ŠTÍTEK: Pákistán

Zdeněk Hák, Radoslav Groh a Jaroslav Bánský zdolali nejvyšší nezdolanou horu světa Muču Kiš v Karákóramu
Před rokem Radoslav Groch spolu s Pavlem Bémem zachránil v Karákóramu českou horolezkyni Terezu Rudolfovou, za což obdržel ocenění fair play Českého olympijského výboru. Letos se vrchlabský horolez do Pákistánu vrátil, aby se svými společníky Zdeňkem Hákem a Jaroslavem Bánským jako první na světě pokořil horu Muču Kiš. Ani tentokrát se ale nevyhnul dramatickým momentům, a to hlavně při sestupu.
58 fotografií

Jako první zdolali Muču Kiš. Bivak na stěně byl nutné zlo, popisuje horolezec

Regiony
Radoslav Groh zdolal se dvěma dalšími horolezci Zdeňkem Hákem a Jaroslavem Bánským nejvyšší nezdolanou horu světa Muču Kiš v Karákóramu.
/ROZHOVOR/ Před rokem v druhém nejvyšším pohoří na světě Karákóramu Radoslav Groh zachránil s Pavlem Bémem českou horolezkyni Terezu Rudolfovou a dostal za to ocenění fair play Českého olympijského výboru. Letos se vrchlabský horolezec do Pákistánu vrátil, aby se svými krkonošskými parťáky Zdeňkem Hákem z Rokytnice nad Jizerou a Jaroslavem Bánským pokořili jako první na světě horu Muču Kiš, nejvyšší dosud nedobytou horu světa (7 453 metrů). Přesto se ani teď nevyhnuli dramatickým momentům.
58 fotografií

V Karákóramu pomohla i vychytávka od Rakoncaje. Bivak na stěně, to bylo zlo

Krkonoše
Na mineralogickou burzu až do Francie vyrazili členové Bratrstva sv. Barbory.
Členové Bratrstva sv. Barbory ze Stříbra se poslední týden v červnu vydali do francouzského alsaského bývalého hornického městečka Sainte – Marie – aux – Mines na největší mineralogickou burzu konanou v Evropě. Každý rok vyroste v centru města nová „stanová vesnička“, která hostí obrovskou mezinárodní výstavu minerálů, drahokamů, šperků, fosilií a meteoritů. Největší evropská akce vás překvapí více než 1 000 vystavovateli z 56 různých zemí světa.
20 fotografií

Horníci ze Stříbra navštívili mineralogickou burzu ve Francii

Čtenář reportér
Fotbalový klub z Maloměřic zakončí sezonu v městském přeboru v poklidném středu tabulky.
Nováčkovskou sezonu v brněnském městském přeboru bude unikátní fotbalový tým MCV Brno plný zahraničních hráčů finišovat v sobotu soubojem s Říčmanicemi, už teď je ale jisté, že skončí v poklidném středu tabulky, když mu kolo před koncem patří sedmá pozice tabulky. A postupem času si myslí i výš. „Do další sezony doufám v příchod několika nových hráčů, abychom měli někoho na střídačku a můžeme v další sezoně bojovat o vršek tabulky,” říká o plánech MCV do budoucna trenér Matt Smith.

Babylon z Maloměřic obstál: Cítím se tu líp jak v českém týmu, říká opora

Okresy
Jaderné pokusy spustila jako první armáda Spojených států v roce 1946 na atolu Bikini pod krycím názvem Operace Crossroads ( na fotografii). Indie provedla první jaderný výbuch v roce 1974.
Před 50 lety Indie oznámila světu, že vstoupila do elitního klubu národů, disponujících jadernou zbraní. Udělala to nanejvýš výmluvným způsobem: provedením zkušebního jaderného výbuchu. Došlo k němu 18. května 1974 na armádní střelnici Pokhran v poušti západního Rádžasthánu, kde byla pod zemí odpálena bomba o síle 12 až 13 kilotun TNT. Operace získala název Smějící se Buddha. Její význam přesahuje až do dneška.
11 fotografií

