařízení u hřiště.

Kapličku ve Speřicích čeká nové žehnání

Pelhřimovsko
Hodování na zámku Kačina.
Svatý Mikuláš - Na zámku Kačina se o víkendu 28. a 29. července konalo Zámecké hodování. Svůj podtitul „festival dobrého jídla a pití“ splnila akce doslova a do písmene. Své kulinářské umění tam předvedl například Petr Erin Kováč, prezident Culinary Club České republiky. V jeho ukázkách dominovaly zejména ryby.
76 fotografií

OBRAZEM: Na Kačině se hodovalo

Kutnohorsko
Dita Abrahamová.
Dita Abrahamová je energická žena, která zvládá nejen práci a péči o rodinu, ale také rozdávat úsměv a radost pomocí tance. Sama působila 17 let aktivně v Baletním studiu Storm coby tanečnice, trenérka i choreografka. Dnes ve svém volném čase vede taneční skupinu Paprsek, kam si může přijít zatancovat v podstatě kdokoliv. Podstatné je, aby člověka tanec bavil a měl z něj radost.

Dita Abrahamová, vedoucí taneční skupiny Paprsek

Plzeňský kraj
Letní slavnost v Písku.
Písek – Letní slavnost, kterou v sobotu 21. července uspořádal spolek Přátelé Kamenného mostu, poctil svojí přítomností první československý prezident T. G. Masaryk s chotí. Uvítání byli tradičním způsobem chlebema solí. 
30 fotografií

Písek se vrátil do minulosti

Písecko
Jedenáctiletá Karolínka
Jedenáctiletá Karolínka žije od svých čtyř let společně se starším bráškou Filipem v péči prarodičů. Ti se jí snaží dopřát kvalitní vzdělání a umožnit rozvoj prostřednictvím různých zájmových kroužků. Ačkoli by si to přáli, její největší sen split nemohou. O pomoc se proto obrátili na organizaci Splněné dětské přání.
4 fotografie

Handicapovaná Karolínka sní o výletu do Paříže, pomůžete?

Česko
Jungmannovy slavnosti navštívily během dne stovky lidí.
Hudlice /GALERIE/ – Obyvatelé Hudlic se uplynulou v sobotu sešli u příležitosti 245. výročí narození slavného českého národního obroditele Josefa Jungmanna. Oslavy začaly na zahradě u rodného domu Josefa Jungmanna. Starosta Hudlic zde položil věnec na pomník slavného rodáka a pamětníci ho uctili kyticí. Děti z mateřské školy v Hudlicích poté vystoupily se zpěvem a recitací básní. Za odměnu je za rodným domem Josefa Jungmanna čekalo loutkové divadlo.
69 fotografií

OBRAZEM: Hudlice uctily památku slavného rodáka

Z okolí
Móda První republiky
Písek – Kultura v Písku se na dovolenou rozhodně nechystá. Centrum kultury, Sladovna, Prácheňské muzeum, knihovna a různé spolky připravily na prázdniny bohatou kulturní nabídku pro všechny věkové kategorie.

Letní slavnost bude ve stylu První republiky

Písecko