Buddha se usmál, radovali se Indové. Předběhli Pákistánce v testu jaderné zbraně

Historie
Farmář Štěpán Vlček ze Svobody nad Úpou se zúčastnil festivalu velbloudů v Paříži.
Festival velbloudů a lam a jejich defilé v Paříži absolvoval v uplynulých dnech provozovatel farmy v Krkonoších Štěpán Vlček. Ve Svobodě nad Úpou nabízí turistům lamatreking a cameltreking, tedy procházky s exotickou karavanou. Sezona už začala. „Mít velbloudy byl můj sen odmalička. Chodil jsem se na ně rád dívat do cirkusu,“ řekl Štěpán Vlček.
18 fotografií

VIDEO: Průvod velbloudů v Paříži měl účastníky z Krkonoš. Ochutnali sýr i kefír

Krkonoše
Arabfest lákal během sobotního rodinného programu na exotické pochoutky, orientální bazar i výstavu věnovanou arabským sportovců.
Čtyři dny plné arabské kultury nabízí návštěvníkům od 11. do 14. dubna Arabfest v Plzni. Na velkém sobotním rodinném programu v kulturním centru Papírna mohli lidé ochutnat exotické pochoutky. Nechyběla ani pravá turecká káva připravovaná tradičním způsobem nebo u nás málo známé druhy čaje. Návštěvníky lákala i výstava věnovaná arabským sportovcům a orientální trh.
10 fotografií

Arabfest nabídl blízkovýchodní street food, orientální trhy i sport

Plzeňsko
Obecní vlajka Hořiček již navštívila více než 50% států na planetě. Podívejte se jen na část světa, kde všude byla.
/FOTO, VIDEO/ Bílá holubice se žlutou zbrojí a žlutou pětilistou ratolestí v zobáku už roztáhla svá křídla ve více než polovině všech států na zeměkouli. Řeč je o symbolu Hořiček vyobrazeného na obecní vlajce, která navzdory svému relativnímu mládí vycestovala již do 109 zemí světa. Upevnila si tak postavení v České knize rekordů jako obecní vlajka v nejvíce státech světa. Vloni stoupala do výšin i v Himálajích a počet navštívených zemí se už opět rozrůstá. Můžete se o to přičinit i vy.
57 fotografií

Hořičská vlajka posiluje rekord, vlála už ve více než polovině států světa

Náchodsko
Pákistánští policisté stojí 18. ledna 2024 na stráži před ministerstvem zahraničních věcí v Islámábádu. Pákistán uvedl, že provedl údery proti cílům militantů v Íránu poté, co Teherán začátkem tohoto týdne zahájil útoky na pákistánské území.
Pákistán v noci na čtvrtek zaútočil na cíle v íránské provincii Sístán a Balúčestán, která leží na hranicích obou zemí. Informují o tom agentury AFP a Reuters, podle nichž při úderech zahynulo nejméně devět lidí, včetně čtyř dětí a tří žen. Írán předtím v týdnu podnikl vzdušné údery na území Pákistánu, což Islámábád tvrdě kritizoval a varoval před vážnými následky. Pákistánský premiér Anvar Hakk Kakar v souvislosti s útoky zkrátí návštěvu Světového ekonomického fóra (WEF) v Davosu, oznámilo pákistánské ministerstvo zahraničí.

Pákistán zaútočil na cíle v Íránu. Při úderech zemřelo nejméně sedm lidí

Svět
Celodenní stávka akademiků filozofické fakulty, fakulty humanitních studií a evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy kvůli mzdám a finanční situaci vysokých škol.
Plánovaná stávka učitelů kvůli škrtům ve školství nebude jediná. Do Dne protestů se 27. listopadu zapojí odboráři napříč odvětvími po celém Česku. Chybět nebudou zaměstnanci Škodovky nebo vítkovické ocelárny. Chtějí poukázat na celkově špatný stav ekonomiky a politiku úspor, kterou vláda prosazuje. Protestující podporují i kolegové ze zahraničí, třeba z Pákistánu.

Stávka zasáhne celé Česko, připojí se další obory. Podpora zní i z Pákistánu

Ekonomika
Jiří Kubeš je téměř 26 let profesionálním hasičem. Jezdí do zahraničí pomáhat při přírodních a dalších pohromách a na různá cvičení a kurzy
Alžírsko, Pákistán, Nepál, Libanon, Turecko a naposledy Řecko. To je stručný výčet různými katastrofami postižených zemí, kde díky své práci nechyběl Jiří Kubeš. Téměř 26 let je profesionálním hasičem, do zahraničí jezdí pomáhat při přírodních a dalších pohromách. Viděl nesčetná lidská utrpení, země zpustošené zemětřeseními i ty, které sžíraly rozsáhlé požáry. Jako zástupce České republiky vozí humanitární pomoc nebo je členem záchranného týmu. 
30 fotografií

Zemětřesení, požáry, lidské tragédie. Český hasič jezdí pomáhat po celém světě

Regiony
Jiří Kubeš je téměř 26 let profesionálním hasičem. Jezdí do zahraničí pomáhat při přírodních a dalších pohromách a na různá cvičení a kurzy.
/FOTO/ Alžírsko, Pákistán, Nepál, Libanon, Turecko a naposledy Řecko. To je stručný výčet různými katastrofami postižených zemí, kde díky své práci nechyběl Jiří Kubeš. Téměř 26 let je profesionálním hasičem, do zahraničí jezdí pomáhat při přírodních a dalších pohromách. Viděl nesčetná lidská utrpení, země zpustošené zemětřeseními i ty, které sžíraly rozsáhlé požáry. Jako zástupce České republiky vozí humanitární pomoc nebo je členem záchranného týmu. A také díky různým cvičením a kurzům projel prakticky celou Evropu, Asii a Karibik.
30 fotografií

Zemětřesení, požáry. Hasič z Lounska projel půlku světa, viděl velká utrpení

Žatecko a Lounsko
Češi si v zahraničí odpykávají tresty za drogy, vraždy i obchodování se zbraněmi
Více než pět stovek českých občanů si odpykává trest v jiném státě. Nejznámější případy se sice vážou k nechtěnému pobytu za mřížemi v exotických zemích, jako je Thajsko nebo Pákistán, nejvíce Čechů je ale ve vězení v sousedních státech. Jejich počet oproti minulosti klesl. V zahraničí se dopouštějí i závažných trestných činů. 

Nejen drogy. Češi sedí v cizině za vraždy, útoky na ženy i kupčení se zbraněmi

Krimi
Druhá nejvyšší hora světa K2, která je současně nejvyšší horou v Pákistánu a nejvyšším vrcholem pohoří Karákóram v Asii
Dodnes jde o jednu z nejhorších tragédií v dějinách světového horolezectví. Souhrn špatných rozhodnutí a nepříznivých vnějších podmínek způsobil, že 1. srpna roku 2008 zahynulo při pokusu o zdolání druhé nejvyšší osmitisícovky světa K2 celkem 11 horolezců. Zemřeli kvůli děsivému řetězci událostí, v němž vrstvení chyb vyústilo v katastrofu.
16 fotografií

Zemřeli kvůli děsivému řetězci událostí. Před 15 lety K2 vysála život z 11 lezců

Svět
Lemur kata.
/FOTO, VIDEO/ Ráj lemurů v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava obývá skupina 16 lemurů čtyř druhů, mezi které mohou návštěvníci přímo vstoupit a užít si tak bezprostřední blízkost těchto zvířat. Průchozí expozice je otevřena denně od 14 do 15 hodin. Během této doby zazní i komentář chovatelů o životě vzácných madagaskarských primátů.
9 fotografií

Ráj lemurů v Zoo Ostrava nabízí blízký kontakt. Podívejte se na nová mláďata

Čtenář reportér
Brněnský rodák Michal Kamermeier odstartuje v neděli 12. března půlroční cestu na kole až do Singapuru. Za každý ujetý kilometr přispěje jednu korunu nemocným dětem.
/FOTO, VIDEO/ Za každý ujetý kilometr přispěje jednu korunu nemocným dětem. Brněnský rodák Michal Kamermeier odstartuje v neděli dvanáctého března dobrodružnou půlroční cestu na kole až do Singapuru. „Jsem vášnivý cyklista, který se rád toulá. Už delší dobu jsem plánoval, že zase vyrazím na cesty. Propojením charitativního účelu s touhou procestovat svět se mi proto zdálo jako skvělý nápad,“ vyprávěl Kamermeier.
14 fotografií

Na kole až do Singapuru. Brněnský cyklista podpoří vážně nemocné děti

Brněnsko
Bombový útok na Světové obchodní centrum z 26. února 1993 zabil šest lidí a zničil několik podzemních podlaží. Na snímku vyšetřovatelé prohledávající trosky
V pátek 26. února 1993 vybuchla v garážích Světového obchodního centra v New Yorku bomba. Spojené státy byly poprvé varovány, že islámský terorismus přerůstá z regionálního problému v nadnárodní fenomén a stupňuje se. Ačkoli byli pachatelé útoku rychle dopadeni, zkušení agenti FBI tušili, že útok přijde znovu a v brutálnější formě. Po 8,5 roku se jejich obava hrozivým způsobem naplnila.
12 fotografií

Islamisté zaútočili na Světové obchodní centrum už v roce 1993. Použili bombu

Svět
Pražský hasič Jiří Kubeš, který byl na misi USAR po zemětřesení v Turecku jako styčný důstojník.
/ROZHOVOR/ Když pětačtyřicetiletý hasič Jiří Kubeš nastoupil v pondělí 6. února ráno v Praze do práce – běžně slouží jako řidič či přesněji technik strojní služby na centrální stanici v Sokolské ulici – neměl ani ponětí, že vpodvečer už bude sedět v letadle mířícím do Turecka. A domů se vrátí až večer 17. února. Tým z České republiky pomáhal zemi zdevastované zemětřesením, kam dorazil mezi prvními. K bilanci jeho nasazení patří záchrana tří živých lidí – a také vyproštění 78 těl obětí ze sutin.
41 fotografií

"Tolik mrtvých jsme ještě neviděli." Jiří Kubeš promluvil o zásahu v Turecku

Praha
Český tým USAR během zásahu po zemětřesení v tureckém městě Adiyaman, 10. února 2023
Čeští záchranáři v tureckém městě Adiyaman v pátek ráno vyprostili ze sutin domů zřícených po pondělním zemětřesení dva přeživší. Další živou ženu pomohl v troskách najít kolegům z jiného týmu pes české kynologické skupiny, která je na místě. Novinářům to sdělil mluvčí českých hasičů Jakub Kozák. Už dřív uvedl, že v noci na pátek český tým dostal ze zřícených domů dalších 12 obětí zemětřesení, dohromady to tak dosud bylo 20 těl, z toho 11 dětí.
31 fotografií

Čeští záchranáři i nadále prohledávají sutiny. Vyprostili dva přeživší otřesů

Svět
Z Česka se na místo vydává pomáhat také osmašedesát hasičů. Právě s nimi jedou traumatologové z Brna.
Dva lékaři z Úrazové nemocnice v Brně míří na záchrannou misi do zemí Blízkého východu. Turecko a Sýrii v pondělí nad ránem zasáhlo zemětřesení o síle 7,8 stupně. O život přišlo nejméně dvanáct set lidí a počet stoupá. Další jsou zranění nebo je hledají záchranáři. Z Česka se na místo vydává pomáhat také osmašedesát hasičů. Právě s nimi jedou traumatologové z Brna.
5 fotografií

Zemětřesení v Sýrii a Turecku: na pomoc vyrážejí i lékaři z Brna

Brněnsko
Novinářská projekce filmu Petra Václava Il Boemo a setkání s jeho tvůrci a herci, 13. října 2022, Kino Pilotů, Praha. Zleva představitel titulní role Vojtěch Dyk a producent Jan Macola
Na užší seznam uchazečů o nominaci na Oscara se v některých kategoriích dostaly velkorozpočtové filmy Top Gun: Maverick, pokračování filmu Avatar nebo Batman. Český výpravný historický film režiséra a scenáristy Petra Václava Il Boemo o skladateli z 18. století Josefu Myslivečkovi v kategorii zahraničních filmů neuspěl. Nominace Americká filmová akademie zveřejnila na svých stránkách.
9 fotografií

V užších nominacích na Oscara jsou Top Gun i Avatar. Český Il Boemo neuspěl

Film a televize